Annonce
Ikast-Brande

Midnats-valggyser fik en afslutning: Erfarne folk røg ud, nye kom ind, og borgmesteren fortsætter

Efter flere timers intense forhandlinger kunne Ib Lauritsen fra Venstre forkynde, at han fortsætter som borgmester, og at der nu er indgået en bred konstitueringsaftale om fordelingen af pladser i byrådet. Foto: Peter Hald
Ib Lauritsen fra Venstre kan fortsætte som borgmester for Ikast-Brande Kommune. Socialdemokraten Kasper Pauli Pedersen bliver viceborgmester.

Ikast/Brande: Ib Lauritsen fra Venstre fortsætter som Ikast-Brande Kommunes borgmester. Det stod klart sent på valgnatten, da partierne efter lange og intense forhandlinger endelig fik kabalen til at gå op.

Valget bød på flere overraskelser, og det var åbenbart ikke helt let at få konstitueringen til at gå op. Men det lykkedes at få en bred aftale i hus. Det mest bemærkelsesværdige er, at politikerne blev enige om en helt ny udvalgsstruktur.

Venstre gik tilbage med to mandater - fra ni til syv. Socialdemokraterne bevarede seks mandater, konservative gik frem fra tre til fem mandater, Dansk Folkeparti mistede et mandat, Fælleslisten bevarede to mandater, og så blev Nye Borgerlige for første gang repræsenteret med et mandat.

Annonce

Med den fordeling gik man i gang med at få strukturen på plads, og selv om Venstre var gået tilbage, så bevarede partiet altså borgmesterposten og fik også flere formandsposter.

Udvalgene vil se således ud:

Økonomi- og planudvalget får borgmester Ib Lauritsen som formand. Han blev i øvrigt valgets topscorer med 1625 personlige stemmer.

Der kommer et helt nyt udvalg kaldet udvalget for klima, natur og bæredygtighed med en socialdemokrat som formand - nemlig socialdemokraternes spidskandidat Kasper Pauli Pedersen, som også får posten som viceborgmester. Kasper Pauli Pedersen fik 743 personlige stemmer.

En af valgets vindere var socialdemokraten Kasper Pauli Pedersen, der blev viceborgmester. Han opnåede 743 personlige stemmer. Han fik mere ud af udvalgs-kabalen end de konservatives topscorer Annette Mosegaard, der fik 1444 personlige stemmer. Foto: Peter Hald

Et andet nyt udvalg bliver et udviklings- og erhvervsudvalg, der får DF'eren Simon Vanggaard som formand. Simon Vanggaard fik et godt personligt valg med 508 stemmer.

En tredje nyskabelse bliver børne- fritid og kulturudvalget, der får en konservativ som formand - nemlig Annette Mosegaard. Hun opnåede i øvrigt valgets næsthøjeste personlige stemmetal på 1444.

Så bliver der et psykiatri- handicap og arbejdsmarkedsudvalg, der får en socialdemokrat som formand, og det blev Birthe Sørensen.

Der kommer et ældre- sundheds og omsorgsudvalg med en Venstre-mand som formand, og det bliver Henrik Engedahl  - den tidligere formand for teknik- og miljøudvalget.

Desuden bliver der et børne-unge udvalg, der får Lars Lyhne fra Venstre som formand.

Kirsten Hoffmann måtte stoppe

Blandt de 23 byrådsmedlemmer er der mange "gamle kendinge", men man måtte også sige farvel til flere erfarne byrødder.

En række kandidater fra de mindre byer blev ikke valgt, og på den måde kan nogle af landsbyerne risikere at stå svækket i forhold til de store byer. Således fik Nørre Snede slet ikke nogen kandidater ind, og det samme gælder Gludsted, Hampen og Klovborg.

Socialdemokraten Kirsten Hoffmann (t.v.) blev ikke valgt ind. Det var hendes kollega Helle Mathiasen fra Venstre faktisk ikke glad for. Helle Mathiasen blev genvalgt, men mener, at landsbyerne blev svækket. Foto: Peter Hald

En af de store overraskelser var, at det længstsiddende byrådsmedlem, socialdemokraten Kirsten Hoffmann fra Gludsted, ikke blev genvalgt, selv om hun var tæt på med 357 personlige stemmer.

- Så røg den gamle ud! Det havde jeg ikke regnet med. Jeg havde fået god opbakning fra Gludsted, Ejstrupholm og Nørre Snede - men vi var oppe mod de store byer, og jeg tror, at den lave stemmeprocent også har været afgørende, lød det fra Kirsten Hoffmann.

Annonce

Sidste forsøg

Hanne Bang Pedersen fra Klovborg blev heller ikke valgt ind. Hun havde været ude af politik i fire år og var denne gang stillet op for de konservative mod tidligere Fælleslisten, og selv om de konservative fik fremgang - også i Klovborg - rakte det ikke til en byrådsplads til Hanne Bang Pedersen. Hun fik 219 personlige stemmer.

