Annonce
Ikast-Brande

Midtjysk maskinfabrik overtog selv salget i Tyskland – nu er der fart på eksporten

Fasterholt Maskinfabrik bygger selvkørende vandingsmaskiner. Nu er der kommet fart på eksporten til Tyskland. Foto: Fasterholt Maskinfabrik
Fasterholt Maskinfabrik har firedoblet salget af vandingsmaskiner i Tyskland. Målet er endnu en fordobling.

FASTERHOLT: Hvis du vil have noget gjort ordentligt, så gør det selv!

Omtrent sådan lyder et gammelt mundheld. Det er naturligvis ikke altid helt rigtigt, men for Fasterholt Maskinfabrik var det den rigtige vej til at få gang i salget af selvkørende vandingsmaskiner på det tyske marked.

- Vi havde en forhandler i Tyskland, men ham var vi lidt træt af, for nu at sige det ligeud. Han gjorde ikke nok for at sælge vores maskiner, og hver gang der var en teknisk udfordring, skulle vi selv køre fra Fasterholt til Tyskland, så vi havde alt for høje omkostninger til service, fortæller direktør Peter Flø Pedersen, Fasterholt Maskinfabrik.

Annonce

Løsningen blev at opsige samarbejdet og selv tage opgaven, i hvert fald i første omgang. Det skete i efteråret 2019.

- Det skulle falde på plads inden den store Agritechnica-messe i Hannover, og det nåede vi lige. Så der stod vi selv for at vise vores maskiner frem, helt uden at have en salgsorganisation på plads i Tyskland, siger Peter Flø Pedersen.

Han vidste godt, at den løsning ikke var langtidsholdbar, så Fasterholt Maskinfabrik etablerede sin egen afdeling i Tyskland og fandt hurtigt to ansatte til at håndtere salget lokalt. De to blev suppleret med en tredjemand i januar i år, og så skete der ellers noget.

Firedoblet omsætning

- Vi har hele tiden vidst, at der var et stort potentiale i Tyskland, og salget er firedoblet allerede. Det er vokset fra 12 til 48 maskiner om året – svarende til, at omsætningen er gået fra fire til 16 millioner kroner, lyder det fra direktøren, som uden at tøve beskriver udviklingen hen over det seneste år med et enkelt ord:

- Fantastisk!

Direktør Peter Flø Pedersen glæder sig over eksport-gennembruddet. Men han er også nervøs for, om konkurrenterne vil kopiere succesen. Foto: Fasterholt Maskinfabrik

Fasterholt Maskinfabrik forventer, at salget vokser til cirka 100 maskiner om året. Men så skal det faktisk helst ikke blive ret meget større – af to gode grunde:

- Lige nu kører vi i to-holdsskift for at kunne udnytte produktionskapaciteten bedst muligt. Vi har også investeret i en laserskærer, der står for at skære og bore huller, og vi er i gang med at få indkørt vores tredje store svejserobot.

- Vi kan godt klare 100 maskiner om året til Tyskland, men vi ender nok alligevel med at skulle udvide her i Fasterholt på et tidspunkt, vurderer Peter Flø Pedersen, som tilføjer, at automatisering ikke betyder tab af arbejdspladser – tvært imod.

Den anden grund til, at det hele ikke må blive for stort, er lidt mere spidsfindig.


Hvis markedet viser sig at være større, så vi måske sælger 1000 i ét land, så bliver det interessant for nogle af de store maskinproducenter at udvikle deres egen maskine.

Peter Flø Pedersen, direktør, Fasterholt Maskinfabrik


- Fasterholt Maskinfabrik fremstiller og sælger avancerede, selvkørende vandingsmaskiner. Det er der ikke ret mange andre, der gør. Så længe vi kan sælge 100 vandingsmaskiner i Tyskland og måske også 100 i Holland og 100 i Frankrig og så videre, så er det okay. Men hvis markedet viser sig at være større, så vi måske sælger 1000 i ét land, så bliver det interessant for nogle af de store maskinproducenter at udvikle deres egen maskine, forklarer Peter Flø Pedersen, som frygter, at hans maskiners design simpelthen bliver efterlignet af større spillere på markedet, hvis midtjyderne stikker næsen for langt frem.

Annonce

Arbejde til alle i byen

Fasterholt Maskinfabrik beskæftiger 90 mand i den lille landsby på grænsen mellem Herning og Ikast-Brande kommuner. Indtil videre går det godt med at finde hænder nok.

- Vi har kunnet finde de folk, vi skal bruge, og det er endda typisk nogen, som bor relativt tæt på, så de ikke behøver køre langt hver dag. Det er vi glade for – ikke mindst, fordi Fasterholt efterhånden udmærker sig ved, at her er næsten lige så mange arbejdspladser, som der er indbyggere, siger Peter Flø Pedersen.

Der er cirka 500 indbyggere i Fasterholt – lige fra børn til pensionister. Foruden de 90 arbejdspladser på Fasterholt Maskinfabrik, er byen vært for andre kendte virksomheder som kildevandsproducenten Aqua d’Or.

I Fasterholt finder man også Gardit, der er specialist i overfladebehandling af stål- og betonkonstruktioner.

EY Entrepreneur Of The Year

  • A/S Fasterholt Maskinfabrik er blandt de kvalificerede kandidater i vækstskaber-konkurrencen EY Entrepreneur Of The Year 2020, som hvert år hylder de dygtigste entrepreneurer i Danmark.
  • Kriterierne for at slippe gennem nåleøjet til hovedkonkurrencen er:
  • Entrepreneuren er ejer/medejer af et dansk aktie- eller anpartsselskab og har haft det overordnede ansvar i mindst to år. Selskabet må gerne være børsnoteret
  • Virksomheden har eksisteret i mindst tre år
  • Virksomheden har ved udgangen af det seneste regnskabsår minimum 20 ansatte
  • Virksomheden skal have haft minimum 15 procent vækst i bruttoavance eller i omsætning i det seneste regnskabsår
  • Det seneste regnskab skal udvise en positiv egenkapital og et positivt resultat
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Horsens For abonnenter

Kaotisk forløb: Efter total forvirring kom der afslag på tidlig genåbning - og så åbnede det hele alligevel

Annonce