Annonce
Debat

Min rejse fra minister for brandslukning til minister for visioner for fremtidens Danmark

Rasmus Prehn. Pressefoto

Læserbrev: I disse dage er det et år siden, jeg blev fødevareminister. Hvilket år.

Min første tid stod i brandslukningens tegn. Der var døde mink, der skulle graves op. Og der var brexit. Men efter brandslukningen blev det heldigvis tid til at gøre Fødevareministeriet til et visionsministerium, der sætter ambitiøse mål for samfundsudviklingen. Og forfølger dem!

Visionen er at sikre en gennemgribende klimaomstilling af dansk landbrug og den danske fødevaresektor.

Annonce

I løbet af året har jeg haft flere end 70 møder med Folketingets partier. Det har været det hele værd. Og mere til.

Belønningen kom mandag den 4. oktober sent på aftenen. Her stod jeg sammen med politikere fra højre til venstre og kunne præsentere en historisk og vildt ambitiøs grøn aftale, der flytter landbruget i en klimavenlig retning.

Jeg må indrømme, at jeg labber det i mig, når jeg møder udlændinge, der spørger: "Undskyld, men hørte jeg rigtigt? Sagde du, at Danmark vil reducere landbrugets CO2-udslip med 55 til 65 procent frem mod 2030 sammenlignet med 1990? Og målet er bindende? Og regeringen har næsten hele parlamentet, landbruget og toneangivende grønne ngo’er bag sig?"

For mig at se var det balancen mellem grøn omstilling og erhvervets økonomi, der bar aftalen igennem.


Min vision er, at vi klimaomstiller erhvervet med den ene hånd. Mens vi med den anden har fokus på forbrugernes spisevaner.

Vi kan begrænse danskernes CO2-udslip fra fødevarer, hvis vi spiser mere klimavenligt. Derfor har regeringen lanceret nye klimavenlige kostråd.

Vi kan begrænse danskernes CO2-udslip fra fødevarer, hvis vi spiser mere klimavenligt. Derfor har regeringen lanceret nye klimavenlige kostråd.

Og vi kan nå endnu længere, hvis vi også gør op med det alt for store madspild, som på forbrugersiden alene svarer til, at hver familie smider aftensmaden ud to måneder om året. Derfor har vi sat en række initiativer i gang.

Og hvad kan det ikke blive til, hvis vi også kan få de professionelle offentlige køkkener - kantiner, på skoler, i børnehaver, på plejehjem med videre - med på endnu mere klimavenlig kost? Her er vi også i gang.

Landbrugs- og fødevarepolitik er blevet til storpolitik. Kursen er i den grad sat!

Og nu skal vi videre.

Det næste store mål er at skabe et gennembrud for, at en ny generation af klimabevidste, kreative og initiativrige unge kommer ind og får omstillet landbruget.

Vi skal også tage forbrugernes spisevaner til det næste niveau. Mange danskere er mere end indstillede på at spise mere klimavenligt. Men stopper ved ordet ’Hvordan?’. Her skal vi hjælpe med svar. (Forkortet, red.)

Annonce
Horsens For abonnenter

Nyvalgt politiker udfordrede den gode tone i byrådssalen på det første møde: Beskyldte byrådskollega for at 'rage udvalgsposter til sig'

Danmark

Torsdagens coronatal: Yderligere 4680 er smittet med corona - antallet af indlagte falder med 12

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Politiet efter drama i Nim: Der kan komme flere sigtelser

Hedensted For abonnenter

Straffet for døde insekter og størknet olie ved fritureområde: Grillbar får sur smiley og bøde

AC Horsens

Her skal AC Horsens forbedre sig markant: Klubben halter efter de fire øvrige tophold i 1. division på et centralt punkt

Leder For abonnenter

Central gade i Horsens er det uforløste potentiales holdeplads

Medie: Vaccineskeptikere opsøger coronasmitte

Sport For abonnenter

Nederlag udstillede niveauforskel - men muligheder: Derfor kan Horsens IC stadig slå Bakkens Bears og sikre sig sølvtøj senere på sæsonen

Hedensted

177 grunde revet væk: Nu vokser stor-udstykning med to etaper mere

Horsens

Kraftigt uvejr: Kvinde måtte på skadestuen, efter hun blev ramt af væltet træ

Katrine er erfaren sygeplejerske og alenemor til tre: - I et eksternt vikarbureau tjener man det dobbelte i timen

Horsens

Kø-drama i Rema: Politiet måtte tilkaldes da to mænd kom op at slås

Brædstrup For abonnenter

Efter vild politiaktion i Nim: Beboere blev vækket af ung mand, der var i fare og bad om hjælp

Sport

HIC-comeback lurede mod mestrene, men gled ud af hænderne: - Det er frustrerende at have fem sæt øjne på mig, hver gang jeg modtager bolden

Annonce