- Jeg er ked af, at der ikke kom så mange fra gamle Nørre Snede kommune ind - det er noget skidt. Det handler ikke så meget om mig. Det er trist, at der ikke er byrådsmedlemmer fra Klovborg, Nørre Snede og Gludsted, siger Hanne Bang Pedersen.

Med sine 67 år agter hun ikke at prøve lykken ved næste kommunalvalg.

I Ejstrupholm kan man glæde sig over, at tre af de valgte kommer fra byen - nemlig Helle Mathiasen fra Venstre, Annette Øgaard fra de konservative og Bruno Ostenfeldt Jensen fra Nye Borgerlige.

Men der er bitterhed i glæden:

- Jeg er dybt bekymret. Landsbyerne står svækket, siger Helle Mathiasen.

- Nu håber jeg, at vi andre kan løfte opgaven, men det bliver svært. Personligt synes jeg, at det er brandærgerligt, at Kirsten Hoffmann ikke kom ind. Vi har tit kørt parløb, tilføjede hun. Helle Mathiasen fik 427 personlige stemmer.

Annette Øgaard, ligeledes fra Ejstrupholm, blev valgt ind med 272 personlige stemmer, og hun var opsat på at kæmpe for de små byer:

- Vi skal have mere bosætning i landsbyerne - vi har alt for få udstykninger i de små samfund. Og vi skal bevare skolerne og skolernes overbygninger, understregede hun.


Det nye byråd

Byrådet i Ikast-Brande Kommune kommer til at bestå af følgende:

Tallene er de personlige stemmetal.

Ib Lauritsen (Venstre) 1625

Annette Mosegaard (konservative) 1444

Kasper Pauli Pedersen (Socialdemokratiet) 743

Palle Høj (Venstre) 581

Henrik Overgaard (konservative) 467

H. C. Jørgensen (Socialdemokratiet) 500

Simon Vanggaard (Dansk Folkeparti) 508

Lars Lyhne (Venstre) 561

Lotte Stoltenborg (Fælleslisten) 644

Birthe Sørensen (Socialdemokratiet) 475

Thomas Østergaard (Venstre) 518

Kirsten York Helms (konservative) 342

Søs Philipsen (Socialdemokratiet) 456

Mikael Würtz (Dansk Folkeparti) 326

Henrik Engedahl (Venstre) 461

Dina Raabjerg (konservative) 313

Inge Dinis (Socialdemokratiet) 419

Helle Mathiasen (Venstre) 427

Annette Øgaard (konservative) 272

Andreas Würtz (Venstre) 413

Mustafa Arslan (Socialdemokratiet) 360

Bruno Ostenfeldt Jensen (Nye Borgerlige) 196

Rune Lyager (Fælleslisten) 186

Annonce
Horsens For abonnenter

Grim, ærgerlig og snusket: Graven får ikke pæne ord med på vejen, men spørger du politikerne, er det netop ord, der skal være starten på forandring

Danmark

Søndagens coronatal: Yderligere 11 er døde - 4326 har fået en positiv test

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens For abonnenter

Lærer-Jan holder aldrig helt fri: Gæsterne og maden må vente, når eleverne ringer

Erhverv For abonnenter

Stinne rejste sig, da fundamentet under hendes firma smuldrede: Nu har hun 50 ansatte og modtager nye jobansøgninger hver dag

Podcast

Ældre Sagen håber på ekstra læger til Hedensted: Vores medlemmer vil blive berørt meget

Hedensted

Fældninger og skader på træer: Det skal til for at hjælpe Staksrode Skov, siger Naturstyrelsen

Løvkvist: Messerschmidt kæmper for at vriste magten ud af døende hænder

Leder For abonnenter

Tiden er kommet: Send dit brokke-gen på vinterferie og lad julefreden sænke sig tidligt og lad den vare til påske og gerne længere

Horsens

Vaccinationscenter opruster med vagt efter hærværk og forsøg på brandstiftelse på centret

Erhverv For abonnenter

Sushi-succes og vækst på værtshus, optik, chokolade og meget mere: Se hvordan lokale firmaer klarer skærene i ugens regnskaber

Skoleleder om mulig Omikron-variant: Der er så mange ansatte, der skal testes, at vi ikke kan tage imod elever

Horsens

Mens priserne på energi stiger: Her bliver der ingen prisstigninger på fjernvarme

Erhverv For abonnenter

Midt i tvangslukning og produktionsproblemer: Allan Hansen fik et af sine bedste år nogensinde - og succesen er kun vokset siden

Kultur

Udsatte familier får chancen for at holde jul på Fængslet

Annonce