Annonce
Horsens

Middelalderfestivalens nye børneområde: - Det er en balance at formidle autentisk, men i børnehøjde

Der blev både peget og - i flæng - skåret ansigter, da den første kanin blev slagtet fredag aften i det nye børneområde. Foto: Michael Svenningsen
Arrangørerne bag middelalderfestivalen er stærkt tilfredse med det nye børneområde, hvor middelalderen bliver formidlet i børnehøjde, men autentisk og ufiltreret. Lørdag formiddag gjorde børneflokken store øjne, da den stod på kaninslagtning.
Annonce

Horsens: Det fangede straks stor interesse blandt de yngste tilskuere, da medarbejderne fra Børnebondegården kom gående med to blide, søde kaniner i favnen.

- Nøøj, hvor er de søde, lød det fra flere af børnene, der fik lov at kærtegne kaninerne, men ikke - hele vejen rundt - havde fanget, at det var både var et goddag og farvel til dyrene.

Lørdag formiddag stod den nemlig på kaninslagtning i det nye børneområde på Horsens Middelalderfestival. Et populært indslag, der skal være med til at tage historieformidlingen ned i børnehøjde.

- Der er jo meget fokus på dyrevelfærd, men en vigtig del af fortællingen er også, hvordan man historisk set har brugt dyrene som fødevare. Vores kaniner har haft det godt - og har mærket andet end græs under poterne, siger Annette Hansen, der er formand for Børnebondegården, som tidligere har arrangeret griseslagtning på middelalderfestivalen.

Det er en balance at formidle middelalder i et børnevenligt sprog, men stadig autentisk og råt for uforsødet. Festivalen er til for både børn og barnlige sjæle, så vi vil heller ikke pakke tingene ind.

Tine Nørgård, programkoordinator, Horsens Middelalderfestival

Annonce

Vil prioritere børneområdet endnu højere

Tidligere har Horsens Middelalderfestival haft et mindre børneområde indrettet i et af de fjerne hjørner på Fængslet - og flere aktiviteter for de yngste spredt rundt om på pladsen.

I år er første gang, man har koncentreret middelalderfestivalen for de mindste ét sted - på området ud for hovedindgangen.

Blandt andet for at gøre festivaloplevelsen bedre og lettere tilgængelig for byens institutioner, der hvert år får en smagsprøve på middelalderen fredag formiddag.

- Om fredagen er der typisk stadig gang i opsætningen - med tunge maskiner, der kører rundt. Både sikkerhedsmæssigt og for børnenes oplevelse, er det bedst sådan her, siger programkoordinator Tine Nørgård.

Cirka 300 børn fra byens institutioner var i år til forpremiere på det nye børneområdet, og Tine Nørgård fortæller, at man fremover vil prioritere børneaktiviteterne endnu højere.

- Det er en balance at formidle middelalder i et børnevenligt sprog, men stadig autentisk og råt for uforsødet. Festivalen er til for både børn og barnlige sjæle, så vi vil heller ikke pakke tingene ind, siger hun.

Annonce

Sammenbidte ansigter og lysende interesse

Med to slag i nakken og ét hurtigt snit i struben bliver der gjort kort proces ved Børnebondegården. Der går et gisp gennem den sammenstimlede børneflok, da kaninen gør et sidste spjæt med benene og falder sammen på græsset.

For en enkelt knægt, der bryder i gråd, bliver det for meget, men ellers erstattes flere af børnenes sammenbidte ansigter med lysende interesse, så snart kaninslagter Børge Nielsen begynder at skinde dyret.

- Mange af børnene vil gerne helt tæt på, røre ved kanindelene og have det i hænderne. I går var der sågar nogle, der ville have skindet med hjem. Der er stor fascination, og de er gode til at tage ind, hvad det er, der sker - og at kaninen faktisk bliver til mad, fortæller Annette Hansen.

En af de betagede tilskuere, Malthe Kjær Højmark Frandsen, seks, får endda lokket sin far til at tage et billede, hvor han stolt holder kaninhovedet ud i strakt arm, inden turen går videre ud i børneområdet til ponyridning, dukketeater og majestætiske havørne på klods hold.

Hjerte, lever og lunger. De yngste fik lov at komme helt tæt på kaninindmaden. Foto: Michael Svenningsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce