Annonce
Ikast-Brande

Millioner til mere vand: Brande Vandværk står foran tocifret millioninvestering

Ikast-Brande Kommune gav tidligere i år Brande Vandværk tilladelse til forøge indvindingen af grundvand på anlægget på Petersborg til 600.000 kubikmeter årligt, men før det kan ske, skal anlægget udvides og moderniseres for et tocifret millionbeløb. Arkivfoto: Mikael Lund
Vandværk bliver nødt til at udvide anlægget på Petersborg for op mod 25 millioner kroner.

Brande: Et af Brande Vandværks helt store projekter i de kommende år bliver en udvidelse og modernisering af anlægget på Petersborg. Dels fordi vandværkets maksimale kapacitet ikke er tilstrækkelig til at opretholde en acceptabel forsyningssikkerhed, dels fordi der er en stigende efterspørgsel efter vand.

Det kommer til at kræve en ny produktionslinje, nye rustfrie tanke til rent vand samt en direkte ledning til Derivatfabrikken, der i 2025 forventes at ville aftage 480.000 kubikmeter vand

- Vi har altid haft det sådan, at brød det ene værk ned, så kunne det andet klare leverancen. Det kan vi ikke allerede i dag, og problemet bliver større og større. Vi kan se, at vi i 2025 skal udpumpe ca. 1,3 millioner kubikmeter vand mod ca. 1 mio. kubikmeter i dag. Dertil kommer alle de nye tiltag, der er i støbeskeen i Brande i øjeblikket, berettede vandværkets næstformand.

Annonce

For øjeblikket er Brande Vandværk ved at indhente tilbud, og formandens bedste bud er, at der bliver tale om en investering i størrelsesordenen 20-23 millioner kroner, hvoraf værket i bedste fald kan finansiere omkring 20 til 25 procent.

Med den nuværende lave rente og en afdragsprofil på 30 år kommer den årlige udgift til finansieringen dog kun til at udgøre ca. halvdelen af det overskud, vandværket opnåede i 2020, så en prisstigning ligger ikke i kortene, fremgik det af formandsberetningen.

Nye vandmålere en fordel

Det var i øvrigt næstformand Søren Grarup, der aflagde bestyrelsens beretning for 2020, da Brande Vandværk for nylig afholdt generalforsamling på Hotel Dalgas. Formand Jens Arne Thomsen måtte melde forfald på grund af ondt i halsen.

Inden de i alt 12 fremmødte godkendte regnskabet, som udviste at overskud på en lille million, så Søren Grarup tilbage på vegne af formanden tilbage på 2020.

- En af de investeringer, vi har meget glæde af, er montering af nye vandmålere, der giver alarm til værket, hvis ikke de har stået stille i løbet af et døgn, fortalte næstformanden. Når situationen opstår, kan værket tage kontakt til den pågældende forbruger, som så kan få udbedret problemet.

Ved udgangen af 2020 havde Brande Vandværk 2922 forbrugere tilsluttet. Året bød på 46 nye tilslutninger, og i alt blev der i årets løb udpumpet 959.169 kubikmeter vand fra boringerne på Petersborg og Blichersvej.

Over en halv million kubikmeter vand er gået til de lokale virksomheder. Her er KMC’s derivatfabrik den helt store aftager, mens de private forbrugere sammenlagt har aftaget 273.733 kubikmeter vand.

15 ledningsbrud i årets løb er flere end tidligere og har fået vandværket til at fortsætte udskiftningen af støbejernsrør med PVC-rør.

Annonce

Ingen spor af pesticider

I årets løb er der blevet taget 42 vandprøver, og ingen af dem har vist spor af nogen form for pesticider, oplyste Søren Grarup.

Vandprisen blev i 2020 nedsat med 10 procent til 5 kr. pr. kubikmeter ekskl. statsafgift og moms, og prisen er fortsat gældende i 2021.

Forsyningsdirektoratet stiller krav om en årlig effektivisering på tre procent, hvilket ikke er realistisk, når man er effektiv i forvejen.

- Vi ved jo, at tidligere kommunale vandværker over en 10-årig periode hævede vandprisen med 40 procent. De forbrugerejede vandværker som os hævede i samme periode prisen med 16 procent. I samme periode er pristallet steget med 19 procent. Det vil sige, at forbrugerejede vandværker ikke en gang har fulgt prisudviklingen, konstaterede Søren Grarup.

I år skal der investeres i et større slambassin ved værket på Blichersvej, så indholdet ikke ender i Sædbækken.

Som den eneste var formanden på valg, og han blev genvalg in absentia.

Annonce
Odder For abonnenter

'Nybyggerne' øvede sig først på et sommerhus: Caroline og Reece går op i de mindste detaljer

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Søndagens coronatal: 591 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Rytterkilden reddet fra lukning: Kom under afgørende grænse et år før tid

Horsens For abonnenter

Pest eller kolera for Kjeld i tuktuk: Bryd loven eller vær til gene for de andre på vejen

AC Horsens

Karakterbogen: Indskifterne markerede sig positivt i pointdeling, hvor AC-offensiven manglede den sidste skarphed

AC Horsens For abonnenter

Fik et skud af egen medicin: Disse ting lærte AC Horsens i uskøn pointdeling mod Vendsyssel

Flere ferierejsende redder ikke rejsebranchens år

Danmark For abonnenter

Kommunalvalg på vej: De nære ting, der fylder vores hverdag, bestemmer, hvor vi sætter krydset

Kultur

Ny præst nær penthouse: Sogn køber luksus-lejlighed i Geiserne med storslået udsigt til Guds fri natur

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Hedensted

Hedensted oplever kæmpe babyboom: Nu skal børnene passes i busser

For abonnenter

Grundfos-topchef er træt af at blive kaldt 'arvingen': - Jeg slider og slæber

Kultur

Ung filminstruktør med rødder i Ølsted laver en krigsfilm

Kultur For abonnenter

Undskyld, men det handler altså om et neger-sangkor: Besøget var en sensation i Horsens

AC Horsens

Kom med i maskinrummet: Sådan bruger AC Horsens data-analyse på egne spillere og på modstanderne

Annonce