Annonce
Erhvervs-brevkasse

Min virksomhed har brug for at fyre flere ansatte - gælder der særlige regler for det?

Der gælder særlige regler, som arbejdsgivere skal overholde, hvis de er tvunget ud i at skulle gennemføre omfattende fyringsrunder. Foto: colourbox
Annonce

Jeg er desværre i den situation, at min virksomhed har økonomiske udfordringer. Jeg er nødt til at foretage en række besparelser bl.a. ved at fyre flere ansatte.

Gælder der noget særligt, når jeg vil afskedige flere ansatte over en periode?

Advokaterne Jannik Haahr Antonsen (t.v.) og Lars Langhoff svarer på erhvervsretlige spørgsmål. Spørgsmålene kan sendes til jha@codexlaw.dk. Foto: Morten Pape

Du skal som arbejdsgiver være opmærksom på lov om kollektive afskedigelser, når et større antal ansatte afskediges.

Loven finder anvendelse i din situation, hvis dine påtænkte afskedigelser, ikke er begrundet i de ansattes forhold, og det drejer sig om afskedigelse af mere end 10 ansatte i din virksomhed, der (forudsættes at have) under 100 ansatte.

Det må lægges til grund, at dine påtænkte afskedigelser vil ske inden for et tidsrum af 30 dage. Det gør situationen mere kompliceret, da loven har en række betingelser, der skal være opfyldt i forbindelse med afskedigelsen.

For det første opstiller loven som en betingelse, at der skal ske forhandling med de pågældende ansatte. Du skal i den forbindelse oplyse om alle forhold, der er relevante i forhold til afskedigelsen.

For det andet skal du efter at have forhandlet med de ansatte opfylde lovens regler om varsling. Det vil sige, at du blandt andet skal give det regionale arbejdsmarkedsråd en skriftlig meddelelse om de af-skedigelser, som du ønsker at foretage. Varslingsreglerne betyder derudover, at afskedigelserne af de ansatte tidligst vil kunne få virkning 30 dage efter, at meddelelsen er sendt til det regionale arbejds-markedsråd.

Til sidst skal du være opmærksom på, at du efter lov om kollektive afskedigelser kan risikere at skulle betale de pågældende ansatte en godtgørelse. Det vil være i de tilfælde, hvor lovens regler om forhandling ikke er opfyldt, eller hvor du ikke har sendt en meddelelse til det regionale arbejdsmarkedsråd.

Svaret på dit spørgsmålet er, at der gælder noget særligt, når mere end 10 ansatte afskediges. Afskedigelsesprocessen bliver mere omstændelig og tidsvarende end ellers, når et større antal ansatte skal afskediges.

Annonce

Mest læste

Annonce
Annonce

Seneste nyt

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AC Horsens

Se alle målene: Rekordmål af Kjær og kanonkugle af Therkildsen knækkede Hobro

Horsens

Efterlyst 22-årig fundet i god behold

Danmark

Kæmpe-slagteri klar til at boykotte Kurt Beier ved dom

Annonce