Annonce
Hedensted

Medvind til havbrugsmodstandere: Nu skal omdiskuteret sag hastebehandles i EU

Toppen af lokale havbrugsnet eller bure kan blandt andet ses ved øster ende af Hjarnø og ud for As Vig. Arkivfoto.

En klage over lovændringen, der baner vejen for nye havbrug, skal vurderes af EU-Kommissionen. Lokale SF'ere er begejstrede for beslutningen.

Hjarnø: Modstandere af flere eller større havbrug i Horsens Fjord har fået en god nyhed fra EU.

Unionens særlige udvalg for borgerklager, Petition, har enstemmigt antaget en klage over ændringen af loven om miljøbeskyttelse, som regeringen, Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti vedtog i juni, og som åbner for øget havbrugsproduktion.

I et nyhedsbrev skriver SF's medlem af EU-Parlamentet, Margrete Auken, at udvalget ønsker klagen over lovændringen hastebehandlet i EU-Kommissionen, og at der kan forventes en afgørelse i september eller oktober.

Annonce

- Jeg synes, det er rigtig fint, at vi kan få mulighed for at få afprøvet om, den rigtige beslutning er taget.

Torsten Sonne Petersen, byrådsmedlem (SF), Hedensted.

Har lokal opbakning

Klagen er indsendt af tre østjyske SF'ere, der beskylder regeringen for at tilsidesætte et vandramme- og et havstrategidirektiv ved at tillade udledning af mere kvælstof i danske farvande.

Det lokale byrådsmedlem for SF, Torsten Sonne Petersen, bakker op om klagen og glæder sig over, at den går fra klageudvalg til kommission.

- Jeg synes, det er rigtig fint, at vi kan få mulighed for at få afprøvet om, den rigtige beslutning er taget, siger han og lægger ikke skjul, at han er imod flere havbrug, og at han ønsker eksisterende havbrug udfaset.

Håber på opbremsning

Også Paw Amdisen, spidskandidat til kommunalvalget for SF i Horsens og folketingskandidat, har skrevet under på EU-klagen.

- Det kan være med til at bremse op for beslutningen om, at havbrug kan udvide. I første omgang handler det om havbrug ved Samsø, men på længere sigt kan det være ved Endelave, siger han.

Afsendere fra Djursland

De tre SF'ere bag klagen, Mads Nikolajsen, Ulla Holm og Kirstine Bille, er aktive i henholdsvis Norddjurs, Syddjurs og på Samsø, hvor der ud for kysterne er blevet ansøgt om tilladelser til havbrug.

Loven, som der skal klages over, gør det muligt at godkende havbrug, der kompenserer for merudledning af kvælstof ved eksempelvis at opdrætte muslinger. Muslingerne spiser plankton, og dermed fjernes næringsstoffer angiveligt fra havet, når man høster dem.

Klagen, der kan læses her, har 113 støtter.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce