Annonce
Navne

Mindeord: Hans identitet lå i renseriet - det var en umulig tanke for Preben Presse-Jernet at lade sig pensionere

"Det var almindelig kendt, at man gerne skulle have god tid, hvis man lagde vejen forbi renseriet i Borgergade. Der var altid tid til en hyggelig sludder med udveksling af røverhistorier og anekdoter. Og der var ofte kaffe på kanden", skriver Anne Heinze i mindeordene om sin far. Arkivfoto: Søren E. Alwan
Anne Heinze, Odense, har på vegne af familien skrevet mindeord om sin far, 87-årige Preben Kristensen, der i 60 år drev renseriet Presse-Jernet i Horsens.

Mindeord: De fleste horsensianere har passeret renseriet Presse-Jernet i Borgergade. Renseriet blev symbolet på et levet liv og en tidsæra, der ophørte, da Preben Kristensen døde 15. maj.

Rensemaskinen kørte kun sparsomt i de sidste år, men renseriejeren var aktiv frem til årsskiftet og nåede først til pensionen som 86-årig.

Preben Kristensen - blandt mange kunder kendt som Preben Presse-Jernet - nåede at drive renseriet som selvstændig erhvervsdrivende i 60 år.

Annonce

I 1961 overtog han renseriet fra sin far, der havde drevet og udviklet renseriet. Dengang var renserier en blomstrende branche, der blev båret frem af, at folks garderober var lavet af tekstiler, der ikke kunne vaskes derhjemme, og egen vaskemaskine var en sjældenhed dengang.

Presse-Jernet havde da filialer i Smedegade, på Sønderbro og produktion i Tunøgade foruden renseriet i Borgergade.

Renseribranchen oplevede en fuld forståelig nedgang i takt med velstandsstigningen, der bl.a. gjorde det overflødigt at farve konfirmationskjoler, og samtidig blev den daglige garderobe overtaget af vaskbare tekstiler. En udvikling, som Preben Kristensen ikke begræd, men betragtede nøgternt fra renseriet i Borgergade, som han var bevidst om ville lukke med ham.

Kærlighed til Alsace

Inden Preben Kristensen overtog renseriet, havde han både uddannet sig som renser under kyndig vejledning hos sin far og havde suppleret med en uddannelse som tekstilfarver, som også gav ham mulighed for at stille en udlængsel, hvor han rejste til Norge på et arbejdsophold.


Udlængsel og ungdomslivet blev levet, og Preben Kristensen havde flycertifikat og nåede vidt om i Europa i det lille fly, han i en længere periode havde andel i.

Fra mindeordene


Udlængsel og ungdomslivet blev levet, og Preben Kristensen havde flycertifikat og nåede vidt om i Europa i det lille fly, han i en længere periode havde andel i.

Udlængslen blev siden stillet på talrige udlandsrejser. Turen gik bl.a. ned gennem Europa på motorcykel, og Preben Kristensen mødte sin første kærlighed i udlandet, hvor han mødte Jacqueline fra Alsace. Sammen fik de tre sønner, Michael, André og Kristian.

Parrets veje skiltes, men forbindelsen blev bevaret. Hver især mødte de en ny partner og forblev en tæt del af hinandens liv.

Kærligheden til Alsace forblev intakt, og området omkring Rhinen blev det foretrukne rejsemål for Preben og hans anden kone, Birgit.

Særligt i de yngre år kunne rejserne være længere, men Alsace blev gerne et stop på vejen. Så sent som for tre år siden kørte Preben Kristensen selv på ferie til Kaiserstuhl i Sydtyskland, hvor god mad og vin gerne var i centrum for ferieoplevelserne.

Annonce

Engagerede sig i Venstre

Sideløbende med aktiviteterne i renseriet dyrkede og forfinede Preben Kristensen sin interesse for keramik. I samarbejde med lokale pottemagere blev han selv en habil keramiker, der opnåede at udstille på bl.a. Charlottenborg og i Italien.

