Annonce
Navne

Mindeord fra en ven: Maleren fra Horsens har sat sit sidste penselstrøg - Carl Juhl er her ikke mere

"Carl Juhl havde mange sejre og var med i mange succesfulde bestyrelser, direktioner og partnerskaber. Men han bevarede også sin humoristiske tilgang til de få mindre vellykkede eventyr", skriver Nicolai J. Nissen i mindeordene. Arkivfoto: Flemming Larsen
Han satte sit penselstrøg på oplevelsesindustrien, hotel- og restaurationsbranchen og erhverv i både Danmark og Grønland i sit lange sagnomspundne virke, skriver Nicolai J. Nissen i mindeordene om vennen Carl Juhl, der blev 77 år.

Mindeord: Carl Juhl voksede op i et indremissionsk hjem i Horsens (Carls mor var indremissionsk. Carl var ikke selv, men han lagde ikke skjul på sin opvækst).

Det var i en tid, hvor der ikke var stor afstand mellem de velhavende og de mindre bemidlede i Danmark.

Carl havde ikke mange penge som ung, men i en af hans utallige historier, som han var kendt for at fortælle, er der historien om lille Svend-Åge (Svalberg), der boede lidt længere nede af vejen.

Annonce

Det er en af den slags historier, der på mange måder kendetegner Carl Juhl. Dels for historien i sig selv, men også om, hvordan Carl var som menneske.

Han var ikke misundelig

Carl måtte passere Svend-Åge på daglig basis og bemærkede allerede som barn, at de havde noget mere velstand bag gitterporten hos Svend-Åge, end de havde i det asketiske hjem hos Carls dybt troende mor.

Carl bemærkede Svend-Åge op igennem teenageårene, og det gjorde for alvor indtryk, da Svend-Åge fik sig en skinnende ny sportsvogn.

Carl var ikke misundelig. Måske det var en af de værdier, Carl havde med sig fra sin mor. Eller måske det bare en del af hans dna.


Han lod sig inspirere og motivere, når andre gjorde det godt. Carl ville også have sig sådan en sportsvogn og den livsstil, der hørte med.

Fra mindeordene


Han lod sig inspirere og motivere, når andre gjorde det godt. Carl ville også have sig sådan en sportsvogn og den livsstil, der hørte med.

Det var med til at styrke hans iværksættertrang, og allerede som malerelev fik Carl gang i egen forretning.

Han var aldrig bange for at arbejde og kunne sagtens klare en tørn på fuld tid som maler efter den normale arbejdstid. Han organiserede job for sine jævnaldrende og fik fart på sine første forretninger.

I mellemtiden skiftede tiderne, og det gik mindre godt for drengen hjemme fra barndomsvejen.

Carl havde stiftet forretninger i Sisimut i Grønland, hvor han kom til i 1960'erne, og han tilbød Svend-Åge et job, da han havde brug det.

Op igennem de næste mange årtier holdt han kontakten til den gamle ven fra vejen hjemme i Horsens, og det blev til et livslangt venskab. Både i de tider, hvor det var let, og i de tider, hvor livet gav bump på vejen.

Annonce

Historier til smilebåndet

En anden af Carls historier er, som de var flest, mere til smilebåndet. Den er også fra tiden i Sisimiut.

Den var bedre, når den blev fortalt af Carl, men den er stadig sjov og ganske tidssvarende på mange måder, når man tænker på, hvordan vi alle lever i vores egen lille boble.

Det var søndag 21. januar 1968 på det lokale værtshus i Sisimiut - sidst på eftermiddagen og ikke mindst sidst på måneden. Så der var relativt stille i de sene eftermiddagstimer. Men en god håndfuld håndværkere sad og slappede af med en kold øl.

Det var før internet og billig telefoni. Den eneste kontakt, man havde til omverden, var brevpost. Enten med skib, som oftest kunne tage mange uger, eller med luftpost, hvis man havde en, man for alvor ville holde kontakten til derhjemme.

Brevudveksling var derfor også datidens vigtigste forbindelse, når en ung håndværker skulle holde kontakten med kæresten derhjemme, når han var udsendt til fjerne steder som Sisimiut.

Pludselig går døren op, og en gæst kommer hastende ind på værtshuset, mens han forpustet råber ud i lokalet: "Der er styret et fly ned ved Thule Air Base!"

Der er ikke den store reaktion fra lokalet, før en ung håndværker forfærdet rejser sig op og udbryder: "Åh, nej! Havde den post med ombord?!"

Annonce

Legendarisk erhvervsduo

Det var også i Sisimut, at Carl Juhl mødte Helge Tang. Det var i 1976.

Helge var, ligesom Carl, allerede en erfaren forretningsmand. Men det stod ikke kortene, at de to skulle blive en af de mest legendariske erhvervsduoer i Grønland, snarere tværtimod.

Helge Tang forpagtede et værtshus af Carl Juhl, og de endte med at blive uenige. De fik sig hver en advokat, og sagen måtte en tur i retten.

Den dag, sagen blev afgjort, sad Helge Tang i atlantflyveren fra Grønland til Danmark. Carl fik således svaret først, og det, der skete efterfølgende, viser ikke alene Carls helt særlige humor og charme, men er også fundamentet for mere end 45 års ikonisk samarbejde i det, der den dag skabte makkerparret Juhl og Tang - eller Dupond og Dupont, som Sermitsiaq døbte dem.

