Annonce
Horsens

Mette Frederiksen på barselsvisit på sygehuset: - Vi har råd til at give tid til hygge og tryghed

Mette Frederiksen lyttede. Her er hun sammen med afdelingsygeplejerske Lene Ørnsholt, som fortalte om forløbene på hospitalets barselsafsnit. Privatfoto

Socialdemokraternes statsministerkandidat Mette Frederiksen besøgte torsdag barselsafsnittet på Regionshospitalet Horsens. Hun vil give nybagte mødre ret til to døgns ophold på sygehuset.

Annonce

Horsens: - Hvornår har de født, har de det godt?

Sådan lød det omsorgsfuldt fra Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen, da hun under torsdagens besøg på barselsafsnittet på Regionshospitalet Horsens blev inviteret ind på en barselsstue for at snakke med forældrene som led i besøget, hvor hun hørte om forholdene for fødende og nybagte forældre.

Dem har både hun og regeringen sat fokus på ved at meddele, at de vil give ret til, at nybagte mødre kan blive på sygehuset 48 timer efter deres lille barn er kommet til verden.

- Hos os har førstegangsfødende i dag mulighed for at blive her i to døgn, så det vil ikke komme til at gøre en stor forskel, forklarede oversygeplejerske Tine Pasgaard.

Men arbejdet med de fødende kvinder og nybagte mødre tager hele tiden afsæt i den enkelte familie og dens behov ud fra en faglig og social vurdering.

- Jeg vil hellere have mulighed for at lade en andengangsfødende, som har haft et forfærdeligt ammeforløb med det første barn, blive nogle ekstra dage på barselsgangen end beholde en fuldstændig velfungerende og rask mor og barn med velfungerende ammeforløb, lød et tænkt eksempel fra chefjordemor Jeanette Ziska.

Om det fortsat skal være et valg, er dog op til politikerne at beslutte.

Mette Frederiksen (S) blev tanket op med erfaringer fra barsesafsnittet på Regionshospitalet Horsens. Fra venstre ses afdelingssygeplejerske Lene Ørnsholt, Mette Frederiksen, oversygeplejerske Tina Pasgaard. Til højre ses chefjordemor Jenette Ziska i gang med at fortælle. Privatfoto
Annonce

Vi har råd til at give to døgn

Mette Frederiksen var dog ikke i tvivl om, at det er godt at give en garanti.

- Du skal da ikke bilde mig ind, at vi ikke har råd til at give nybagte børnefamilier et par dage på sygehuset. Det mener jeg faktisk, vi har. Og hvad så, hvis der er nogle, der bliver på barselgangen 48 timer for at hygge sig? Det skal vi også have råd til i et velfærdssamfund som Danmark. Det handler også om tryghed, lød det fra Mette Frederiksen, som hørte om den lokale afdeling, der endnu engang kommer ud af året med ny rekord for antallet af fødsler.

Sidste år løb det op i 2263. Alt sammen tilskyndet af befolkningsvæksten og af, at fødende fra Skanderborg og Odder også har det lokale hospital som primære fødested.

Her er erfaringen, at omkring ni procent af de førstegangsfødende føder ambulant. Det vil sige, at de tager hjem inden for de første seks timer efter fødslen. Omkring 20 procent har sagt farvel, inden der er gået 48 timer, mens hovedparten siger farvel, når de to døgn er gået. Et fåtal bliver længere, fordi der er behov for det. Men alle kan ringe til afdelingen den første uge efter fødslen, ligesom kvinden bliver tilset af en jordemor derhjemme inden for to døgn, hvis hun føder ambulant.

En overvejelse lød også, at giver man en garanti, så kan det udvikle sig til, at det er sådan "man gør". Uanset behov eller ej.

Annonce

Der er også enighed

Besøget faldt dagen efter, at regeringen har fremlagt sit forslag til en reform på sundhedsområdet, hvorefter uenigheden mellem statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og modkandidat til statsministerposten, Mette Frederiksen, har fyldt i medierne.

- Hvad er I enige om på området?

- Vi er enige i, at vi skal skabe bedre sammenhæng mellem sygehuse, praktiserende læger og den kommunale hjælp.

Til gengæld skiller vandene med forslaget om at fjerne et lag af regionale politikere til fordel for professionelle bestyrelser.

- Det er endnu en gang djøfisering af sundhedsvæsenet. Hvem kan man så holde ansvarlig, hvis man er utilfreds? Man kan næppe få fat i et bestyrelsesmedlem. Og så tror jeg heller ikke, at alle de professionelle bestyrelser tilsammen har øje for hele Danmark. Og der er stor forskel på, hvor man bor i landet. Så der skal være folkevalgte, der repræsenterer alle, lød det fra Mette Frederiksen, inden hun satte sig ud i den ventende røde bus, Mettemobilen, for at køre til næste stop på dagens rute.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce