Annonce
Erhverv

Mere end mad: Jakob Vinkler blander det bedste fra kunst, kultur, forskning og gastronomi

39-årige Jakob Vinkler er helt vild med den Japanske Skyggehave, som madhuset Smag om sommeren serverer sine måltider i. Foto: Axel Schütt
Et måltid skal være mere end en smagsoplevelse. Det mener den 39-årige måltids-iværksætter Jakob Vinkler, der i øjeblikket forsøger at redde gastronomien og de udøvende kunstnere ved at arrangere fællesspisning hver for sig.
Annonce

EBELTOFT: Det er svært at samles om et godt måltid mad og en kulturel oplevelse i disse dage. Det har 39-årige Jakob Vinkler efterhånden erkendt. Til daglig driver han madhuset Smag i Ebeltoft sideløbende med, at han med stor virkelyst iværksætter forskellige events med anker i den gode smagsoplevelse. Han hører derfor til blandt de små selvstændige virksomhedsejere, der er særligt udfordret i disse tider, hvor forsamlingsforbud forhindrer folk i at mødes. Men selvom Jakob Vinkler i øjeblikket bliver udfordret på økonomien, holder hans entreprenante væsen ham i gang.

Om Jakob Vinkler

Jakob Vinkler er vokset op i Vestbirk ved Horsens.

Han er ikke uddannet kok, men havde som ung en plan om at søge ind på Kunstakademiet i København, hvilket førte til, at han en overgang studerede kunstfotografi. For at betale for fotoskolen fik han sideløbende arbejde i forskellige køkkener, hvilket førte til, at han i 2001 fik arbejde som butiksleder i Emmerys, hvor han blandt andet var med til at åbne butikker op på Østerbro i København og i City Vest i Aarhus.

I 2003 som 23-årig åbnede han Café Smag i Grenaa, en kombineret gårdbutik, vinhandel og café, der efter få år flyttede til den nuværende placering i Ebeltoft.

I dag har Smag udviklet sig til madhus med køkken, catering og japansk skyggehave, hvor der er arrangementer og bespisning samt levering ud af huset.

Adressen er i øvrigt også hovedsædet for Jakob Vinklers mange øvrige projekter, herunder Det Gastronomiske Turistkontor, Institute of Meals og Det Grænsesøgende Kulturkøkken.

Flere af projekterne tog sin start i 2015, da Jakob Vinkler sagde ja til jobbet som koordinator for vækstlaget indenfor gastronomi i forbindelse med Aarhus Kommunes udnævnelse til Europæisk Kulturhovedstad i 2017.
Annonce

Fællesspisning hver for sig

- Hvis det kan lykkedes, kunne det blive ret fantastisk, fortæller Jakob Vinkler om sit seneste projekt, der går ud på at få fællesspisning ind i østjydernes stuerne gennem et take-away-koncept med radiotalkshow til. Som så mange andre projekter, der kombinerer måltid og kultur, er Jakob Vinkler idémand og initiativtager til konceptet, der er blevet døbt ”Ugens Dahl – Fællesspisning hver for sig” navngivet efter den kendte radiovært Søren Dahl, som har sagt ja til at være bindeled i det medfølgende radiotalkshow, der allerede har haft gæster som tv-kendissen Søren Ryge og historiefortælleren Carsten Islington forbi. Tanken bag konceptet er, at kunderne først gennem en facebookgruppe finder og booker et måltid til afhentning hos deres lokale spisested, heriblandt madhuset Smag. Derefter kan de så fredage i tidsrummet fra klokken 18.00-20.00 gennem samme facebookgruppe deltage i en virtuel fællesspisning, hvor Søren Dahl underholder med anekdoter, musik og gæster. En underholdning, der bliver live-streamet i et lydformat, som gør, at fokus alene er på fælleskabet og på måltidet, forklarer Jakob Vinkler. - Det bliver helt uden billeder, så fokus kun er på stemmen og på samværet mellem hinanden. Det skal jo ikke være Aftenshowet, understreger han.

Udover at støtte lokale restauranter og lokale musikere, der bliver inviteret til at optræde i radiotalkshowet, er det tanken, at der for hvert solgt måltid vil gå 50 kroner til en kulturpulje, som skal yde økonomisk førstehjælp til kulturelle arrangementer, når corona-krisen engang er ovre.

Annonce

Tro på fremtiden

- På den måde støtter vi op om to udsatte brancher samtidig: Gastronomien og musikbranchen, og samtidig vil vores overskud skabe honorarer til fremtidige kulturelle arrangementer, forklarer Jakob Vinkler. For netop kulturen er ramt på pengepungen i denne tid. Det oplever også Jakob Vinkler, der her to uger inde i krisen har fået den første aflysning på bekostning af corona-pandemien samt et varsel om, at en mere kan være på vej. - Vi har med Institute of Meals været med til at planlægge en stor konference (Creative Tastebuds, red.) med 80 forskere fra hele verden, der skulle komme og tale om smag, og hvordan smag kan være med til at redde verden. Den skulle have fundet sted her til maj på Moesgaard Museum. Men den har vi måttet aflyse, siger Jakob Vinkler og fortæller, at en anden stor europæisk konference på Maltfabrikken til juni med 400 deltagere fra hele Europa, som han havde udarbejdet et måltidsformat til, i øjeblikket også befinder sig på kanten af en aflysning. - Alt i alt er det et godt stykke over en halv million kroner af vores omsætning, der er aflyst, fortæller Jakob Vinkler. Men selvom det måske kunne få andre i kulkælderen, har Jakob Vinkler stadig en tro på, at det hele nok skal gå. For han har tiltro til, at danskerne netop på grund af krisen kunne finde på at blive hjemme til sommer. Og det giver ham håb for fremtiden.