Man skal huske, at det var en helt anden tid, og det at flyve var ikke bare noget særligt; det var også kommunikationsmæssigt langt udenfor rækkevidde for de fleste.

Men Carl formåede alligevel, via lufthavnstårnet i Sisimiut, at få kaldt op til atlantflyveren og fik kaptajnen til at kalde på Helge Tang. Da Helge fik høretelefonerne på i cockpittet, var der kun en ganske kort besked fra Carl: "Jeg vandt...!"

Fra den dag var grundstenen lagt for samarbejdet mellem de to. Og advokaten, der havde sikret Carl en sejr, blev selvfølgelig deres fælles advokat de næste 45 år.

Annonce

Skabte femstjernede faciliteter

Carl satte sit penselstrøg på oplevelsesindustrien, hotel- og restaurationsbranchen og erhverv i både Danmark og Grønland i sit lange sagnomspundne virke.

Han og Helge byggede Hotel Hans Egede i 1987, og de udvidede og renoverede løbende hotellet, og det endte med at være, hvor det er i dag, som det største hotel i landet med et fem-stjernet konferencecenter samt restauranter og events.

Så sent som i august sidste år klippede Carl og Helge snoren ved indvielsen af endnu et hotel i Nuuk. Det var ved åbningen af det nybyggede turisthotel HHE Express. Et hotelprojekt til mere end 100 mio. kr. og et koncept, der giver turister billigere hotelværelser i Nuuk.

HHE Express åbnede kortvarigt i sommeren sidste år og genåbner 16. august i år.

Annonce

Kom altid styrket tilbage på fødderne

Carl Juhl havde mange sejre og var med i mange succesfulde bestyrelser, direktioner og partnerskaber. Men han bevarede også sin humoristiske tilgang til de få mindre vellykkede eventyr.

Han yndede også at spørge, om nogen var interesseret i at vide, hvordan man laver sig en mindre formue. For, som han sagde det, kunne han om nogen med sikkerhed fortælle, hvordan man fik en mindre formue. "Du skal bare investere i et flyselskab! - det gjorde min formue væsentligt mindre!"

Selvom flyselskabet ikke blev en succes, da det var en del år forud for sin tid, formåede Carl at indhente det tabte og kom altid styrket tilbage på fødderne.

Han var stærk i modgang, og han havde en umiskendelig flair for tendenser, og hvad der rørte sig omkring ham.

Han formåede at forny sig og holde sig i topform igennem alle sine 77 år. Han vidste, hvordan man skabte en fest, og hvad det var "sjovt" i den skiftende samtid, han evnede at agere stilfuldt i.

Annonce

Skarpsindig til det sidste

Carl Juhl blev født i Horsens 30. april 1944. Han døde 4. maj på Rigshospitalet i Danmark efter kort tids sygdom. Han var skarpsindig til det sidste og efterlader - udover et hæderfuldt eftermæle - sin elskede kone og fem børn.

Ugen efter bisættelsen i Klosterkirken i Horsens 11. maj kl. 15 afholdes en mindegudstjeneste i Hans Egede Kirke i Nuuk - tirsdag 18. maj kl. 13.

Carls sidste ønske var, at der ikke skal sendes blomster. Han ønskede i stedet, at man donerer et beløb til Lungeforeningen, hvis man har påtænkt en hilsen i forbindelse med mindegudstjenesten.

Tak for alle minderne. Hvil i fred, kære Carl.

"Han formåede at forny sig og holde sig i topform igennem alle sine 77 år. Han vidste, hvordan man skabte en fest, og hvad det var "sjovt" i den skiftende samtid, han evnede at agere stilfuldt i", skriver Nicolai J. Nissen i mindeordene om Carl Juhl. Privatfoto
Annonce
Horsens

Tag kandidattesten her

Horsens For abonnenter

35-årig udgav sig for at være teenager: - Hun troede, jeg ville have sex, men jeg ville bare have min OCD til at gå væk

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: Højeste antal smittede i to måneder

Annonce
Annonce
Annonce
Hedensted

Få et smugkig indenfor i kommende byggeudstilling: Her er hvad familien Danmark ønsker anno 2021

Horsens For abonnenter

Chipning af vildheste ved Nørrestrand kostede et hoppeføl livet

Brædstrup

Madhus måtte lukke: Nu åbner Café Banesti

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Sonja er en sjælden race i dansk kommunalpolitik: - Man kan underkende det eller bruge det

Erhverv For abonnenter

Sur smiley koster Ølholm-firma 15.000 kroner i bøde: Kunde følte sig vildledt

Horsens

Ekstraordinært mange forsøger at bestille tid til tredje vaccine: 91-årige Arne kan ikke engang blive stillet i kø

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Horsens

Ups! Lastbil sad fast under jernbanebroen i Hatting

Fisk fra vandløb landet over tjekkes for giftigt fluorstof

Horsens

Gammel højrefløjskending går til valg på grøn omstilling: Ja, jeg er indvandrerkritisk, men det hører til i landspolitik

Horsens For abonnenter

Den ene siger ja, den anden siger nej: Udsigt til 'bambier' og et af Danmarks højeste punkter kan spoleres af skov

Hedensted

Hede-Grillen er uden forpagter: Skal lejes ud igen hurtigst muligt, siger indehaver

Annonce