Annonce
Udland

Medie: Oprør ulmer under premierminister Theresa May

Parlamentsmedlemmet Jacob Rees-Mogg står i spidsen for en gruppe af EU-skeptiske konservative parlamentsmedlemmer i Storbritannien, som ifølge BBC har drøftet, hvordan de kan vælte premierminister Theresa May i et eventuelt formandsopgør.

Kritikere af Theresa Mays plan for at forlade EU har holdt møde, hvor et formandsvalg blev drøftet.

En gruppe af parlamentsmedlemmer fra Det Konservative Parti i Storbritannien har ifølge BBC holdt et møde, hvor det er blevet diskuteret, hvordan de kan vinde et eventuelt formandsopgør med premierminister Theresa May.

Ifølge BBC, der har talt med en unavngiven kilde på mødet, var der "omkring 50" parlamentsmedlemmer til stede. Det Konservative Parti har 316 medlemmer af parlamentets underhus.

Gruppen er kendt som European Research Group og ledes af Jacob Rees-Mogg. Medlemmerne er kendt som kritikere af Theresa Mays plan for, hvordan Storbritanniens exit fra EU skal håndteres.

Theresa May har fremlagt en plan, der er blevet kendt som Chequers-planen.

Men planen får kritik af gruppen for at være for blødsøden over for EU og ikke levere den vej ud af EU, som gruppen mener, at resultatet af en folkeafstemning i 2016 kræver.

Ifølge BBC vil gruppens medlemmer ikke erklære deres mistillid til premierministeren, men den vil fremlægge et alternativt forslag til den del af aftalen, som omhandler grænsen mellem Nordirland og Irland.

Alternativet skal præsenteres af blandt andet den tidligere minister for brexit, David Davis.

Grænseovergangen på den irske ø er et af stridspunkterne internt i Storbritannien i forbindelse med en aftale om at forlade EU.

Theresa Mays støtte i parlamentets underhus hviler på det smallest mulige flertal, der er baseret på Det Konservative Parti og det nordirske unionsparti, DUP. Tilsammen har de 325 ud af 650 medlemmer.

Det vides ikke, hvor mange af de medlemmer European Research Group udgør. I februar sendte gruppen et åbent brev til Theresa May, hvori den fremlagde nogle af de principper, den følte, premierministeren skulle holde sig til.

Brevet havde 62 underskrivere. Blandt de mest markante var tidligere partiformand Iain Duncan Smith og tidligere minister Priti Patel.

Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Udland For abonnenter

Domstol får Johnson til at ligne en politisk amatør

Hvert eneste ord i den skotske kendelse lander som et udæmpet slag på en gongong. For nu har den britiske premierminister, Boris Johnson, domstolenes ord for at have vildledt dronningen, løjet for hende og givet hende et "ulovligt råd" og for lovstridigt at have hjemsendt det britiske parlament. Selv for en mand, som på rekordtid er blevet dyppet i nederlag og rullet i faneflugt, er det et 180 graders cirkelspark. For hvis afgørelsen fra den skotske højesteret står ved magt, har Boris Johnson de facto politisk misbrugt sit embede. På tirsdag går sagen til den britiske højesteret, som skal træffe den endelige afgørelse. Her er konflikten i en nøddeskal: Boris Johnson suspenderede mandag parlamentet for at begynde på en ny samling, og det er i sig selv ikke ulovligt. Den daværende samling var den længste samling i 400 år, og derfor gik premierministeren til dronningen og bad hende formelt hjemsende parlamentet og indkalde til en ny samling. Men her er så problemet: En suspendering sker normalt på et passende tidspunkt, og den er kortvarig. Boris Johnsons suspendering sker midt i den alvorligste britiske krise siden Suez-krisen i 1956, og den strækker sig over fem uger. Ydermere indikerer interne regeringsdokumenter, at motivationen er politisk og handler om, at parlamentet skal blande sig uden om regeringens brexit-politik og ikke føre tilsyn med regeringen, som det hedder i den skotske retsafgørelse. Derfor er Johnsons handling "ulovlig" og en "klar overtrædelse af de almindeligt accepterede regler for offentlige myndigheders adfærd", hedder det. Hvilken konsekvens får det? Juridisk venter vi stadig på den endelige afgørelse fra den britiske højesteret og dermed den endelige afgørelse af, om Boris Johnsons hjemsendelse af parlamentet er ulovlig og skal annulleres. Men politisk er skaden sket, for den føjer sig til billedet af en premierminister og hans chefrådgiver, som forveksler magten med et rænkespil i en politisk ungdomsorganisation. Suspenderingen af parlamentet var angiveligt tænkt som et magtpolitisk supergreb, udtænkt af Johnsons chefrådgiver, Dominic Cummings, og parlamentsminister Jacob Rees-Mogg, og den ville sætte parlamentet skakmat. Men i stedet blev det et strategisk dosmertræk, en hybris, der i militærhistorien tåler sammenligning med massakrene ved Little Big Horn og Gallipoli. For magtgrebet samlede alle kritikere i parlamentet, som på lyntid gennemførte en lov, der forhindrer et hårdt brexit; det førte til et konservativt oprør, som endte med 22 afhoppere eller ekskluderede; det gav Johnson seks nederlag ud af seks afstemninger i parlamentet, udraderede hans flertal og førte til et forfatningsopgør for domstolene. Det er politisk skade, der allerede er sket, og som giver Johnson-regeringen et skær af amatørscenen i Tønder, og hvis højesteretsafgørelsen i næste uge også går ham imod - så er den politiske fiasko komplet.

Annonce