Annonce
Navne

Mens andre unge hørte 'rock og rul', blev Niels bidt af folkedans - og han er faldet for to kvinder med samme smag

- Jeg sad i bestyrelsen for en ungdomsforening på øen, og vi var altid på udkig efter nye aktiviteter. Så flyttede en ny lærer til, og han underviste i folkedans, så det skulle vi prøve. Og siden dengang har jeg været bidt af folkedans, fortæller Niels Hansen, som fylder 85 år mandag 1. november. Privatfoto
Niels Hansen er danseleder, når folkedansen trædes i både Vejles vestby og Jelling. Han har et repertoire på mere end 700 forskellige danse at vælge imellem.

Fødselsdag: Mandag 1. november fylder forhenværende vejingeniør Niels Hansen, Klintevej i Vejle, 85 år.

Mandag er fast dansedag for Jelling Folkedansere, så Niels Hansen kommer til at fejre sin fødselsdag med dansetrin og spillemandsmusik i Seniorhuset på Ringvejen. Det betyder også, at han skal give hele holdet en lille én i kaffepausen.

Man kunne måske tro, at fødselaren ville foretrække at holde fri og fejre dagen med venner og familie, men spørger man Niels Hansen, er danserne i Jelling nærmest begge dele.

Annonce

Man må også sige, at han har et ganske nært forhold til formanden i foreningen, for det er nemlig hans hustru, Inga Sørensen, som han efterhånden har dannet par med i over 30 år.

Kom til Vejle for 55 år siden

Foruden Jelling Folkedansere er Niels Hansen fast danseleder på det vejlensiske folkedanserhold Vaks, der i dag træner på plejecenter Gulkrog.

Historien er faktisk lidt snirklet, for Vaks blev tilbage i 1970'erne grundlagt af Niels Hansens daværende hustru, Jytte Lichtenberg.

Da parret flyttede til Vejle for omkring 55 år siden, fordi Niels Hansen fik job som vejingeniør ved Vejle Amts Vejvæsen, medbragte han og Jytte en fælles passion for folkedans. De dansede i første omgang i Vejle Amts Gymnastik og Ungdomsforening, men senere grundlagde Jytte holdet Vaks - Vejle Vestbys Folkedansere.

Efter nogle år blev Jytte og Niels Hansen skilt, og hen ad vejen mødte Niels Hansen en ny kvinde, der rørte hans hjerte. Det var Inga Sørensen, som dansede folkedans i Jelling, og på den måde er Niels Hansen blevet danseleder for klubben i Jelling.

Annonce

Der skal være lidt til de små grå

Niels Hansen fortæller, at tjansen som danseleder indebærer, at han er den, der planlægger, hvilke danse deltagerne skal igennem fra gang til gang.

Han har som regel programmet klart en uge i forvejen, så spillemændene kan få tid til at indøve nye melodier. Niels Hansen går nemlig meget op i at mikse både gamle og nye danse.

- Der skal være lidt til de små grå, forklarer han.

- Danserne elsker at lære noget nyt, fordi det er en udfordring. Samtidig er det selvfølgelig også sjovt at danse de danse, man kender. Men vi skal gerne udvide repertoiret hen ad vejen, siger fødselaren.

Og det er nok at tage af, for ifølge Niels Hansen findes der mere end 700 forskellige folkedanse, og det bare de danske danse. Dertil kommer irske, svenske, norske og andre landes folkedanse.

I dag er de fleste, der danser folkedans, grå i toppen. Men måske kan dansen blive moderne igen, som den var, da Niels Hansen i midten af 1950'erne blev bidt af folkedans. Arkivfoto
Annonce

Stammer fra Bornholm

Danselederen fortæller, at de danske folkedanse stort set stammer fra årene mellem 1750 og 1850.

