Annonce
Horsens

Mens folk samlede skrald: Byggeaffald dumpet i skov

Poser med byggeaffald er blevet smidt i Hansted Skov - formentlig i søndags, mens tusindvis af danskere indsamlede skrald. Foto: Annette Hansen
Mens tusindvis af frivillige gjorde en indsats for miljøet, var der andre, der svinede. Byggeaffald blev smidt i Hansted Skov i weekenden.

Horsens: Søndag var tusindvis af danskere taget ud i det gode vejr for at samle affald som en del af Danmarks Naturfredningsforenings kampagne.

Samtidig var der nogle, der smed tre-fire poser med byggeaffald i Hansted Skov.

Flere lokale borgere har på Facebook givet udtryk for harme over svineriet.

Annette Hansen fra Børnebondegården var mandag ude for at lufte sine hunde, og her opdagede hun sækkene med byggeaffald.

- Man kommer gående dagen efter, der lige har været den store skraldindsamling, og så er der f..... lige smidt plastikposer med byggeaffald i skoven. Jeg tror, de er blevet smidt søndag eftermiddag, for min mand var ude at cykle turen søndag formiddag, og da mener han ikke, han så dem. Det er da en hån over for alle de mennesker, der har gået og samlet affald, siger Annette Hansen.

Poserne indeholder skruer til tagplader samt en masse isoleringsmateriale.

- Jeg tror, der er nogle, der har været ved at ordne tagplader eller vinduer, vurderer hun.

Annette Hansen oplever konstant, at der bliver smidt affald i naturen.

- Hele vinteren har jeg gået tur omkring Hansted Skov, og man kan hele tiden finde de her Heineken øldåser. Der ligger også cigaretæsker hele vejen rundt. Hvis folk sidder og ryger og drikker i deres bil, så lad dog være med at smide det ud, lyder det fra Annette Hansen, der også ærgrer sig over, at nogle har smidt en bunke efterladenskaber fra jul og nytår i skoven.

Hun advarer samtidig på det kraftigste folk mod at smide haveaffald i skoven.

- Der ligger affald fra thuja og taks. Og taks er noget, der overhovedet ikke skal være i skoven. Hvis dyrene spiser taks, så dør de. Deres mavesæk bliver ætset op. Det er faunaforurening af værste skuffe, understreger hun.

Det er da en hån over for alle de mennesker, der har gået og samlet affald.

Annette Hansen, borger

Anbefaler app

På Facebook bliver det nævnt, at Horsens Kommune er blevet adviseret om svineriet, men ifølge souschef ved service- og beredskabsafdelingen Charlotte List ser det dog ikke ud til at være tilfældet.

- Hvis det ligger på privat grund, er det ikke noget, vi rykker ud til. Det er op til ejeren at fjerne det, lige som hvis det er i en privat have. Hvis det ligger på selve vejen, vil vi typisk skulle ud og fjerne affaldet. Hansted Skov er lidt svær, for noget er kommunalt, og noget er privat, siger Charlotte List.

Hun opfordrer til, at man benytter kommunens Giv et praj-app, hvis man støder på affald i naturen.

Hvis man sikrer sig, at kortet er korrekt indstillet i app'en, vil man med det samme kunne konstatere, om man er på kommunal eller på privat område.

Charlotte List vurderer, at der ikke bliver svinet mere i dag end tidligere.

- Vi har altid oplevet, at nogle smider deres affald i naturen. Det er nok en nogenlunde uændret tendens. Jeg synes faktisk, der er flere, der melder ind til kommunen, hvis der er affald. Og vi vil jo rigtig gerne have, at folk bruger vores app. Så vil affaldet blive hentet, uanset om det bliver om 10 minutter eller der går et par dage, siger souschef ved service- og beredskabsafdelingen Charlotte List.

Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Korshærsleder: Hjemløsetallet i Horsens stiger igen - der bør være flere 'skæve boliger'

Læserbrev: Mens hjemløsetallet i Danmark stort set er uændret, er der ifølge den seneste landsdækkende hjemløsetælling nu 181 hjemløse i Horsens. Det er en stigning på 45 personer i forhold til 2017. Det betyder, at der er 181 borgere, der på optællingstidspunktet ikke havde en fast adresse. Det er mennesker, der f.eks. sover hos en ven eller bor i et kolonihavehus, en garage, en forladt bygning eller i telt. 30 horsensianere bor på herberger (§ 110) rundt omkring i landet. Det koster ca. 30.000 kr. pr. måned for hver person, hvoraf Horsens Kommune betaler halvdelen. Staten betaler den anden halvdel. En udgift for Horsens Kommune på ca. 5,5 mio. kr. At være hjemløs er en ulykkelig situation, det er flovt og skamfuldt ikke at have et sted at bo. At have en bolig er en basal ting, som alle vi andre tager for givet. Vi møder dem på Kirkens Korshærs varmestue i Borgergade, hvor de kommer for at få morgenmad, et bad og et måltid varm mad. Vi møder dem, når de kommer direkte udskrevet fra psykiatrisk hospital eller løsladt fra fængslet uden en funktionel bolig. Vi sender dem på gaden igen, når varmestuen lukker kl. 13.30, velvidende at nogen af dem ikke har et sted at gå hen, før vi åbner igen næste morgen. Gæstfriheden er dog stor hos varmestuens øvrige brugere, som ofte inviterer de hjemløse hjem til sig. En nødløsning, som der desværre sjældent kommer noget godt ud af. Hjemløshed er et komplekst problem, fordi det ikke blot handler om at få en billig bolig. Det er komplekst, fordi man sjældent bare er hjemløs. Ofte er man også plaget af misbrug og stor gæld forårsaget af kviklån, narko og spil. Har man så også en psykiatrisk lidelse, så er det meget svært at få hverdagen til at fungere. Får man endelig en bolig, varer det ikke længe, før man ender på gaden igen. Som hjemløs er man truet på sin eksistens, og det er en ond cirkel, der starter. Man er i ekstrem fare for at blive involveret i vold, kriminalitet, afpresning og prostitution, og gentagne gange møder de hjemløse op på varmestuen og har mistet alt, og varmestuens medarbejdere må hjælpe dem med at få bragt orden i kaos igen. Mange af varmestuens brugere har fået gentagne tilbud om bolig og misbrugsbehandling i løbet af deres liv, men det har ikke fungeret. De passer ikke ind nogen steder, og misbruget fortsætter. Derfor bør der bl.a. være flere "skæve boliger" med en social vicevært tilknyttet, hvor de kan bo og leve i fred og have deres misbrug uden at genere nogen naboer. Desuden bør der være en fokuseret og forebyggende hjemløseindsats, hvor alle kommunens instanser og samarbejdspartnere arbejder sammen om konkrete løsninger for den enkelte hjemløse.

Annonce