Annonce
Ikast-Brande

Mere strøm fra solen: Kommunen er klar med plan for solceller

I de røde negativområder må der ikke opstilles solceller – det må der muligvis i de grønne neutralområder, men det afhænger af en konkret vurdering i hvert enkelt tilfælde. Oversigtskort: Ikast-Brande Kommune
Retningslinjer for store solcelleanlæg er nu ved at være på plads.

Ikast/Brande: Efter knap halvandet års forarbejde er Ikast-Brande Kommune nu klar med et sæt overordnede retningslinjer for etablering af store solcelleanlæg i det åbne land.

Helt tilbage i december 2020 nedsatte byrådet et såkaldt §17.4-udvalg (et tværgående, politisk ad hoc-udvalg, red.), som skulle se på området. Den daværende formand for teknik- og miljøudvalget, Henrik Engedahl (V), blev udpeget som formand for udvalget, som var klar med sine anbefalinger i slutningen af maj sidste år.

I efteråret var anbefalingerne i offentlig høring, og på baggrund heraf er der nu blevet udarbejdet nogle retningslinjer.

Annonce

Retningslinjerne fastlægger de overordnede bestemmelser for placering og udformning af anlæggene, men der er ikke udpeget konkrete arealer til placeringen af anlæggene.

Flere negativområder

Derimod er der udpeget en lang række såkaldte negativområder, hvor der ikke må opstilles større solcelleanlæg. Det drejer sig blandt andet om naturbeskyttede arealer (§3-områder), fredskov, områder indenfor sø-, åbeskyttelses og fortidsmindebeskyttelseslinjer, Natura 2000-områder og fredede områder.

Desuden er områder, der i kommuneplanen enten er udpeget som bevaringsværdigt landskab, større sammenhængende landskaber, bevaringsværdige kulturmiljøer eller by- og sommerhuszone, at betragte som negativområder.

Alle andre arealer er udlagt som såkaldte neutral-områder, hvor der på baggrund af en konkret vurdering muligvis kan opstilles solceller. Også her er der en række faktorer, der skal tages højde for, eksempelvis skovbyggelinjer, geologiske bevaringsværdier, kirkeomgivelser, arealer, hvor afskærmende beplantning har begrænset eller ingen effekt og spredningsveje for dyr og planter.

Inden etableringen af solcelleanlæggene skal der udarbejdes et særskilt kommuneplantillæg og en lokalplan for det enkelt anlæg. Der skal desuden gennemføres en miljøscreening af planerne, som skal afdække, om der også skal laves en miljøvurdering, og om det konkrete projekt forudsætter, at der udarbejdes en miljøkonsekvens-vurdering.

Før retningslinjerne træder i kraft, skal de igennem endnu en høringsrunde, når de er blevet godkendt politisk.

Før retningslinjerne træder i kraft, skal de igennem endnu en høringsrunde, når de er blevet godkendt politisk.

Fra artiklen

I første omgang er det klima-, natur- og bæredygtighedsudvalget, der skal tage stilling til forslaget, hvorefter det skal omkring økonomi- og planudvalget og derefter det samlede byråd. Først derefter kan forslaget sendes i ni ugers offentlig høring frem til 27. juli.

Annonce
Hedensted For abonnenter

Tiltalte i sag om millionbedrageri afviser alt: Vi anede ikke, der foregik noget ulovligt, før vi blev anholdt

Danmark

Mandagens coronatal: 570 er testet positive siden i går

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Gruppen af 80+ eksploderer i Horsens Kommune: Fra 2024 er der brug for et nyt plejehjem hvert år for at sikre en plejebolig til alle, der har behov

Horsens For abonnenter

Før kiggede folk overbærende: Nu snører Kaare boksehandskerne og får stød i hjernen for at undgå ukontrollerede bevægelser

AC Horsens

AC Horsens jagter en matchbold: Tre ting gør holdet til favorit på den svære udebane i Nykøbing

Kultur

I gamle dage var der ikke meget at råbe hurra for i Horsens Statsfængsel - dét var der tirsdag

Økonomien bremser op: Faldende boligpriser og store rentestigninger i vente

Horsens

Det skal være slut med graffiti og knuste ruder: Ejer af øjebæ ved Vejlevej har købt øvrige ejere ud for at forskønne skæmmet ejendom

Sport For abonnenter

Kommentar: Mesterskabet er langt væk - derfor er HIC nødt til at fordele lønkronerne anderledes, hvis man vil retur til finalerne

Horsens

Livlig debat om forsvars-forbeholdet: Bliver det dyrere, hvis vi siger ja, og bliver Danmark mere sikkert?

Erhverv

39-årige Iben fra Vejle er blevet slagter i Glud: Uddeler luftede ideen for hende for flere år siden

Topledere mødes i Esbjerg: 10.000 vindmøller skal tidoble kapacitet for havvind i Nordsøen

Brædstrup

Skal Horsens have sin egen camino? Landsbyråd vil binde landsbyer i området bedre sammen

Hedensted For abonnenter

Få overblikket her: Er fjernvarmen på vej til din by?

Horsens

Omdiskuteret skulpturallé har fået sit gennembrud, og flere skulpturer er på vej: Formand foreslår, at der rejses et attraktions-skilt ved motorvejen

Annonce