Annonce
Horsens

Min hæk har i mange år været 1,3 meter høj - nu vil naboen gerne have den højere

Det kan være svært at kræve en særlig højde på sin hæk, hvis man ikke har en tinglyst aftale om højden. Foto: Knud Erik Christensen, Colourbox

I 1967 byggede jeg hus og aftalte dengang med naboen, at fælleshækken i skel skulle have en højde på 1,3 meter.

Hækken har derfor haft samme højde i mere end 50 år, og det selvom jeg har haft skiftende naboer, der alle accepterede aftalen fra 1967.

Jeg har igen fået en ny nabo, og han ønsker at hækken skal have en højde på 1,8 meter.

Annonce

Jeg har også fælles hæk med andre naboer, og der er højden 1,3 meter .

Hvis den ene hæk nu skal have en højde på 1,8 meter, vil det ødelægge et ellers velafbalanceret, harmonisk og synæstetisk helhedsindtryk.

Kan særlige forhold om parcellens helhedsindtryk eller faldende huspris og/eller mere end 50 års hævd på, at fælleshækken skal have en højde på 1,3 meter, indebære, at den nye nabo skal acceptere fælleshækkens nuværende højde på 1,3 meter ?

Svar:

En hæk i et skel mellem to  naboer skal som udgangspunkt have en højde på mellem 1,8 og 2 meter.

Du kan ikke vinde hævd på noget, der er aftalt med tidligere naboer, og der foreligger kun ganske få afgørelser i relation til hegnsloven, hvor man taler om hævd.

Advokat Anne Koch og advokat Jens Glavind besvarer spørgsmål sendt pr. brev til advokatkontoret LRP, Løvenørnsgade 17, eller pr. mail til jg@lr-p.dk. Arkivfoto

Du skulle have fået tinglyst den gamle aftale med naboen, idet den nye ejer ikke skal respektere en utinglyst aftale.

Du bør undersøge, om der i en lokalplan, servitutter eller i grundejerforeningens vedtægter står noget om hegnshøjden i kvarteret,

Er der ikke bestemt noget om fælles hegns højde i kvarteret, og kan man ikke blive enige med naboen, kan man anmode om at få afholdt et hegnssyn.

Hegnssynet vil typisk og i mangel af enighed mellem parterne fastsætte hegnshøjden til 1,8 meter, medmindre der er andre forhold, der gør sig gældende.


En hæk i et skel mellem to naboer skal som udgangspunkt have en højde på mellem 1,8 og 2 meter.


Det forhold, at hegnshøjden på de andre fælles hegn er på 1,3 meter, kan ud fra en individuel konkret vurdering føre til, at Hegnssynet ud fra en helhedsvurdering bestemmer, at det er den højde, der skal være gældende.

Det er meget svært på forhånd at spå om udfaldet af en sådan sag.

Under alle omstændigheder bør du tage en dialog med din nye nabo for at finde en mindelig løsning. Fælleshegn eller ej, så skal der jo helst være et godt naboskab i mange år fremover.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Se højdepunkterne: En vigtig redning gav AC Horsens endnu et point mod AaB

Annonce