Annonce
Horsens

Mette ringer rundt til pårørende: Jeg vil gerne bruges til noget, der betyder noget

Ret hurtigt gjorde Mette Hunger det samme med selvhjælpsgruppernes medlemmer som med sin egen omgangskreds, som hun ikke længere kan mødes fysisk med på grund af corona. Hun skrev eller ringede til deltagerne og har således løbende haft kontakt med de fleste. Foto: Mette Graugaard
Mette Hunger er blandt de nominerede til Årets Bojsen, fordi hun yder en særlig omsorg for de tre selvhjælpsgrupper, hun har været med til at sætte i gang som frivillig i Sund By.

Horsens: Corona har sat dagsordenen for livet på mange måder. For Mette Hunger påvirker det både privatlivet og et aktivt liv som frivillig igangsætter for selvhjælpsgrupper i Sund By.

- Vi er en boble med fem veninder, som jeg ses med. Og så må man jo ringe til dem uden for boblen.

Det koncept bruger hun også på de tre selvhjælpsgrupper, hun er knyttet til via Sund By Butikken. Det er to grupper for pårørende til demente og hjerneskadede samt en for kronisk syge.

- Før corona mødtes vi to timer hver 14. dag. Den tid bruger jeg nu på at ringe eller skrive beskeder til deltagerne, efter grupperne lukkede. På den måde holder jeg fast i gruppestrukturen, selv om vi ikke mødes, siger Mette Hunger, der er i kontakt med størstedelen af medlemmerne i de tre grupper.

Annonce

Brug for et fristed

Det er vigtige fristeder, der er lukket ned.

- Her mødes man som ligemænd. På et tidspunkt var daghjemmene også lukkede, og pårørende til demente fik aldrig den tid for sig selv, som er så nødvendig. Da plejehjemmene lukkede, var det også svært at være pårørende til en, der ikke kan tale i telefon, men længes efter besøg og ikke forstår, hvorfor det ikke kan lade sig gøre. Det kan godt give dårlig samvittighed, siger Mette Hunger.

Demens og alzheimers udvikler sig uden hensyn til corona. Så behovet for et fristed og fællesskab med ligestillede har ikke ændret sig. Gennem telefonkontakten kan Mette Hunger høre, hvordan det går.

Årets Bojsen til coronakrisens helte

Horsens Folkeblads Fond vil i år hædre coronakrisens helte fra Horsens, Hedensted og Odder kommuner. Mennesker, der under coronaåret har gjort en stor og positiv forskel for deres medmennesker.

Det er 17. gang, Bojsen-prisen uddeles. Hovedprisen er en bronzeskulptur af kunstneren Christian Lemmerz. Motivet er en hyæne, der bærer et barn i en slynge. De to mindre priser er en radering af samme kunstner samt 10.000 kroner til hver. Pengene kan modtagerne bruge til at gøre noget godt for coronaramte, f.eks. på et plejehjem.

Læserne har frem til mandag 8. marts kl. 8 til at foreslå kandidater til de tre priser, hovedprisen og de to mindre priser. Det kan gøres på hsfo.dk/bojsen. Forslagene offentliggøres løbende på hsfo.dk og i Horsens Folkeblad. Priserne uddeles 9. april.

- Er noget gået helt skævt, kan jeg henvende mig til vores koordinator, som har mulighed for at hjælpe videre i det kommunale system. Det er sket i et par tilfælde. På den her måde falder grupperne ikke fra hinanden. Hverken for mig eller for deltagerne, fortæller Mette Hunger.

Og netop den hjælp og hendes engagement i selvhjælpsgrupperne har udløst en nominering til Årets Bojsen.

Annonce

Selv kronisk syg

Mette Hunger har både en kronisk lungesygdom, svær slidgigt og psoriasis med følgesygdomme at bøvle med.

- At have to kroniske sygdomme er finere end at have en. Og tre er bedre end to, som vi siger. Det er vigtigt med noget humor, fortæller hun, men lægger ikke skjul på, at det er træls ind imellem.

- Men man er nødt til at indse, at det er, som det er.

For hende handler det om at finde en balance, hvor hun både passer på sig selv og lever livet. Også selv om det at leve livet kan have omkostninger nogle dage bagefter.

Annonce

Grupperne er et frirum

At være frivillig er vigtigt for hende.

- Jeg vil gerne bruges til noget, der betyder noget. Jeg får så meget af samfundet og er glad for at kunne bidrage med noget.

For Mette Hunger var det oplagt at blive frivillig i Sund By, efter hun selv har været ansat i et fleksjob i Sund By. Senere fik hun en førtidspension og er for nylig blevet pensionist.


Jeg får så meget af samfundet og er glad for at kunne bidrage med noget.

Mette Hunger


Hun har været frivillig siden 2007 og har arbejdet med at hjælpe selvhjælpsgrupper i gang og holde dem kørende.

- Jeg har lært, hvordan mennesker har det, når de har store udfordringer. Hvor belastende det kan være at være pårørende, og hvor vigtigt det er at have et trygt fristed, hvor man kender hinanden og kan tale sammen i fortrolighed. Selv om man har venner og familie, giver det her noget andet.

Hvad der bliver sagt i grupperne, bliver der. Det løfte giver man hinanden i grupperne, og som frivillig skriver under på, at man har tavshedspligt

Annonce

Slippe angsten for at blive smittet

Mette Hunger er oprindelig uddannet lærer, pædagog og voksenunderviser, men har aldrig arbejdet som traditionel lærer. Hun hører med sine kroniske sygdomme ligesom mange af deltagerne i selvhjælpsgrupperne til den gruppe, som for nylig er blevet inviteret til at blive vaccineret mod covid-19.

- Ja, tænk sig, det får vi bare tilbudt. Vi er heldige at leve i et land som Danmark, siger hun.

Det er også lykkedes at få booket tid til vaccination, så der er afsat tid til de to små stik i kalenderen. Det bliver så godt, for hun tror ikke, hun kunne overleve en omgang covid-19.

- Jeg glæder mig til at slippe angsten for at blive smittet med corona.

Sådan har Mette Hunger meget at glæde sig til. Hun glæder sig til, at selvhjælpsgrupperne kan mødes, at hun kan mødes med flere venner og familie. Hun glæder sig til, kulturlivet åbner for besøg på museer og teater. Alt sammen noget, der giver værdi i livet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Billetkrav, indhegning og mange tusind færre gæster i år

Erhverv

Det betyder de nye indrejseregler for grænsehandlen: Efter disse datoer kan du handle i Tyskland

Erhverv For abonnenter

God for 1,9 milliarder: Så meget tjente Michael Mortensen i 2020

Annonce