Annonce
Læserbrev

Midt i en coronakrise: At kommunikere er at leve

Annonce

Læserbrev: Da jeg for to år siden begyndte med at holde foredrag om kommunikation og relation under emnet ”at kommunikere er at leve”, har mange stillet spørgsmålstegn ved vigtigheden af kommunikation, som jeg har tilskrevet en livsvigtig betydning.

I dag er der faktisk rigtig mange, der savner kommunikation og har svært ved at bevare relationer. Coronakrisen vendte op og ned på vores liv, vi har ikke mulighed for at ses med andre på samme vis, som vi gjorde før coronakrisen, vores relationer med andre er minimeret, og det påvirker vores måde at leve livet på. Derfor er det gået op for mange, at kommunikation er at leve.

Jeg har altid haft et stort netværk, men nu kan jeg mærke, at en del af netværket ikke kan plejes og holdes ved lige. Vi mødes ikke på arbejde; vi holder ikke frivillige aktiviteter; vi ser ikke hinanden i foreningerne; vi skynder os væk og holder afstand til hinanden, når vi handler ind, går en tur eller mødes andre steder. Vi har travlt med at passe på os selv og andre - men i bund og grund savner vi meget at være sammen.

Vi mangler den kommunikation, som gør livet spændende at leve. Kommunikation er den lim, der binder mennesker sammen. Med kommunikation skaber vi relationer og opbygger samfundet. Lige nu foregår både vores kommunikation og indbyrdes relationer virtuelt, og det er bedre end ingenting. Ud fra tesen at kommunikation betyder så meget for os alle, burde det ikke være svært at tage telefonen og ringe, skrive en besked eller sende en mail; sende en blomst via interflora; sende et brød eller en kage via den lokale bager.

Kan man ikke det, kan man også kommunikere med kropssprog fra sit eget gemmested. Man kan vinke igennem vinduet, når man ser folk gå forbi ens hus; give et smil frem for en hånd; holde afstand for at vise, at man holder af den anden.

Når corona-smitten er bag os, når vores hverdag vender tilbage, og når vi igen får lov til at hilse hinanden med et håndtryk, kys og kram vil jeg blive glad for og stolt over, at jeg hverken har glemt gamle Kirsten eller lille Emma; den unge Sami og den syge Dina; har delt små krea-pakker til de udsatte børn, har snakket med bekymrede psykisk sårbare voksne og har givet håb til andre, selvom mit eget håb blegnede med tiden.

For når du kommunikerer positivt, smitter det af på dig selv.

Azra Hasanbegovic.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

Verdensmester skifter til HH Elite

Annonce