Annonce
Horsens

Medarbejdere vil blive berørt: Horsens HF & VUC tager konsekvens af skrump

Dinna Balling ser både samarbejdet med skolerne fra Randers og Silkeborg som et positivt skridt og et nødvendigt onde. Arkivfoto: Morten Pape
Som konsekvens af en nedgang i både elev- og personaletal er Horsens HF & VUC gået ind i samarbejde med skoler fra Randers og Silkeborg.

Horsens: De unge VUC-kursister under 25 år er væk, lærerstaben er skrumpet, og færre elever har på det seneste søgt optagelse på hf-enkeltfag.

På Horsens HF & VUC er der i den seneste tid blevet mere tomt på gangene, og det har ledelsen taget konsekvensen af.

Til maj næste år flytter skolen således sin administration til Randers som led i et nyt samarbejde med Randers HF & VUC og Th. Langs HF & VUC i Silkeborg.

- Vi har udspaltet en del af vores aktivitet til den nye forberedende grunduddannelse (FGU, red.), og vi har oplevet et vigende søgetal til vores hf-enkeltfag. Det betyder, vi er blevet en mindre skole. Den oplevelse har de to andre VUC-skoler også haft, og på den baggrund giver det god mening at rykke sammen og løse nogle opgaver i fællesskab, siger Dinna Balling, rektor på Horsens HF & VUC.

Annonce

Jeg tror, det kan blive rigtig godt med et stærkt sekretariat, der kan vise en tredje vej ud af problemerne, når skoler bliver mindre. Men allerhelst ville jeg da gerne være en stor skole med egen administration.

Dinna Balling

Skal finde den bedste måde

Samarbejdet, der bygger på en fælles administration på tværs af de tre skoler med én administrationschef, skal først og fremmest skabe sikkerhed på tværs af skolerne.

- Med mindre skoler bliver den enkelte medarbejder i højere grad en nøglemedarbejder, og det skaber sårbarhed. Den sårbarhed prøver vi at mindske ved at have en større administration med større styrke, som sikrer en større driftssikkerhed, siger Dinna Balling.

- Vi er i gang med at analysere, hvordan det skal skrues sammen, men man kan forestille sig, at funktioner inden for blandt andet løn, økonomi og studieadministration kan løses ét sted, i stedet for at der sidder specialister tre steder.

Foruden den fysiske sammenlægning af administration forudser rektoren en strømlining af "best practice" på de tre skoler.

- Vi er tre skoler med forskellige måder at gøre tingene på, så vi skal gentænke det, vi gør, og finde den bedste måde, så vi kan styrke vores kerneopgave, nemlig undervisningen, siger hun.

Fem-seks medarbejdere bliver berørt

Ifølge rektoren er der ikke afskedigelser i udsigt, men der vil være medarbejdere, hvis hverdag bliver berørt af samarbejdet.

- Fem-seks medarbejdere i Horsens bliver direkte berørt. I og med at nogle af deres jobfunktioner rykker til Randers, vil de have arbejdsdage, hvor de skal køre til Randers, siger hun, der både betragter samarbejdet som et positivt skridt og et nødvendigt onde.

- Jeg tror, det kan blive rigtig godt med et stærkt sekretariat, der kan vise en tredje vej ud af problemerne, når skoler bliver mindre. Men allerhelst ville jeg da gerne være en stor skole med egen administration, siger Dinna Balling.

Horsens HF & VUC

Horsens HF & VUC udbyder en toårig hf-uddannelse og en lang række opkvalificeringskurser, voksenundervisningsforløb og efteruddannelse.

På VUC-delen er der i øjeblikket tilknyttet 840 kursister, der blandt andet tager almen voksenuddannelse, forberedende voksenuddannelse, hf-enkeltfag og ordblindeundervisning.

På skolens toårige hf-uddannelse går 329 elever.

Indtil sommeren i år havde skolen både unge og ældre kursister på VUC, men efter etableringen af FGU Sydøstjylland har Horsens HF & VUC overdraget langt hovedparten af sine VUC-kursister under 25 år til FGU.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Leder: Det kan ramme andre at tage barnet ud for at holde ekstra ferie

Er det i orden at tage sit barn ud af skolen uden for skoleferierne, fordi det passer forældrene bedst at rejse på "skæve" tidspunkter? Tja, hvis Horsens Folkeblads følgere på Facebook er en rettesnor, er det helt op til forældrene. Omvendt slår lokale skoleledere fast, at det altså betyder noget at komme i skole hver dag - ikke mindst for klassens trivsel. Jeg kan godt forstå, at mange jagter en ski- eller solferie uden for de hundedyre rejseuger. En familie sparer mange penge ved at rykke afgangen en uge eller to. En anden anfører, at det for eksempelvis en sygeplejerske ikke er et ta' selv-bord at vælge ferie. Også et validt argument. I det hele taget lever mange i dag et arbejdsliv, hvor ferieugerne langt fra er skåret i granit. Traditionerne har flyttet sig gevaldigt på det punkt i de seneste generationer. Men der er også ting, der trækker alvorligt den anden vej: Antallet af forældre, der beder om fri på børnenes vegne, er stigende i Horsens Kommune. Det sker flere end 2000 gange på et skoleår - mod godt 1600 for bare tre år siden. En enkelt fridag til moster Odas begravelse tæller ikke med her. Vi taler om minimum fem dage inden for en kalendermåned, så i praksis handler det om ferierejser. Fortsætter den tendens, ender vi med klasser, hvor der i nogle uger bliver langt mellem eleverne. En skoleforsker i Politiken har også en pointe med følgende udmelding: - Danske forældre har en forbrugeragtig holdning til skolen. Forstået på den måde, at de ser det som skolens opgave at levere et godt tilbud til eleverne. Men deres egen indsats tænker de måske ikke så meget på at prioritere. Nej, et barn mister ikke vigtig læring af at være væk en uge eller fire i løbet af folkeskoleårene. Men handlinger har konsekvenser for andre: Lærere, skoleledere og ikke mindst klassekammeraterne. - Det er ren egoisme at tage barnet ud, lød det fra en forælder i Folkebladet. Så langt vil jeg ikke gå, for den enkelte kan have gode grunde til at bede om fri. Men tænk over signalet, der sendes: Det bør ikke være noget, "man bare lige gør".

Horsens For abonnenter

Anders har fire hektar jord under vand: Flaskehals på Gudenåen gør hans marker værdiløse

Horsens

Vandet er faldet 30 cm: Vi har været meget heldige

Annonce