Annonce
Horsens

Medarbejdere om whistleblower-ordning: Vi er med - når det nu ikke kan være anderledes

Medarbejderne på rådhuset og alle de andre kommunale arbejdspladser vil til næste år få muligheden for anonymt at tippe om ulovlige eller kritisable forhold i administrationen. Arkivfoto: Lars Juul

Horsens Kommune skal have en whistleblowerordning. Det blev endeligt vedtaget med budgetaftalen, der blev indgået for halvanden uge siden. Medarbejderne i kommunens øverste samarbejdsorgan, Hovedudvalget, fastholder kritikken.

Horsens: Det er en dårlig idé, men når det nu ikke kan være anderledes, er vi med på at få det bedste ud af det.

Sådan lyder konklusionen, formuleret med lidt andre ord, i et høringssvar, som Hovedudvalget, kommunens øverste samarbejdsorgan for ledelse og medarbejdere, har leveret til politikerne om etableringen af en whistleblowerordning for de ansatte i Horsens Kommune.

I budgetforliget, der blev indgået for halvanden uge siden, blev det slået fast, at Horsens i 2019 skal have en whistleblowerordning.

Når den er trådt i kraft, kan ansatte i kommunen anonymt og trygt levere tip om kritisable/ulovlige forhold i administrationen til et uvildigt whistleblowerudvalg. En ordning, som alle partier i byrådet undtagen Socialdemokratiet støtter.

Medarbejdernes repræsentanter i Hovedudvalget er dog ikke begejstrede for ideen.

De protesterede første gang imod en sådan ordning før byrådsmødet i juni, da fire partier, Enhedslisten, Konservative, Dansk Folkeparti og Venstre, forgæves forsøgte at få vedtaget en whistleblowerordning. Et flertal bestående af Socialdemokratiet, SF og Liberal Alliance ønskede en anden model, og at medarbejderne skulle høres før en endelig vedtagelse.

Horsens Kommune er en organisation med åbenhed og tillid blandt ledere og medarbejdere, og hvor alle medarbejdere kan ytre sig uden frygt for sanktioner.

Fra Hovedudvalgets høringsbrev

Overflødig ordning

Det er nu sket, og i høringsbrevet skriver Hovedudvalget blandt andet, at "Horsens Kommune er en organisation med åbenhed og tillid blandt ledere og medarbejdere, og hvor alle medarbejdere kan ytre sig uden frygt for sanktioner. Vi mener derfor, at den eksisterende kultur i Horsens Kommune gør en whistleblowerordning overflødig, og at den i stedet vil understøtte en fortælling om en lukket organisation uden tillid mellem ledere og medarbejdere".

I brevet anerkender Hovedudvalget dog også, at politikerne vil det anderledes og tilbyder at give et bidrag til, at den ordning, der bliver gennemført, "bedst muligt understøtter den åbne og tillidsbaserede kultur i Horsens Kommune, som vi gerne vil bibeholde".

Hovedudvalget glæder sig over, at det i den model, som kommunen har valgt, er borgerrådgiveren, der tager imod henvendelserne, og at både ledere og medarbejdere er repræsenteret i det whistleblowerudvalg, der skal vurdere de henvendelser, der måtte komme.

Borgmester Peter Sørensen (S) fortæller, at økonomi- og erhvervsudvalget, som han er formand for, nu vil arbejde videre med at udmønte detaljerne i Horsens-versionen af en whistleblowerordning, og at den vil træde i kraft "på et tidspunkt i 2019".

- Det er det, vi har forpligtet os til i budgetaftalen, og den følger jeg 100 procent, siger han.

Annonce
Horsens For abonnenter

Nyvalgt politiker udfordrede den gode tone i byrådssalen på det første møde: Beskyldte byrådskollega for at 'rage udvalgsposter til sig'

Danmark

Fredagens coronatal: 4559 nye smittede og ny top i coronarelaterede dødsfald

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Horsens Kommune søger penge til CO2-neutral færge til Endelave. Pris: 98 millioner kroner

Hedensted For abonnenter

Straffet for døde insekter og størknet olie ved fritureområde: Grillbar får sur smiley og bøde

Horsens

Vi skal have udskiftet vore vinduer. Kan kommunen nægte os at bruge plastvinduer?

Horsens For abonnenter

18 boliger har skiftet hænder den seneste uge i Horsens Kommune - se listen her

Medie: Vaccineskeptikere opsøger coronasmitte

Leder For abonnenter

Central gade i Horsens er det uforløste potentiales holdeplads

Horsens

Politiet efter drama i Nim: Der kan komme flere sigtelser

Hedensted

177 grunde revet væk: Nu vokser stor-udstykning med to etaper mere

Katrine er erfaren sygeplejerske og alenemor til tre: - I et eksternt vikarbureau tjener man det dobbelte i timen

Horsens

Skoleleder fik et uventet skulderklap: Vi sidder jo normalt ikke forrest, når der uddeles ros

Brædstrup For abonnenter

Efter vild politiaktion i Nim: Beboere blev vækket af ung mand, der var i fare og bad om hjælp

AC Horsens

Her skal AC Horsens forbedre sig markant: Klubben halter efter de fire øvrige tophold i 1. division på et centralt punkt

Annonce