Annonce
Kultur

Midt Om Natten er ikke sådan at Kim'se ad

Første akt, hvor man i perioder savnede præstationer, der kunne forløse forventningerne til musical-fortolkningen af den berømte film, sluttede fyrigt af med "Det Bedste Til Mig Og Mine Venner". Sangen var bare et eksempel af mange på et bredt pluk i Kim Larsens repertoire. Foto: Morten Pape
Hitparade holder Benny, Arnold og hele Haveje-banden flydende i den ny opsætning af det berømte 80'er-filmhit.

Horsens: Det kan godt være, at Kim Larsens efterladte officielt har frabedt sig større hyldestforestillinger til ære for den afdøde musiker.

Ikke desto mindre var det frem for alt netop fejringen af den hedengange nationalskjalds musikalske arvegods, der fredag aften klingede fedest i Forum Horsens.

Her var der lokal premiere på den nyeste, stort opsatte musical-version af "Midt Om Natten".

Og selv om man kunne have drømt om et sammmenhængende show så sprødt som de "småborgerlige flæskesvær", karakteren Arnold hyppigt gnasker i den legendariske film fra 1984, var der imidlertid store lunser underbagt musical-marengs at tygge sig igennem - i dele af showet.

Som skuespil betragtet savnede Deres udsendte nerve og bid, især i første akt.

Annonce

Midt Om Natten

  • "Midt Om Natten"-musicialen er på danmarksturné og spillede/spiller i Forum Horsens fredag kl. 20, lørdag kl. 16 og kl. 20 samt søndag kl. 15.
  • Den ny opsætning er produceret i et samarbejde mellem Tivoli, Langkjær Entertainment og Live Nation.
  • Musicalen er skrevet og instrueret af Heinrich Christensen på basis af filmens originale manuskript.
  • Medvirkende: Gustav Wolter, Troels Malling, Allan Mortensen, Jimmy Jørgensen og Lea Thiim Harder med flere.
  • Varighed: Ca. to timer og 30 minutter inklusive pause.
  • Filmen "Midt Om Natten" havde premiere i 1984 og er den syvendemest sete nogensinde i danske biografer. Handlingen udspiller sig i København, hvor vennerne Benny og Arnold lever af måneskinsarbejde og kommer i kontakt med BZ-miljøet. De skaber kollektivet "Haveje", der befolkes af skæve eksistenser, og i filmen udspiller sig en handling om venskab, kærlighed og det omgivende "normal-samfunds" syn på Havejes beboere.
  • Filmen blev instrueret af Erik Balling, som skrev manuskriptet sammen med Henning Bahs og Kim Larsen.

For flagrende

Samspillet mellem hovedrolle-indehaverne Gustav Wolter som den skeptiske livsbøvler Benny og Troels Malling som hans opportunistiske barndomsven, verdensmanden Arnold, fik aldrig rigtig formidlet en nærværende oplevelse af et forhold, der skal stå sin prøve i et forrået fattig-80'er-samfund, hvor kærlighedskvaler, rockere og folketings-bøhmanden Kai Buhmann truer.

Musicalen, hvis manuskript ellers læner sig utvetydigt om ad filmens forløb i både replikker og handling, fortælles for fragmentarisk - for flagrende i spring mellem korte scener.

Det sker tilsyneladende ud fra en betragtning om, at publikum har historien om de to barndomsvenner, Tusindfryd, tårnspringeren Spacey og alle de andre skæverter i kollektivet Haveje solidt plantet i kultur-genetikken. For hvem har ikke set biografhittet mindst et par gange?

Det havde de fleste i Forum Horsens muligvis, men savnet af intensitet og et greb om dybden i en faktisk små-alvorlig fortælling om de problemer, som personer på samfundets kant må slås med, blev alligevel næsten for alt sigende udtrykt med publikums vel nok kraftigste reaktion i første akt:

Latter, da Benny i en af scenerne slog en plat prut.

