Annonce
Østjylland

Storhedsvanvid? Mikrobiograf genopliver bøvlet udstyr fra de største sale i Hollywood

Per Hauberg er drivkraften bag Malling Bio, hvor han i øjeblikket har slukket for sin digitale fremviser for at vise ægte film i store formater. Foto: Flemming Krogh
Filmnørd og biografdirektør Per Hauberg fra Malling har ombygget sin gamle fremviser, så han kan afspille filmen 'Out of Africa' i et helt særligt format på 70 millimeters bredde.

MALLING: Det emmer af filmhistorie og charme i den intime biograf i Malling, hvor Per Hauberg igennem det meste af sit voksne liv har kæmpet en utrættelig kamp for at holde i gang i forevisningerne i biografen.

Konkurrencen er markant fra de store biografer og streaming-tjenster, som gør det nemt at se film derhjemme. Men ud fra devisen 'film skal ses i biografen', holder filmnørden fast i sit unikke sted på hovedgaden i landsbyen syd for Aarhus.

Selvom Per Hauberg snart fylder 69 år, er han stadig en rastløs sjæl, som har svært ved at stoppe op for at hellige sig et liv som pensionist. Den lange nedlukning på grund af pandemien kunne snildt have sat en stopper for biografen, som Per Hauberg har drevet siden 1973. Men den energiske film-nørd fandt på, at han ville finde sin gamle filmfremviser frem fra gemmerne.

Annonce

Drømmen var at vise biograffilm på den analoge, gammeldags måde. Han ville sågar ændre sit apparat, så det ikke blot kunne vise film på 35 millimeters bredde, som var standardstørrelsen i mange år. Per Hauberg ville dermed gå hele vejen med sit anlæg til 70 millimeter, som engang var det store hit i Amerika og få andre steder.

Svært at skaffe dele

- Tilbage i 50'erne byggede man kæmpe biografer i USA med plads til 3.000 gæster. Det krævede store lærreder på 25 meters bredde, og derfor udviklede man de særlige formater med høj opløsning og en særlig lydkvalitet. På den måde stod filmene helt skarpe, selvom de blev forstørret op, forklarer Per Hauberg, som viser rundt i sit lille operatørrum, hvor den gamle fremviser giver konkurrence til den moderne, digitale fremviser, som også står i det sortmalede lokale.

Filmruller på 70 millimeter i bredden er tunge og fylder meget, så det giver ekstra udfordringer i den lille biograf i Malling. Foto: Flemming Krogh

Jeg ser frem til at vise "Out of Africa", da det er en af mine favoritter. Jeg har aldrig set Meryl Streep og Robert Redford spille bedre sammen.

Per Hauberg, biografdirektør

Det har været et stort puslespil at få samlet dele til renovering og opdatering af den 61 år gamle fremviser. Via kontakter i Europa og USA har Per Hauberg købt stumper hjem fra små lagre, hvor samlere har enkeltdele liggende, som man for længst er stoppet med at fremstille på fabrikker.

"Out of Africa" er den første film, der er på plakaten i Malling i det store format. Den er leveret fra laboratoriet på i alt otte spoler med en samlet vægt på omkring 180 kilo.

- Jeg ser frem til at vise "Out of Africa", da det er en af mine favoritter. Jeg har aldrig set Meryl Streep og Robert Redford spille bedre sammen, siger Per Hauberg, som viser den legendariske film fire dage i træk.

Annonce

Personlig fortælling

Inden hver forestilling fortæller Per Hauberg kort om teknikken bag.

- Det kunne være sjovt at invitere gæsterne ind bagved, så de kunne opleve operatørrummet indefra og se de store filmruller, men det er vist ikke realistisk, siger Per Hauberg med et smil, imens han kanter sig rundt om det gamle apparat, for at montere filmstrimlen, hvor der står "Out of Africa" i kanten.

