Annonce
Erhverv

Mia Wagner: Tænk stort fra begyndelsen

Border collien Bella har fulgt Mia Wagner stort set overalt siden 2012, og hunden har selvfølgelig sin egen kurv på Freeway-kontoret i Viborg. Foto: Morten Dueholm
Mia Wagner kræver ild i øjnene hos iværksættere, hvis hun skal investere sin tid og sine penge i projektet. I sin første sæson i Løvens Hule på DR blev det til fire investeringer, mens optagelsen af femte sæson finder sted fra midten af september for at blive sendt engang i 2020.
Annonce

VIBORG: - Jeg er vokset op i et miljø, hvor det hed: Den, der kan, bør.

- Og ild i øjnene er det første, jeg ser efter hos en iværksætter, for uden denne helt afgørende commitment, den helt grundlæggende vilje og det stålsatte, er en investering knap så interessant for mig.

Administrerende direktør, og nu også kendt tv-investor, Mia Wagner byder indenfor på sit lyse kontor i Freeway-hovedsædet i hjembyen Viborg. Det vil sige, den allerførste, vi møder, er hendes venlige hund, der følger hende over alt fra sin kurvebase under skrivebordet.

Løvinden fra Løvens Hule har tre gode råd til iværksættere, der drømmer om succes med deres nye forretning:

  • For det første: Stå på tæer. Stræk dig hele tiden og tænk over, hvordan du og dit projekt kan blive bedre. Gå efter de ekstra 10 procent.
  • For det andet: Søg altid ny viden. Viden er magt, bliv klogere, dyrk dit netværk og vær ikke bange for at spørge. Du skal turde være usikker, stå ved dine svage sider, tillad dig at begå fejl.
  • Og for det tredje: Tænk stort. Fokuser på vækst og pas på den hyggelige danske magelighed. Væksten er det, der skal få dig til gå på arbejde.

Sådan har Mia Wagner det selv. Helt ind til benet. Det er væksten, der er afgørende for virksomheders udvikling, og den, der ikke udvikler sig, dør.

- Vi har brug for flere iværksættere med nogle større, hyggelige nosser, og det gælder både mænd og kvinder. Og ja, det må du gerne skrive. Vi skal turde mere. Også at søge hjælp. En del af de pitches og præsentationer, jeg oplever, er desværre kendetegnet ved, at folkene bag ikke er tilstrækkeligt inde i de vilkår, der kendetegner markedet for deres produkt. De har brug for hjælp til den grundige analyse og viden om deres virksomhed og deres marked. Det er noget af det, vi som virksomhed eksempelvis kan hjælpe dem med.

Mia Wagners investeringer

I sin første sæson i Løvens Hule blev det til fire investeringer for Mia Wagner.

De fire nye virksomheder i Freeway-koncernen er:

- L'amourbox (investering sammen med Jan Lehrmann)

- K for kage (sammen med Jesper Buch)

- Comeat (soloinvestering)

- Myselfie (sammen med Christian Stadil, Jan Lehrmann, Jesper Buch og Peter Warnøe)

Annonce

Savner større risikovillighed

Mia Wagner har de seneste to år været koncerndirektør i Freeway, og hun har med blandt andet sin medvirken i Løvens Hule hentet ny og værdifuld erfaring som investor.

Danmark er ifølge Mia Wagner et på mange fronter lykkeligt land med et lykkeligt folk og en stor grad af tryghed. Rigtig mange mennesker har penge nok til både hverdag og fest, og hun er personligt stor tilhænger af de fine danske værdier.

- Men de giver ikke nødvendigvis verdensherredømmet, som hun udtrykker det.

- Danmark er en tryg, stabil nation. Vi elsker rugbrød, og vi har det bedst, når vi bliver helt nede ved jorden. Det er dejligt og nogle sunde værdier, men det er ikke nødvendigvis det bedste udgangspunkt for at skabe en flok fantastiske globale unicorns, nye internationale virksomheder med en værdi på over en milliard dollar. Vi skal turde opsøge det ukendte og utrygge, og vi skal turde tage nogle chancer, siger hun.