Birgit og Preben fik et fælles barn, datteren Anne. Og familien samledes gerne til gode stunder om bordet, hvor diskussionerne gerne gik livligt.

Preben Kristensen meldte sig ind i Venstre og var aktiv i bestyrelsesarbejdet i en periode, hvor han også gjorde en dyd ud af at støtte arbejdet i Venstres Ungdom, hvor datteren var aktiv.

Annonce

Rejste sig gang på gang

Det var almindelig kendt, at man gerne skulle have god tid, hvis man lagde vejen forbi renseriet i Borgergade. Der var altid tid til en hyggelig sludder med udveksling af røverhistorier og anekdoter. Og der var ofte kaffe på kanden.

I flere tilfælde medbragte venner og stamkunderne selv kagen, og så blev hyggesnakken henlagt til frokoststuen.

I de senere år blev aktiviteten i renseriet mindre i takt med, at fysikken begyndte at begrænse Preben Kristensen. Hen over en årrække blev han ramt af hele fire blodpropper, og familie og venner så med overraskelse og beundring til, når han gang på gang rejste sig.

Annonce

Efterlader hustru og fire børn

Preben Kristensens identitet lå i renseriet. Her nød han kundekontakten og oplevede en faglig glæde og stolthed, når han kunne redde det umulige.

Til sidst var aktiviteten i renseriet så begrænset, at det måtte betragtes som en hobby. Det var en umulig tanke for Preben Presse-Jernet at lade sig pensionere. Det var først, da kræften ramte ham med stor kraft, at han måtte opgive sit livsværk.

De sidste måneder måtte han opholde sig i lejligheden over renseriet. Han nåede at fejre sin 87-års fødselsdag 21. marts omgivet af den nærmeste familie. Herefter blev han sengeliggende, frem til han sov fredeligt ind.

Preben Kristensen efterlader sig sin hustru, Birgit, samt de fire børn Michael, André, Kristian og Anne samt fem børnebørn.

"Sideløbende med aktiviteterne i renseriet dyrkede og forfinede Preben Kristensen sin interesse for keramik. I samarbejde med lokale pottemagere blev han selv en habil keramiker, der opnåede at udstille på bl.a. Charlottenborg og i Italien", skriver Anne Heinze i mindeordene. Arkivfoto: Søren E. Alwan
Annonce
Horsens

Tag kandidattesten her

Horsens For abonnenter

33-årig tog sin 14-årige datter med på hotel: Nu er han dømt for overgreb - men slipper for udvisning

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: Højeste antal smittede i to måneder

Annonce
Annonce
Annonce
Hedensted

Få et smugkig indenfor i kommende byggeudstilling: Her er hvad familien Danmark ønsker anno 2021

Horsens For abonnenter

35-årig udgav sig for at være teenager: - Hun troede, jeg ville have sex, men jeg ville bare have min OCD til at gå væk

Horsens

Tekniktyv på indbrudsrunde i Brædstrup

Brædstrup

Madhus måtte lukke: Nu åbner Café Banesti

Sonja er en sjælden race i dansk kommunalpolitik: - Man kan underkende det eller bruge det

Erhverv For abonnenter

Sur smiley koster Ølholm-firma 15.000 kroner i bøde: Kunde følte sig vildledt

Horsens

Ekstraordinært mange forsøger at bestille tid til tredje vaccine: 91-årige Arne kan ikke engang blive stillet i kø

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

KANDIDATTEST

Ved du, hvem du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Fisk fra vandløb landet over tjekkes for giftigt fluorstof

Horsens

Gammel højrefløjskending går til valg på grøn omstilling: Ja, jeg er indvandrerkritisk, men det hører til i landspolitik

Horsens For abonnenter

Chipning af vildheste ved Nørrestrand kostede et hoppeføl livet

Hedensted

Hede-Grillen er uden forpagter: Skal lejes ud igen hurtigst muligt, siger indehaver

Annonce