Annonce
Horsens

Mihai forstår godt, at mange studerende som ham snart bliver forment adgang på VIA - fredag var han og 2000 andre med til at indvie Horsens' nye professionshøjskole

Rektor Harald Mikkelsen fortalte i sin tale ved indvielsen af VIA, at interessen for det nye VIA-byggeri er stor. 2000 personer har deltaget i VIA's offentlige rundvisninger. Foto: Mads Dalegaard
Fredag formiddag var 2000 studerende samlet for at indvie VIA University Colleges nye campus på banegårdsgade.

Horsens: Hvis du befandt dig nær Horsens Banegård fredag formiddag, har du måske lagt mærke til en moden herre i gråt jakkesæt bevæge sig tværs over Banegårdsgade, koncentreret om at tælle hvert skridt.

Samme herre - rektor Harald Mikkelsen - stod lidt senere på et plateau foran 2000 studerende, hvor han bekendtgjorde, at der er 121 skridt fra banegården til indgangen på VIA University College, Horsens' ny professionshøjskole.

En skole, der efter fire års tilløb denne fredag blev indviet for de studerende. 2000 af dem, skønnede ledelsen, var mødt op for at deltage i et festligt program.

Annonce

En af dem var Ida Rosenkvist, der ligesom Harald Mikkelsen har bemærket den nye skoles centrale placering.

- Før lå vi mere isoleret, nu får byen mere puls. Jeg bor på Allegade, så det er blevet nemmere for mig at komme i skole. Nu tager det kun 10 minutter på gåben, siger 25-årige Ida Rosenkvist, der til januar færdiggør sin uddannelse som pædagog.

Hun vurderer, at den nye skole rent æstetisk slår den gamle på Chr. M. Østergaards Vej med flere meter.

Ida Rosenkvist synes, det nye VIA-campus er meget flottere end det gamle, men hun oplever at mange har udfordring med at finde parkeringsplads. Foto: Mads Dalegaard

- Det er ekstremt flotte rammer. Der er meget mere åbent, og modsat den tidligere skole lægger de nye rammer op til en god fællesskabsfølelse. Særligt forhallen er totalt lækker, siger Ida Rosenkvist.

Der er dog også enkelte forhold, den pædagogstuderende er bekymret for.

- Mange er udfordret i forhold til at finde parkeringsplads. Og vi er blevet en røgfri skole uden askebægre, så jeg håber ikke, at folk i stedet smider deres cigaretskodder på jorden. Derudover er der blevet 40 pct. mindre plads, så jeg tænker, om det nogle gange kan blive svært at finde et ledigt grupperum, siger Ida Rosenkvist.

Bedre end i Moldova

For 19-årige Mihai Railaen er sammenligningsgrundlaget mere snævert.

Han kommer oprindelig fra Moldova og er netop begyndt på VIA University College for at studere architectural technology and construction management. Hans første indtryk af det nye byggeri er godt.

- Man kan mærke, at VIA har villet skabe et godt læringsmiljø. Det føles varmt og bedre end det jeg kommer fra i Moldova, siger Mihai Railaen på engelsk.

Mange internationale studerende kommer til Danmark og tager en uddannelse på statens regning, hvorefter de tager hjem til deres hjemland og bruger det, de har lært.

Mihai Railaen, studerende på VIA UC

Ved fredagens indvielse havde han rig mulighed for at finde andre nye studerende med international baggrund, men på sigt bliver det sværere.

Et flertal i Folketinget vil nemlig skære kraftigt ned på antallet af engelsksprogede studiepladser på professionshøjskoler, og det rammer blandt andre VIA UC i Horsens, der i fremtiden kun må oprette 100 engelsksprogede studiepladser om året. I dag er der 1300 engelsksprogede studiepladser i Horsens, og antallet af internationale studerende står derfor til at falde drastisk.

Annonce

Fair at skære ned

Det betyder, at Mihai Railaen ville have haft sværere ved at blive optaget, hvis han havde ventet med at søge ind på VIA. Alligevel forstår han godt Folketingets beslutning.

Mihai Railaen kommer fra Moldova og er netop begyndt at studere architectural technology and construction management. Han oplever, at den nye skole rummer et godt læringsmiljø. Foto: Mads Dalegaard

- Det virker rimeligt. Mange internationale studerende kommer til Danmark og tager en uddannelse på statens regning, hvorefter de tager hjem til deres hjemland og bruger det, de har lært. Derfor er det fair, at der bliver skåret ned på engelsksprogede studiepladser, siger Mihai Railaen.

Personligt har han ikke besluttet sig for, hvad der skal ske, når han er færdiguddannet på VIA.

- Jeg kommer ikke til at tage hjem til Moldova, men det er heller ikke sikkert, jeg bliver i Danmark, siger han.

Foreløbig kan han se frem til treethalvt år på en spritny skole.

VIA indvier sit nye campus for eleverne. Fredag 10. september. 2021. Foto: Mads Dalegaard
Annonce
Horsens For abonnenter

Planer om daginstitution ved Nørrestrand sendt i høring: Placeringen er så langt som muligt fra det første - meget omdiskuterede - bud

Danmark

Tirsdagens coronatal: Der er 6324 nye smittetilfælde med coronavirus

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Rock i Lunden vender hjem med rap, rock og strygere: Se næsten hele plakaten

Sport For abonnenter

En vild rejse og forvandling: I 15 år levede han under de drabelige borgerkrige i Sydsudan – han tog til USA og kunne ikke tælle til ti på engelsk – nu er han profil i Horsens IC

Horsens

Politiet måtte have gang i blå blink og eftersættelse, da 25-årig kørte over for rødt lys

Byens Bedste

Afstemningen er åben: Nu kan du stemme på Byens Bedste 2021

Regeringen holder pressemøde om restriktioner onsdag aften

HH Elite For abonnenter

HH Elite bløder med millionunderskud - men der er ingen krav om overskud: Derfor er der fuld kontrol, og ingen alarmklokker, der ringer hos ledelsen

Erhverv For abonnenter

Stor virksomhed med rødder i Hornsyld har forladt byen helt: - Det var tid for barnet til at flytte hjemmefra

Horsens

Coronasmitten sætter flere ny rekorder i Horsens: Aldrig har der været så mange smittede på én uge eller på ét døgn

Medie: Epidemikommission vil sende skoleelever hjem

Hedensted

Så mange elever vil blive berørt af nyt klasseloft: Kun få skoler har store klasser i indskolingen

Erhverv For abonnenter

Her vil Hybel bygge og bo: Se planerne for Hybels ny domicil, der ikke blev som først planlagt

Odder

Mariehønen Evigglads far boede i Hou

Annonce