Annonce
Hedensted

Medicinalfirma støttede Troels Lund i strid med lobbykodeks: Hverken firma eller politiker var klar over fejlen

Troels Lund Poulsen skal som folketingspolitiker offentliggøre større bidragsydere til sine valgkampe. Han har således opgivet Orifarm som en bidragsyder, hvilket avisen Politiken er faldet over. Arkivfoto: Michael Svenningsen
Medicinalfirmaet Orifarm erkender at have givet Troels Lund Poulsen valgkampsstøtte i strid med medicinalindustriens lobbykodeks. Folketingspolitikeren har valgt at betale pengene tilbage, for hverken firmaet eller han var opmærksom på reglerne.

Hedensted: Da det lokale folketingsmedlem for Venstre Troels Lund Poulsen forud for det seneste folketingsvalg i 2019 modtog et større beløb fra det fynske medicinalfirma Orifarm, var hverken virksomheden eller politikeren klar over, at donationen var i strid med lægemiddelindustriens interne lobbyregler.

Donationen fra Orifarm til den lokale politiker var over 20.500 kr., så derfor opgav Troels Lund Poulsen i 2019 donationen på en liste bidragsydere til valgkampen, som han i følge loven er forpligtet til.

Men Politiken kunne mandag offentliggøre, at donationen er i strid med medicinalindustriens lobbykodeks.

Annonce

Firma står til bøde

Ifølge sekretariatschef i Etisk Nævn for Lægemiddelindustrien Rikke Bækgaard Thomassen fremgår det meget klart af medicinalindustriens lobbykodeks, at virksomheder og virksomhedsrepræsentanter ikke på nogen måde må give økonomisk støtte eller sponsorater til beslutningstagere.

Når der er tale om betydelig støtte, vil Orifarm kunne få en bøde på mellem 75.000 og 150.000 kroner, fortæller Rikke Bækgaard Thomassen til Politiken.

Administrerende direktør i Orifarm, Erik Sandberg erkender overfor Politiken, at der er blevet begået fejl.

Han siger, at Orifarm ikke har været opmærksom på et muligt brud på lobbykodekset, og at man nu afventer Etisk Nævn for Lægemiddelindustriens afgørelse.

Annonce

Betaler penge tilbage

Efter Politikens henvendelse har Venstre valgt at tilbagebetale pengene fra Orifarm.

- Vi var ikke klar over, at der fandtes et særligt lobbykodeks, men efter vi er blevet gjort opmærksom på, at der findes sådanne regler, har vi valgt at betale penge tilbage. Vi må sådan set godt modtage pengene, men når Orifarm i følge industriens egne regler ikke må give dem, så står vi i en mærkelig Bermuda-trekant, så vi har ingen interesse i at beholde pengene, siger Troels Lund Poulsen til Folkebladet.

Han ønsker ikke at oplyse det præcise beløb på donationen.

Hvordan vil I i fremtiden håndtere bidrag fra virksomheder?

- Nu er vi i hvert fald blevet opmærksomme på det her kodeks og vil derfor tjekke, at vi ikke modtager bidrag fra medicinalvirksomheder. Men jeg kan selvfølgelig ikke garantere, at der ikke er andre brancher, der har andre kodeks, som vi ikke kender til, siger Troels Lund Poulsen og understreger, at tilbagebetalingen ikke er en kritik af Orifarm.

Annonce

Afviser sammenhæng

Selv om Troels Lund Poulsen ikke har overtrådt reglerne for partistøtte, fordi navnet på sponsoren er oplyst, er det alligevel problematisk, at han har modtaget pengene, vurderer Mats Lindberg, som er speciallæge i akutmedicin og formand for foreningen Læger Uden Sponsor.

- Det er alvorligt, når pengene kommer fra en virksomhed, hvis indtjening i høj grad bliver påvirket af politiske beslutninger. Selv om politikerne vil afvise det, så kan partistøtten skabe en form for afhængighed af industrien, siger han til Politiken.

Den tankegang holder ikke, mener Troels Lund Poulsen.

- Fordi man støtter min valgkamp, er det ikke sådan, at jeg så arbejder for den pågældende virksomhed. Jeg har været i politik i over 20 år og har et kæmpe netværk, så derfor er der mange forskellige både små og store virksomheder, der støtter mig, siger Troels Lund Poulsen, der er Venstres finansordfører.


Efter vi er blevet gjort opmærksom på, at der findes sådanne regler, har vi valgt at betale penge tilbage.

Troels Lund Poulsen (V)
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Horsens For abonnenter

Kaotisk forløb: Efter total forvirring kom der afslag på tidlig genåbning - og så åbnede det hele alligevel

Annonce