Annonce
Horsens

Mere modvind til stort Mosen-byggeri - en tidlig julegave, jubler beboer

Horsens Kommune har nu sat et maks over, hvor mange nye boliger de aarhusianske ejere af "Mosen" kan bygge i kvarteret. Tidligere var en legeplads og det grønne område, der ses til venstre for den forreste række huse, i spil. Nu er fællesarealerne "fredet". Arkivfoto: Morten Pape

Politikere trækker flere boliger ud af Aarhus-investors planer om vokseværk i horsensiansk boligkvarter.

Horsens: De aarhusianske ejere af omkring 200 lejeboliger i kvarteret "Mosen" i Horsens skal formentlig til tegnebordet igen.

Selskabet Admiral Capital havde planer om at udvide boligmassen i området, der retteligt hedder Beringshave, med 38 boliger.

Nu har plan- og miljøudvalget i Horsens Kommune imidlertid fundet barberkniven frem og skåret 12 af boligerne ud af den lokalplan, der skal bane vej for byggeriet.

- Det handler om at finde balancen mellem byfortætning, som vi overordnet siger ja til, og så at tilgodese indbyggere og deres rekreative muligheder, siger Martin Ravn (V), som er formand for plan- og miljøudvalget i Horsens Kommune.

Planerne for "Mosen" fik tidligere i år beboere i området til at råbe op.

Med høringssvar og i artikler i Horsens Folkeblad takkede de kontant nej til Admiral Capitals plan, fordi de kommende boliger ville betyde, at en legeplads og et grønt område i kvarteret ville forsvinde. Dermed risikerede projektet at ramme mulighederne for socialt liv i kvarteret, lød klagerne blandt andet.

Det bekræfter mig blot i, at det hjælper at "råbe højt" og kæmpe for sin overbevisning, og den sag man brænder for.

Anne-Marie Carlsen, formand for beboerrepræsentationen i Beringshave om politikernes indgreb i lokalplan 303
Anne-Marie Carlsen (t.h.) er formand for beoernes repræsentantskab. Hun jubler over politikernes beslutning om at skære i Admiral Capitals byggeplan: - Ud over at det er en tidlig julegave til os beboere, så står jeg med en fed følelse i hele kroppen lige nu, siger formanden, som bl.a. sammen med Marie Sejerup (t.v.), der er med i kvarterets aktivtetsudvalg, tidligere i år skarpt kritiserede byggeplanerne. Arkivfoto: Morten Pape

En tidlig julegave

De boliger, politikerne har trukket ud af lokalplanen, er netop de 12 boliger, der skulle ligge på legepladsen og det grønne område.

- Det er samtlige partier, der er enige om, at hvis man vil fortætte det kvarter yderligere, så der bliver flere huse og flere mennesker, er det endnu mere vigtigt at sikre fællesområderne. Vores holdning er, at det første udspil ikke fungerede, forklarer Martin Ravn.

Denne legeplads, der ligger på kanten af kvarteret - med udsigt over det store engområde i retning mod Hansted - var i første omgang udset som byggegrund. Foto: Morten Pape

De sure miner i Beringshave er nu erstattet af et bredt smil hos Anne-Marie Carlsen, som er formand for lejernes repræsentantsskab.

- Det her er jo en tidlig julegave til os, og vi er sindssygt glade. Dels for at vi får lov til at beholde vores rekreative områder, dels at vi kan se, at det nytter at råbe op, at politikerne faktisk har lyttet, og at det ikke bare er pengene, man tænker på, men også beboere i byen, siger Anne-Marie Carlsen.

Hun forventer, at indbyggerne i Beringshave vil få endnu mere "liv i gaden", nu da fællesarealerne er sikret.

- Vi er kommet lidt på landkortet med den her sag, så forhåbentlig er der flere, der opdager vores område og kommer ned og bruger det. Vi vil gerne have endnu mere aktivitet i nabolaget, forklarer hun.

En ren business case

Hos Admiral Capital undrer direktør Poul Steffensen sig imidlertid over Horsens Kommunes beslutning om at barbere byggeplanerne.

Han har svært ved at se, at de høringssvar, kommunen modtog i sagen, bl.a. fra utilfredse beboere i "Mosen", kan begrunde fjernelsen af 12 boliger fra lokalplanen.