Pladsen er trang i operatørrummet i Malling Bio, hvor Per Hauberg har huseret siden 1973. Foto: Flemming Krogh

Den analoge filmforevisning skulle gerne give en anden oplevelse end den moderne, digitale, som alle biografer har brugt siden 2012.

- Billedernes skarphed og lyden er noget særligt på gammeldags film. Det håber jeg, man kan se og høre, siger biografdirektøren, som for kort tid siden måtte køre en af sine perler, den originale 70 millimeter-udgave af filmklassikeren 'South Pacific' fra 1958 på genbrugspladsen.

- De gamle film er sårbare og skal opbevares på en særlig måde, hvis de skal overleve i mange år. Min gamle udgave af 'South Pacific', som jeg indtil for nyligt ikke havde forventet nogensinde at kunne vise igen, skulle selvfølgelig prøves, nu anlægget var klar, men den duede desværre ikke længere. Farverne var falmede - nærmest forsvundet, og der lugtede forfærdeligt af vinedikke i operatørrummet, da selve filmen var begyndt at gå i opløsning.


Man skal være fingersnild for at kunne håndtere de skrøbelige film på 70 millimeter. Foto: Flemming Krogh

Udfordringerne med at vise biograffilm på den gammeldags måde er tydeligvis store. Men det holder ikke Per Hauberg tilbage.

Han knokler på for at få lyd og billede til at gå op i én enhed, så gæsterne til 'Out of Africa' får en ganske særlig oplevelse i Malling. Som bonus-info bør man tilføje, at 'Out of Africa', alderen taget i betragtning, er velbevaret, så den hverken lugter eller laver forkerte farver i den lille biografsal, hvor der er plads til 75 gæster.

'Out of Africa' i Malling Bio

Storfilmen 'Mit Afrika' vises på det særlige 70 millimeter format i Malling Bio i fire dage:

Torsdag 11. november klokken 17.45

Fredag 12. november klokken 17.45

Lørdag 13. novemberklokken 15.00 og 18.45

Søndag 14. novemberklokken 15.00

Billetprisen er 120 kroner.

Annonce
Horsens For abonnenter

Bevaringsværdig bygning i Eldrup skal rives ned: Ejer vil dog bygge nyt i samme historiske stil, lyder det

Danmark

Ny smitterekord: Onsdagens coronatal er det højeste på et døgn under hele epidemien

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Nye restriktioner på vej efter pressemødet: Se her, hvordan de påvirker din hverdag og dine juleforberedelser

Horsens For abonnenter

Planer om daginstitution ved Nørrestrand sendt i høring: Placeringen er så langt som muligt fra det første - meget omdiskuterede - bud

Sport

Mange er dybt berørt: Den fynske fodboldlegende Lars Høgh er død 62 år gammel

Erhverv

Nyt byggefirma har holdt rejsegilde på Torvet: Seks lejeboliger skal stå klar i løbet af foråret

DR-chef stopper efter sag om grænseoverskridende adfærd

HH Elite For abonnenter

HH Elite bløder med millionunderskud - men der er ingen krav om overskud: Derfor er der fuld kontrol og ingen alarmklokker, der ringer hos ledelsen

Horsens

Politiet indfører nattelivszoner i Horsens: Fra lillejuleaften er barer og diskoteker lukket land for dømte med nattelivsforbud

Byens Bedste

Afstemningen er åben: Nu kan du stemme på Byens Bedste 2021

Vaccine tilpasset Omikron kan være klar til marts

Horsens

Åbne vidder og store drømme: Se listen over de fem dyreste landejendomme i kommunen

Sport For abonnenter

En vild rejse og forvandling: I 15 år levede han under de drabelige borgerkrige i Sydsudan – han tog til USA og kunne ikke tælle til ti på engelsk – nu er han profil i Horsens IC

Hedensted

Ny pakkeløsning hos Min Købmand i Daugård: Tager imod Postnord-pakker fra både Hedensted og Løsning

Annonce