Annonce
Hedensted

Middelalderfolk kunne også lide Lille Dalby Bakker

Huset eller laden er fra omkring 1100-1200-tallet og har været 20 meter langt. Foto: Vejlemuseerne

Vejle Museum har fundet spor efter to huse fra den tidelige middelalder.

Hedensted: Om ikke så længe bliver der opført huse på bakkerne mellem Hedensted og Store Dalby.

Og det er ikke første gang, mennesker slår sig ned i de bløde bakkedrag med udsigt til alle sider og et kig ned over bækken.

Vejlemuseerne har, inden de mange nye udstykninger ved golfbanen bliver lavet klar, gravet i området, og der er fundet to huse fra den tidlige middelalder, fortæller arkæolog Keith Bylling Pinto fra Vejlemuseerne.

- Vi har fundet to huse, et ved Dalbygård og et ved Sønderbygård. Der er også registreret gårde fra 1700-tallet på stedet, så det har været et godt sted at bo i mange århundreder, fortæller Keith Bylling Pinto.

Annonce

Stedet er oplagt til bebyggelse, fordi der er god udsigt til alle sider, og fordi der er en sydvendt skråning.

Keith Bylling Pinto

20 meter langt

Den ene hus et et såkaldt udskudshus, som var meget typisk for den tidlige middelalder.

Huset er 20 meter langt og seks-syv meter bredt, og der er fundet et ildsted og potteskår.

- Det er typisk, at husene vender øst-vest og ned mod en skråning mod syd. Det giver mest varme i husene, fortæller Keith Bylling Pinto.

Det andet hus, som ligger tættere på bækken, kan have været et hus eller en lade.

- Stolperne har været meget kraftige og står med stor afstand to steder i huset, hvor der kan have været en port. Formen på huset har været let buet, forklarer Keith Bylling Pinto, der har gravet i omkring en måneds tid på stedet.

Den buede form kan være tegn på, at huset stammer fra perioden lige efter vikingetiden, men den præcise alder på husene finder arkæologerne først ud af, når dateringsresultaterne foreligger om nogle måneder.

Ingen stor bebyggelse

Der er før blevet fundet middelalderbygninger i området, specielt ved Hedensted Kirke, men de ligger en del kilometer væk. Nogen større bebyggelse på bakken har der derfor ikke været tale om.

Fundene bliver nu registreret, for de arkæologiske fodaftryk forsvinder i forbindelse med byggemodningen af de mange nye grunde på Lille Dalby Bakker.

- Folk, der køber en grund, kan så tænke på, at de bor et sted, hvor der også i middelalderen har boet mennesker, siger Keith Bylling Pinto.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Klar tysk melding om grænseåbning: Åbne sluser til Poetzsch og Calle fra 15. juni

Annonce