Annonce

Vis tillid og få tillid

- Vi er uhyre stærke på viden, og vi er vel nok verdensmestre i tillid. Danske virksomheder - og det gælder også startupselskaber - ønsker som regel at udvikle sig stille og roligt på baggrund af en sund, organisk vækst. Det er alt sammen OK, men det er også forklaringen på, at vi de sidste 25 år kun en enkelt gang herhjemme er lykkedes med at skabe en ny virksomhed med flere end 1000 ansatte, konstaterer Mia Wagner.

For direktøren og investoren er tillid en hjørnesten. Vis tillid og få tillid.

- Herhjemme er sammenhængskraften vigtig. Du kommer ikke langt med din virksomhed, hvis du ikke magter at uddelegere og skabe motivation ved at give ansvar til den enkelte. Samarbejde spiller en afgørende rolle i alle små og mellemstore virksomheder, og vi er bedst, når vi er gode til at tale med hinanden og inddrage flere forskellige kompetencer i processen. Tillid er vigtig i alle led i en virksomhed; den gør interaktionen nem og ligetil for alle. Husk at skabe muligheder for at tale sammen. Der er en god grund til at starte dagen med friskt morgenbrød og at huske kage til kaffen, det giver kærkomne anledninger til at tale sammen på tværs.

Mia Wagner tager endnu en sæson i Løvens hule, hvor iværksættere kan søge om at være med frem til 3. juli via dr.dk/løvenshule Foto: Morten Dueholm
Annonce

Omfattende turnaround i Plusbog

Basisforretningen for Mia Wagner er familievirksomheden Freeway, som hun efter en række strategiske omlægninger driver sammen med sin far og sin bror. Trods en række udfordringer kan hun se tilbage på et tilfredsstillende 2018.

- Jeg har nu været direktør for Freeway i to år, og jeg er godt tilfreds med, hvor langt vi er nået med koncernen. Vi leverer viden og service til alle vores tilknyttede selskaber, og vi besidder i dag en væsentlig unik viden om at drive onlinevirksomhed. Jeg har brugt de første to år på at grave mig ned i teknikken og økonomien, og så har jeg - og det er nyt hos os - investeret massivt i at opbygge vores egen muskel inden for markedsføring.

Mia Wagner fortæller, at hun og resten af familien har ændret en del på organisation bag Freeway. Tidligere var der fire ejere, men to af de tidligere ejere er købt ud, og det skete samtidig med, at hun trådte til som direktør i januar 2017.

- Som koncern leverer vi alt det nødvendige omkring de iværksættere, der henvender sig til os med en god ide. Vi guider dem, og vi hjælper dem med at udvikle deres ide til en forretning, fortæller Mia Wagner.

Særligt selskabet Plusbog har haft hendes opmærksomhed.

- Her var der for alvor behov for at tænke nyt. Jeg gik i sommeren 2017 ind som direktør for onlineboghandlen, og jeg har gennemført en større omlægning for at få styr på forretningen.

Plusbog er midt i en omfattende turnaround. Efter en række tiltag er der kommet styr på økonomien, og en ny teknisk platform er taget i brug.

- Vi kæmper med den omfattende omstilling, som nok først er endeligt på plads i 2020. Vi har haft behov for fornyelse og store ændringer, men heldigvis er det lykkedes. Processen har for alvor skærpet mine kompetencer inden for forandringsledelse, og jeg er stolt over, hvor langt vi er kommet, og jeg vil gerne rose det fantastisk dygtige personale for at gå helhjertet ind i denne proces, siger Mia Wagner.

Mia Wagner har blandt andet kastet sin kærlighed på selskabet Plusbog, der har været igennem en større turnaround, siden hun satte sig for bordenden i familiekoncernen for to år siden. Foto: Morten Dueholm
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Pandemier. Det er vores egen skyld

Horsens

Historisk stort grundsalg: DSV opfører Europas største logistikcenter i Horsens

Danmark For abonnenter

18-årig døde efter en voldsom anholdelse: Hvorfor stilles ingen til ansvar?

Annonce