Oversigt over Jakob Vinklers projekter

Det Grænsesøgende Kulturkøkken - et projekthotel, der huser flere af de arrangementer, som Jakob Vinkler satte i søen i forbindelse med Aarhus Kommunes udnævnelse til Europæisk Kulturhovedstad i 2017. Det gælder blandt andet Det Grænseløse Køkken, der arbejder med fællesspisninger og mad som et socialt værktøj blandt andet i forhold til integration af flygtninge, Fish-a-deli Circus, der er en omrejsende cirkusforestilling, som fortolker og formidler Djurslands fødevarer og diversiteten i udbuddet af fisk, samt The Catastrophic Meal: Dystopia og Utopia på en tallerken, der gennem et møde mellem forskere og kokke ser nærmere på, hvordan fremtidens måltid ser ud om 50 år.


Institute of Meals - et institut, der som en udløber af The Catastrophic Meal: Dystopia har som mål at arrangere events, der forsker i måltider med fokus på, hvad måltidet kan katalysere i kulturel og social udvikling. Forskningen sker igennem formidlende og undersøgende eksperimenter, der er bygget op omkring mødet mellem forskere, kunstnere og kokke. Instituttet står blandt andet bag kulturbegivenheden måltidets biennale, der fandt sted på Djursland sidste år.

Det Gastronomiske Turistkontor – et turistkontor, der arbejder med at finde nye forretningsmodeller for driften af et turistkontor baseret på involverende netværksdannelse og med en fokus på at opbygge nye tilbud indenfor erhvervsturisme. Blandt andet har Det Gastronomiske Turistkontor sidste år stået bag en forretning med lokale råvarer og kunsthåndværk fra Djursland samt brochurer om, hvad man kan opleve lokalt.
Annonce

En tiltrængt støtte

- Tit rejser danskerne jo ud for at opleve en anden kultur, og nogle af de ting, som vi laver, er jo måltider i et parallelt univers. Så hvis vi kan formå at underbygge oplevelserne ved at finde nye måder at mødes om måltidet på, så tror jeg da, at vi står rimeligt stærkt, siger Jakob Vinkler.

Han har til sommer blandt andet planer om gennem Det Gastronomiske Turistkontor at afholde kokkeskole på Maltfabrikken, hvor skolebørn såvel som turister og erhvervsliv kan få oplevelser med at kreere måltider med lokale råvarer og urter, som de for eksempel samler ind i de nærliggende Mols Bjerge. Jakob Vinkler oplever desuden i øjeblikket en stor velvilje hos de arrangører, der har været nødt til at udskyde eller i værste fald aflyse arrangementer, som han har på vej. - Der er stor forståelse lige nu for, at verden ikke ser ud, som den plejer, siger Jakob Vinkler, der blandt andet har oplevet velviljen i forhold til at ændre betingelser for indgåede aftaler om kommende projekter, både når det gælder de økonomiske rammer og de planlagte datoer, så projekterne ikke går helt i vasken. - Der er en masse arbejde p.t. med at rokere rundt. Men der er også en forståelse fra alle sider om, at vi må få det bedste ud af det, vi kan, understreger Jakob Vinkler.

Corona-pandemien har indtil videre betydet aflysninger af den madordning, som Smag står for til en nærliggende skole og højskole. Men generelt står madhuset lidt stærkere end andre restauratører, da deres forretning primært er baseret på levering af måltider ud af huset til bryllupper og andre store begivenheder. Foto: Axel Schütt

- Økonomien vil da helt sikkert blive udfordrende. Men det tænker jeg, at vi løser, siger Jakob Vinkler, der blandt andet har igangsat et kombineret takeaway- og kulturkoncept, som han håber kan hjælpe ham selv og andre i en svær tid. Foto: Axel Schütt
- Måltider er et spændende værktøj at arbejde med, mener Jakob Vinkler, der i mere end 15 år har skabt madoplevelser i og omkring Ebeltoft. Foto: Axel Schütt
- Når ting ikke er som de plejer at være, forholder man sig til sin egen struktur og måder at bygge ting op på, og jeg kan forestille mig, at der bliver trimmet nogle aktiviteter og skåret ind til noget basis i den kommende tid, fortæller Jakob Vinkler. Foto: Axel Schütt
Foto: Axel Schütt
Foto: Axel Schütt
Foto: Axel Schütt
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

På kanten af kaninhullet

Horsens

Dagens corona-tal: På ét punkt ligner Horsens Kommune ikke de andre

Annonce