- Det er jo ikke som i dag, hvor vi mødes og danser hver uge. I 1700-tallet havde almuen ikke så meget tid til sig selv, så dengang dansede de typisk til høstgilder og andre af årets højtider, og der var ikke bal på kroen hver weekend, fortæller han.

Niels Hansen er født og opvokset på Bornholm, og hans interesse for folkedans stammer tilbage fra hans ungdom.

- Jeg sad i bestyrelsen for en ungdomsforening på øen, og vi var altid på udkig efter nye aktiviteter. Så flyttede en ny lærer til, og han underviste i folkedans, så det skulle vi prøve. Og siden dengang har jeg været bidt af folkedans, fortæller Niels Hansen.

Annonce

Tog glæden ved dansen med

- De fleste andre stifter nok bekendtskab med folkedans som børn, og så falder de typisk fra, når de når teenagealderen og får andre interesser, men det gik altså modsat for mig. Jeg har fordybet mig mere og mere i folkedansen gennem årene.

- Jeg tog glæden ved dansen med mig, da jeg rejste fra øen, og så fandt jeg heldigvis en pige, der var med at på at danse folkedans.

- I dag er det desværre mest kun ældre mennesker, der danser folkedans. Men jeg håber da, at det kan blive moderne igen, siger Niels Hansen.

Han ser lidt misundeligt på, hvordan danseskole-dans har fået en genopblomstring i kølvandet på tv-successen "Vild med dans". Så Niels Hansen ville blive glad, hvis nogen ville lancere et "Vild med folkedans" - og han skulle nok tilbyde sig som danseleder.

Annonce

Har rejst i hele verden

Foruden hustruen Inga består Niels Hansens familie af tre børn og tre børnebørn.

Tidligere har han og Inga rejste en del, og de har været i snart alle verdensdele. Han håber, at de atter får mulighed for at rejse udenfor landets grænser igen, når corona forhåbentlig snart slipper sit tag. Indtil da må de holde sig til Danmark.

De fleste andre stifter nok bekendtskab med folkedans som børn, og så falder de typisk fra, når de når teenage-alderen og får andre interesser, men det gik altså modsat for mig. Jeg har fordybet mig mere og mere i folkedansen gennem årene.

Niels HansenAnnonce
Horsens For abonnenter

Bevaringsværdig bygning i Eldrup skal rives ned: Ejer vil dog bygge nyt i samme historiske stil, lyder det

Danmark

Ny smitterekord: Onsdagens coronatal er det højeste på et døgn under hele epidemien

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Populært padelcenter solgt til stor svensk kæde: Vi har fået et tilbud, som vi ikke kunne sige nej til

Horsens For abonnenter

Planer om daginstitution ved Nørrestrand sendt i høring: Placeringen er så langt som muligt fra det første - meget omdiskuterede - bud

Hedensted

Ny pakkeløsning hos Min Købmand i Daugård: Tager imod Postnord-pakker fra både Hedensted og Løsning

Horsens

Knap 10.000 folkeskolelever kan måske se frem til tidlig juleferie

Vaccine tilpasset Omikron kan være klar til marts

HH Elite For abonnenter

HH Elite bløder med millionunderskud - men der er ingen krav om overskud: Derfor er der fuld kontrol og ingen alarmklokker, der ringer hos ledelsen

Kultur

Rock i Lunden vender hjem med rap, rock og strygere: Se næsten hele plakaten

Byens Bedste

Afstemningen er åben: Nu kan du stemme på Byens Bedste 2021

Coronasmitte kan igen sende børn hjem til onlineskole

Horsens

Anna Sophia er danmarksmester i styrkeløft - men det er et helt andet løft, hun bliver hyldet for

Sport For abonnenter

En vild rejse og forvandling: I 15 år levede han under de drabelige borgerkrige i Sydsudan – han tog til USA og kunne ikke tælle til ti på engelsk – nu er han profil i Horsens IC

Horsens

Ups - cyklist kørte over for rødt lys - så ikke lige politibilen i nærheden

Annonce