Larsen ad libitum

Heldigvis var der Kim Larsens musik, og heldigvis havde folkene bag "Midt Om Natten" fragtet den helt store hit-jukeboks med til Horsens.

Showet, der vandt momentum i anden akt, indfanger i længere numre og potpourrier ikke kun sangene fra filmen, men plukker fornuftigt nok bredt i den folkekære musikers repertoire.

Hvis man ikke vidste det før, ved man det efter at have set "Midt Om Natten":

Kim Larsen har skrevet en forbistret mængde ørehængere, og adskillige af dem - også numre, der ikke direkte kobles på musicalens handling - blev fint fortolket fredag aften. Det var Larsen ad libitum.

Spacey springer ud fra 5. sal i Forum Horsens. - Der var ikke vand i bassinet, bemærker han senere i handlingen, da han kommer til Haveje som forkrøblet junkie for at få et sted at bo. Foto: Morten Pape

Ungt talent strålede

Gustav Wolter har i hovedrollen fundet sin egen Benny. Han forsøgte ikke at gå i ophavsmandens fodspor, men leverede sine sange i et typisk appetitligt lysere og mere poppet toneleje end mesteren.

På et skuespiller-hold, der blandt andet også tæller karakteristiske vokaler som Allan Mortensen, der spiller den kosmisk fortabte Tusindfryd, og Jimmy Jørgensen, der både agerer den fordrukne brugtvognsforhandler Charles og leder af rockerbanden Rotterne, var det imidlertid unge Lea Thiim Harder, der strålede.

Der er et engagerende overskud og en fylde i skuespillertalentets stemme, der fik solen til at skinne over Susan Himmelblå gennem hele forestillingen. Fra en bossanova-rytmisk fortolkning af "Sirenesangen" i første akt til afslutnings- og titelnummeret "Midt Om Natten" var hun aftenens oplevelse.

Der bliver liret adskillige guitarsoloer af i "Midt Om Natten". Foto: Morten Pape

Flot scenografi

"Midt Om Natten" foregår samtidig i en eventyrlig, enkel og flot scenografi, der placerer et farverigt Haveje i et forladt tivoli lidt uden for tid og sted, og med mange forskellige stemmer på scenen blev showet dermed varieret for både øjne og ører.

Nuvel, i nogle af potpourrierne hamrede skuespillerne ganske vist hastende hen over hittene, men forestillingen er tydeligvis ment en fyrig salut til Larsen og hans musikalske eftermæle, og som sådan fungerede den. Dét skal man ikke "Kim'se" ad.

"Midt Om Natten" spiller også i Forum Horsens lørdag klokken 15 og klokken 20 samt søndag klokken 15.

Derefter fortsætter den på en længere danmarksturné, inden den til april lander i Tivoli i København.

Scenografi og kostumer fungerer godt i "Midt Om Natten", og selv om det næppe var alle på venstrefløjen, der gik i islændersweater i 1980'erne, er uniformeringen med til at understrege det venskab og sammenhold, der er på spil. Foto: Morten Pape
Troels Malling spiller Arnold, den rolle Erik Clausen bar i den berømte film fra 1984. Foto: Morten Pape
Der bliver skruet op for fest og farver undervejs i "Midt Om Natten". Foto: Morten Pape
- Strisserne kom, før vi ventede dem. Midt om natten. Så mig og min baby vi var på den igen... Fortsæt selv sangen. Det var der en del blandt publikum, der gjorde fredag aften i Forum Horsens, hvor der var fællessang på stolerækkerne ad flere omgange. Foto: Morten Pape
Der blev klappet i takt til genhøret med de mange Kim Larsen-sange. Foto: Morten Pape
"Midt om natten", der er produceret af Tivoli i København, blev sat op første gang i 2018. Selv om der er tale om en repremiere, er stykket dog stort set nyt. Foto: Morten Pape
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Liveblog: Kirkeminister dropper at arbejde for åbne kirker i påsken

Annonce