Han vil derfor konsultere selskabets juridiske eksperter og derefter komme med en respons på beslutningen.

Tidligere har Admiral Capital oplyst til Horsens Kommune, at projektet risikerer at blive urentabelt, hvis der skæres for mange boliger ud af lokalplanen.

- Betyder det, at I vil overveje helt at skrotte udvidelsen i "Mosen"?

- Det tør jeg ikke spå om nu. Vi ser det som en ren business case og vil vurdere, om det er et rentabelt projekt - derefter forholder vi os til, om vi bygger eller ej, siger Poul Steffensen.

Martin Ravn konstaterer, at det selvfølgelig er op til Admiral Capital, om det beskårne byggeri skal gennemføres eller ej.

- Hvis en investor ikke mener, det er rentabelt, er det hans beslutning. Vi sætter rammerne omkring byudvikling, og det vil der være forskellige holdninger til.

- Vi forhindrer dem jo ikke i at bygge, siger udvalgsformanden med henvisning til, at Admiral Capital med den nye lokalplan stadig har mulighed for at bygge 26 boliger - bare ikke på de omstridte fællesområder.

Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Regeringen: En pakke cigaretter skal koste en 50'er

Læserbrev

Korshærsleder: Hjemløsetallet i Horsens stiger igen - der bør være flere 'skæve boliger'

Læserbrev: Mens hjemløsetallet i Danmark stort set er uændret, er der ifølge den seneste landsdækkende hjemløsetælling nu 181 hjemløse i Horsens. Det er en stigning på 45 personer i forhold til 2017. Det betyder, at der er 181 borgere, der på optællingstidspunktet ikke havde en fast adresse. Det er mennesker, der f.eks. sover hos en ven eller bor i et kolonihavehus, en garage, en forladt bygning eller i telt. 30 horsensianere bor på herberger (§ 110) rundt omkring i landet. Det koster ca. 30.000 kr. pr. måned for hver person, hvoraf Horsens Kommune betaler halvdelen. Staten betaler den anden halvdel. En udgift for Horsens Kommune på ca. 5,5 mio. kr. At være hjemløs er en ulykkelig situation, det er flovt og skamfuldt ikke at have et sted at bo. At have en bolig er en basal ting, som alle vi andre tager for givet. Vi møder dem på Kirkens Korshærs varmestue i Borgergade, hvor de kommer for at få morgenmad, et bad og et måltid varm mad. Vi møder dem, når de kommer direkte udskrevet fra psykiatrisk hospital eller løsladt fra fængslet uden en funktionel bolig. Vi sender dem på gaden igen, når varmestuen lukker kl. 13.30, velvidende at nogen af dem ikke har et sted at gå hen, før vi åbner igen næste morgen. Gæstfriheden er dog stor hos varmestuens øvrige brugere, som ofte inviterer de hjemløse hjem til sig. En nødløsning, som der desværre sjældent kommer noget godt ud af. Hjemløshed er et komplekst problem, fordi det ikke blot handler om at få en billig bolig. Det er komplekst, fordi man sjældent bare er hjemløs. Ofte er man også plaget af misbrug og stor gæld forårsaget af kviklån, narko og spil. Har man så også en psykiatrisk lidelse, så er det meget svært at få hverdagen til at fungere. Får man endelig en bolig, varer det ikke længe, før man ender på gaden igen. Som hjemløs er man truet på sin eksistens, og det er en ond cirkel, der starter. Man er i ekstrem fare for at blive involveret i vold, kriminalitet, afpresning og prostitution, og gentagne gange møder de hjemløse op på varmestuen og har mistet alt, og varmestuens medarbejdere må hjælpe dem med at få bragt orden i kaos igen. Mange af varmestuens brugere har fået gentagne tilbud om bolig og misbrugsbehandling i løbet af deres liv, men det har ikke fungeret. De passer ikke ind nogen steder, og misbruget fortsætter. Derfor bør der bl.a. være flere "skæve boliger" med en social vicevært tilknyttet, hvor de kan bo og leve i fred og have deres misbrug uden at genere nogen naboer. Desuden bør der være en fokuseret og forebyggende hjemløseindsats, hvor alle kommunens instanser og samarbejdspartnere arbejder sammen om konkrete løsninger for den enkelte hjemløse.

Annonce