Annonce
Debat

Metal-formand: Derfor er det også helt på sin plads, at vi stiller markante krav om lønforhøjelser

Henrik Fausing. Arkivfoto

Læserbrev: Pensionsmulighed for nedslidte? Meget vigtig.

Skærpet kamp mod social dumping? Stadig et aktuelt og vigtigt emne.

Flere unge i faglige uddannelser? Altafgørende for vores fælles fremtid.

Temaer, som vi i fagbevægelsen skal have holdninger til, både op mod et Folketingsvalg og op mod næste overenskomstfornyelse. Valget kommer her i foråret - overenskomsten skal fornys næste år.

Men når vi nærmer os OK 2020, er det også vigtigt, at vi får forklaret vores modpart, arbejdsgiverne, at det er tid til reelle lønforbedringer på rigtig mange områder.

Nogle arbejdsgivere snakker, som om krisen, der begyndte for 10 år siden, fortsætter for fuld styrke. Nej, lønstigninger har vi slet ikke råd til, hvis vi skal bevare konkurrenceevnen.

Men en yderst beskeden lønstigning på omkring to pct. om året, som vi har set det de seneste år, modsvarer jo slet ikke, hvad vore virksomheder har kunnet banke ind på bundlinjen.

Mens aktionærer og chefer i masser af tilfælde har scoret pæne - i nogle tilfælde endda overvældende pæne - løn- og udbyttestigninger, har lønmodtagerne alt for længe pænt holdt sig tilbage, formentlig med ordene i baghovedet fra dengang, det virkelig kneb:

Vi må nok hellere lade være med at kræve noget særligt - der er vist ikke råd til, at vi får mere i løn.

Men det er jo ikke cheferne, men lønmodtagerne, der har skabt de nye og i mange tilfælde store overskud i både små, mellemstore og store danske virksomheder.

Derfor er det også helt på sin plads, at vi ved de kommende overenskomstforhandlinger stiller markante krav om lønforhøjelser.

Indtil da er det også vigtigt, at vi ude på arbejdspladserne i minimallønsområdet bliver skarpere til at få fortalt, at vi faktisk har gjort os fortjent til lønstigninger. Også på mere end to pct. om året.

Vi har vist, at vi er klar til at holde igen, når det kniber. Det bærer desværre ikke lønnen i sig selv - den skal vi være klar til at kræve, når nu vinden er vendt, og de sorte tal bliver større og større på bundlinjerne.

Mens aktionærer og chefer i masser af tilfælde har scoret pæne - i nogle tilfælde endda overvældende pæne - løn- og udbyttestigninger, har lønmodtagerne alt for længe pænt holdt sig tilbage, formentlig med ordene i baghovedet fra dengang, det virkelig kneb: Vi må nok hellere lade være med at kræve noget særligt - der er vist ikke råd til, at vi får mere i løn.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce