Annonce
Horsens

Medarbejder havde tømmermænd - skal vi betale for løn under sygdom?

Advokaterne Jannik Haahr Antonsen (t.v.) og Lars Langhoff svarer på erhvervsretlige spørgsmål. Spørgsmålene kan sendes til jha@codexlaw.dk. Arkivfoto: Morten Pape

Vi er en virksomhed, der for nylig har oplevet, at en af vores medarbejdere meldte sig syg, fordi han havde drukket alkohol aftenen før og simpelthen ikke var i stand til at møde op.

Medarbejderen er funktionær, så vi ved, at vi er forpligtede til at betale løn under sygdom. Men er vi også det, når han melder sig syg på grund af tømmermænd?

Vi synes naturligvis ikke, det er retfærdigt, hvis vi skal betale løn, når det er hans egen skyld, at han ikke kan møde på arbejde.

Annonce

Svar:

Det er helt korrekt, at arbejdsgiveren skal betale løn under sygdom, når medarbejderen er funktionær, fordi sygdom ifølge funktionærloven bliver anset som lovligt forfald.

Undtagelsen er, hvis funktionæren under ansættelsen har pådraget sig sygdom ved forsæt eller grov uagtsomhed, eller hvis funktionæren ved ansættelsen svigagtigt har fortiet, at han led af den pågældende sygdom. I disse situationer skal arbejdsgiveren ikke betale løn under sygdom.

Jeres situation, hvor en medarbejder melder sig syg, fordi vedkommende har det dårligt efter at have drukket alkohol, falder ind under situationen, hvor sygdom er pådraget ved forsæt eller grov uagtsomhed.

Det må vurderes at være groft uagtsomt, at man før en arbejdsdag drikker alkohol i en sådan mængde, at man ikke er i stand til at møde på arbejde. Derfor er jeres virksomhed ikke forpligtet til at betale løn under sygdom til medarbejderen, når medarbejderen melder sig syg på grund af tømmermænd.

Samme regelsæt ved lignende situationer. Det kan for eksempel være, hvis medarbejderen har deltaget i et slagsmål dagen før og som konsekvens deraf er kommet til skade og ikke kan møde på arbejde.

Det kan også være, hvis medarbejderen får foretaget en operation af rent kosmetiske årsager, hvor den efterfølgende sygdomsperiode også anses for selvforskyldt. I disse situationer er arbejdsgiver ikke forpligtet til at udbetale løn under sygdommen.

Det skal dog bemærkes, at fravær på grund af alkoholisme kan anses for at være sygdom og vil derfor være lovligt forfald, hvor der skal betales løn til medarbejderen.


Det må vurderes at være groft uagtsomt, at man før en arbejdsdag drikker alkohol i en sådan mængde.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Se højdepunkterne: En vigtig redning gav AC Horsens endnu et point mod AaB

Annonce