Annonce
Erhverv

Midt i den perfekte storm: Lokale svineavlere fik rekordindtjening - og har udsigt til endnu mere

Prisen på svin er i himmelflugt, og det er kommet blandt andre de 76 lokale svinebønder til gode. Arkivfoto: John Fredy
Et udbrud af svinepest i særligt Kina har sendt prisen på svinekød i himmelflugt. Kan de 76 svineavlere i Hedensted Kommune holde pesten for døren, kan de ifølge rådgivningsvirksomheden Velas se frem til at slå sidste års rekordindtjening.
Annonce

Hedensted: I svinebranchen kan producenterne lige nu skrive under på, at det gamle mundheld "den enes død, den andens brød" lever i allerbedste velgående.

Det rammer nemlig lige ned i lommerne på de lokale svineavlere, at Kina i løbet af godt et år har måtte slagte og kassere mere end 130 mio. svin på grund af sygdommen afrikansk svinepest.

Som en naturlig konsekvens har det skubbet til forholdet mellem verdens udbud og efterspørgsel, så en smågriseproducent ifølge rådgivningsvirksomheden Velas, tidligere LMO, i gennemsnit kommer ud af 2019 med et historisk stort overskud på 4,3 mio. kr. Ligeledes tjente producenterne af slagtesvin 2,4 mio. kr. i gennemsnit.

Overføres det til de 76 svineavlere i Hedensted Kommune, svarer det til en samlet bundlinje på 268 mio. kr.

Og det er ikke en gang den bedste nyhed; for 2020 tegner til at blive endnu bedre.

- Inden udbruddet producerede og forbrugte Kina halvdelen af verdens svinekød, så vi kigger ind i en situation, hvor der vil vare en rum tid, inden det enorme hul bliver fyldt ud igen. Derfor siger vores prognoser også, at pilen kun peger én vej lige nu - og det er i producenternes favør, siger chefkonsulent Torben Wiborg fra Velas.

Forventningerne til 2020 lyder på et overskud på 2,8 og 6 mio. kr. for henholdsvis slagtesvin og smågrise.

Vi er lidt midt i den perfekte storm, for på én og samme tid har vi fantastisk høje priser på svinekød, lave foderpriser og tilsvarende lave renter. Resultatet er, at det kort fortalt er et rigtig godt tidspunkt at være svineavler.

Torben Wiborg, chefkonsulent, Velas.

Annonce

Dansk mådehold

De kronede dage kommer efter et knap så spændende 2018, som for de flestes vedkommende endte med røde tal - eller i bedste fald et ganske marginalt overskud.

At priserne er steget i raketfart har dog som udgangspunkt ikke fået de danske svinebønder til straks at udvide besætningerne. I stedet har de over en bred kam udnyttet muligheden til at få betalt ekstra af på gælden.

- Vi har ikke som tidligere set en stor investeringslyst, og det har formentlig at gøre med, at markedet meget vel kan være vendt igen, inden en ny stald er bygget og godkendt til brug. I stedet er producenterne disciplinerede og udnytter de gode tider til at kunne stå stærkere i de dårlige, siger Torben Wiborg.

Annonce

En gysende joker

Og det kan vise sig at være en rigtig god idé for svineavlerne at forholde sig lidt mere passive denne gang, vurderer Torben Wiborg.

Størstedelen af det globale marked er nemlig gået i anden retning og har oprustet produktionen. Det kan på relativt kort sigt give problemer med overproduktion.

- Den helt store risiko er, at kineserne har som erklæret mål, at risskålene skal være fyldt med kinesisk ris. Altså, vil de som alle os andre helst spile indenlandsk produceret mad og er derfor interesserede i at få reetableret deres egen svineproduktion, siger Torben Wiborg.

Dernæst ligger også en slet skjult risiko for, at svinepesten breder sig ind over landets grænser. Allerede nu hærger den i Polen og har bredt sig så langt op som 12 kilometer fra den tyske grænse.

- Det er både en joker og en gyser, for det kan blive alvorligt for de danske svineavlere, hvis pesten krydser grænsen. Alle prognoser afhænger af, at vi kan holde den afrikanske svinepest for døren, slutter Torben Wiborg.

Folkebladet har været i kontakt med en række lokale svineavlere. Ingen af dem har dog ønsket at udtale sig til Folkebladet.

Annonce
Annonce
Danmark

Opdateret onsdag: 558 nye smittede i Danmark

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Nu skal du bestille tid for at blive corona-testet i Horsens

Annonce