Annonce
Østjylland

Mens vi venter på ny bydel: Farverigt liv ved Kulbroen

Elever fra F16 under den forberedende grunduddannelse maler på væggen. Forrest lærer Mette Geer Juel. Foto: Axel Schütt
Foreningen Kulbroens Venner har levet et kreativt liv i fem år i Sydhavnen med kreativitet og bæredygtighed.
Annonce

AARHUS: Den skarpe duft af maling fra en spraydåse skærer gennem luften. Der er farverig, nymalet graffiti på murene, og en flok unge er i gang med mere. Ikke bare stolperne til Kulbroen, men også en ti meter lang mur må de plastre til med deres kunst.

En klasse fra F16, en uddannelse under FGU, den forberedende grunduddannelse, er på besøg hos Kulbroen med deres lærer Mette Geer Juel.

Pladsen  under den gamle bro  er blevet til et kreativt sted i et lidt skjult område på Kalkværksvej i Aarhus, gemt inde bag rækværk og nu med Danske Banks høje bygning som nabo til den ene side og med meget lavere kunstnerværksteder til den anden.

Martin Thim har arbejdet med Kulbroen i fem år.  Foto: Axel Schütt

Der er liv, mens den gamle kulbro fra industriens tid i Sydhavnen venter på at blive til det, den skal være som en del af det samlede projekt for området i Sydhavnen.

Aarhus Kommune er bygherre for Kulbro-projektet. Entreprenørfirmaet Enggaard har købt området syd for Kulbroen, mens PFA har købt området på pladsen lige nord for. Slagteriområdet på Sydhavnen er der endnu ikke en plan for.

Transformationen af Kulbroen til en gangbro over gaden Spanien til Frederiks Plads og et kulturelt mødested skal arkitektfirmaet Transform klare efter at have vundet en konkurrence.

Annonce

Fem år med Kulbroen

I fem år har Martin Thim og to andre projektledere i Kulbroens Venner haft gang i stedet, der har gennemgået en udvikling fra intet, siden miljøminister Kirsten Broesbøl indviede det i juni 2015.

For nylig er kommet en vinbar, og der er en lille fodboldbane, som bliver flittigt benyttet af byens udsatte i projektet "Ombold", nu af så mange, at de må inddeles i flere hold for, at alle kan være med. Andre fra området dukker også op og spiller. Lørdag 25. juli bliver der en turnering, hvor alle kan være med.

Annonce

Bål og lamper

Andre igen besøger vinbaren, der holder åbent torsdag kl. 16-23 samt fredag og lørdag kl. 16-24.

Sara Bang (til venstre) og Mia Kamper er to af kvinderne i vinbaren. Foto: Axel Schütt

- Her kommer en del af beboerne fra nabolaget, og vi laver bål og sætter lamper op, så det er hyggeligt, fortæller Sara Bang, som passer baren sammen med Mia Kamper og Christine Kastberg. Og de sælger naturligvis kun økologisk vin.

Annonce

Bæredygtigt

- Alt her skal være bæredygtigt, siger Martin Thim, som er initiativtager til Kulbroen sammen med Marc Eggen og Daniel Walsh.

Thim glæder sig over, at forskellige grupper af byens borgere træffer på hinanden der. Unge udfolder sig kreativt. Stedet giver plads til at prøve ideer af, men også til hygge, leg, spil og adspredelse.

Bæredygtighed er et kodeord, og det kender Thim til, for sammen med partnerskaber er det på dagsordenen for hans job hos Northside og Tinderbox festivalerne.

Dér arbejdede medarbejderne til og med marts, men har været hjemsendt i tre måneder siden, og coronaen aflyste begge festivaler.

Annonce

Eventplads for de kreative

Et pænt, stort træhus, som Realdania og Underværker har betalt, giver skygge indendørs på en solskinsdag og ellers plads til udfoldelser på dage, hvor vejret er knap så godt. Det er også her, vinbaren er, og tilmed en skøn tagterrasse.

Når den store plan er ført ud i livet, vil stedet stadig være der. Huset bliver fjernet og erstattet af et urbant kulturtårn som en del af broen. Det skal være en platform for kreativitet, et sted, hvor ideer kan prøves af.

- En eventplads for vækstlaget, hvor vi skaber rammerne for startups, siger Martin Thim.

Hvornår det bliver, er stadig uvist. Martin Thim er rådgiver for projekterne, så bæredygtigheden kommer ind i billedet i tide. Han siger, at coronaen har forsinket projektet, og aktørerne venter på besked fra nogle fonde.

- Vi har en god dialog med flere fonde, siger Martin Thim.

Annonce

Naturen

Store træer har fået lov at blive stående omkring Kulbroen.

- Vi tager naturen for givet, men vi skal passe på den, og vi sætter pris på træerne, så meget, at når vi i den kommende weekend får gæster, har vi sat priser på dem, siger Martin Thim.

Farverigt arbejde af eleverne fra F16-uddannelsen. Foto: Axel Schütt

Vi mødes i middagspausen, solen skinner, og nysgerrigheden får flere medarbejdere fra nabohuset Danske Bank til at kigge over. Deres påklædning skiller sig tydeligt ud fra det farverige tøj, de unge fra F16-uddannelsen har på. Så her er endnu et møde mellem forskellige befolkningsgrupper.

Annonce

Hjælper på vej

- Det er flot, at vi har fået lov at være her i fem år, men det er også resultatet af, at vi har sat noget i gang, som er kommet videre. For eksempel "Mad og Marked", som nu er over det meste af landet. De havde en overgang kontor oven på den nærliggende restaurant Kohalen.

Kulbroen bliver også altid vist frem, når enten Kulbroens Venner, Aarhus Kommune, Sydhavnsforeningen eller Værestedet har rundvisninger for byens borgere og gæster.

- Kultur skaber byen og præger den. Intet kommer af sig selv. Nogen skal tage initiativer, og at det her sted kan lade sig gøre siger noget om, at byen er parat til at prøve noget af, siger Martin Thim, der roser samarbejdet med Aarhus Kommune.

Kulbroen

  • Kulbroen er fra industriens tid på Sydhavnen. Broen bliver bevaret som et minde om, hvad der har været i området.
  • Den skal bruges som udsigts- og gangbro og fører over gaden Spanien til den nye Frederiks Plads.
Længere henne i transformationen af området: Omtrent på det sted, hvor der i dag er bygget en midlertidig udkigspost, foreslår århusianske Transform, der har Dissing + Weitling, Lendager Group, Vega Landskab og Søren Jensen som underrådgivere, at der kommer et tårn med containerlignende kontorer med åbne glasgavle. Visualisering: Transform
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Efterlyst 22-årig fundet i god behold

Danmark

Kæmpe-slagteri klar til at boykotte Kurt Beier ved dom

Annonce