Annonce
Erhverv

Med et slag forsvandt det lokale turistbureau i Randers - men ud af asken rejste sig et nyt firma

GoRanders har siden februar 2020 forsøgt at udfylde det hul, som Visit Randers efterlod, da kommunen i december 2019 valgte at flytte turismesamarbejdet til Aarhus. Det har været en kamp op ad bakke fra start til nu, men direktør Anne-Mette Knatrup er overbevist om, at resultaterne nok skal vise sig.

Randers: Set udefra ligner bygningen stort set sig selv. Kun de store påklistrede til salg-skilte i vinduerne, og de manglende skilte med ’Visit Randers’ afslører, at Rådhustorvet 4 i dag er lukket for besøg fra turister og lokale erhvervsdrivende i byen. Alligevel er det netop i denne bygning, at den forhenværende turistchef Anne-Mette Knattrup befinder sig.

For lidt tilfældigt flyttede hun sidste sommer ind i en nyrenoveret lejlighed ovenpå sin tidligere arbejdsplads.

- Det er klart, at efter næsten 20 år i samme job, hvor jeg har givet alt, hvad jeg magtede, og gjort alt hvad jeg kunne for at gøre det godt for jobbet og byen, var det ikke den afslutning, jeg havde ønsket. Og det kan godt nive lidt i én, når man går forbi, fortæller den tidligere turistchef.

Annonce

- Men nu går jeg jo forbi stedet hver dag, så derfor har jeg også sagt til mig selv: Det var det, og nu er du videre. På den måde er jeg ret pragmatisk anlagt, tilføjer hun.

Byråd traf beslutning

Siden turistkontoret lukkede ned i december 2019, har den tidligere turistchef langtfra ligget på den lade side. Tværtimod var hun allerede kort efter nedlukningen i gang med at etablere et samarbejde med den lokale forretningsmand Christian Krogh, der ligesom Anne-Mette Knattrup så et potentiale i markedet for visse turismeaktiviteter, efter Visit Aarhus’ overtagelse af Visit Randers’ aktiviteter.

- Det med at sælge Randers er der ikke andre, der gør for os. Det ville også være unaturligt andet, forklarer hun.

- Strategien for Visit Aarhus er, at man sælger Aarhus, og jo mere Aarhus bliver solgt, jo mere presser det efterspørgslen ud i nabokommunerne. Og der er ingen tvivl om, at Aarhus har et drønstærkt produkt. Men går man ind ad døren sammen med dem uden at gøre noget selv, så bliver man bare hurtigt den lille, uddyber Anne-Mette Knattrup.


Strategien for Visit Aarhus er, at man sælger Aarhus, og jo mere Aarhus bliver solgt, jo mere presser det efterspørgslen ud i nabokommunerne. Og der er ingen tvivl om, at Aarhus har et drønstærkt produkt. Men går man ind ad døren sammen med dem uden at gøre noget selv, så bliver man bare hurtigt den lille.

Anne-Mette Knattrup, direktør for GoRanders


Men hvorfor så overhovedet lukke et turistselskab, hvis potentialet var til stede? Det spørgsmål har Anne-Mette Knattrup stillet sig selv mere end en gang. Men når alt kommer til alt, var den beslutning ude af hendes hænder.

Allerede tilbage i december 2018, da folketinget drøftede vedtagelsen af Lov om Erhvervsfremme, lå det fast, at de på tidspunktet omkring 80 regionale destinationsselskaber skulle reduceres til 15-25 destinationsselskaber, hvis de fortsat skulle have ret til at få udbetalt offentlige ydelser.

Direktør for GoRanders Anne-Mette Knattrup har i dag kontor med udsigt over Rådhustorvet, lige over sin tidligere arbejdsplads, det nu lukkede Visit Randers. Foto: Annelene Petersen

Den endelige beslutning om at lukke Visit Randers, blev dog truffet af det lokale byråd, der efter at have haft sagen på dagsordenen første gang i maj året efter, drøftede videre over sommeren, og så i oktober 2019 med flertal vedtog en lukning af turistkontoret.

Annonce

Ikke verdens undergang

- Så der blev gjort kort proces uden for meget snak og dialog. Det var en clean politisk proces, der var hurtig og effektiv, siger Anne-Mette Knattrup, der sammen med tre andre ansatte i turistkontoret fik besked om at lukke kontoret ned i december.

Som formand for Dansk Turismefremme i årene 2008-2018 var Anne-Mette Knattrup rent faktisk med til nogle af de indledende dialoger med Kommunernes Landsforening og Erhvervsministeriet, der ledte op til vedtagelsen af Lov om Erhvervsfremme. Men hun var på tidspunktet ikke klar over, at også Randers ville blive ramt af planerne om at samle turismeindsatsen i færre destinationer.

- Turisme er utroligt følsomt emne. Når vi taler turisme, så taler vi jo om følelser for ens lokalområde, og det er altid svært politisk at styre. Så det var for mig tydeligt at se, at noget ville ske. Men jeg troede lidt, at vi som landets sjettestørste by ikke ville få lukket vores organisering af turisme, men at man i stedet ville finde en model for at kunne varetage de lokale interesser, fortæller Anne-Mette Knattrup.

Da snakken først landede i byrådet, blev hun dog hurtigt klar over, hvad vej det ville gå. Så da den endelige beslutning landede i oktober, var hun allerede i gang med at undersøge, hvilke opgaver der ville falde mellem to stole, når Visit Aarhus efter planen overtog aktiviteterne fra årsskiftet.

Det gjorde dog ikke afslutningen i Visit Randers mindre trist, selvom den formelle afslutning blev med fejret med både morgenmad og musik for samtlige samarbejdspartnere, medarbejdere og gæster gennem årene.

- Om ikke andet så havde vi jo haft mange gode år på stedet. Og det var jo værd at fejre, siger Anne-Mette Knattrup og tilføjer:

- Det var jo ikke verdens undergang.

Annonce

En stor opbakning

Efter at have lukket og slukket turistkontoret for sidste gang, kastede Anne-Mette Knattrup sig sammen med Christian Krogh ud i en snak om, hvordan de kunne konkretisere tankerne til et egentligt firma. I dialog med den lokale turistforening, der ikke var blevet lukket, gik de derfor i gang med at skabe de første rammer til firmaet GoRanders, som de kaldte firmaet, der blev oprettet som et anpartselskab med startdato 1. februar 2020 med turistforeningens som tæt samarbejdspartner.

- Vi havde talt meget i optakten om, at vi skulle komme i gang hurtigt, så vi stadig havde momentum med os, fortæller Anne-Mette Knattrup, der hurtigt fik landet aftaler med flere grupper, der var interesserede i at kigge forbi byen.

Men efter en måned blev alle aktiviteter på grund af corona sat på standby. Det slog dog ikke makkerparret ud.

- På det tidspunkt havde jeg 11 grupper i ordrebogen, som jeg ringede og snakkede med om at flytte aftalerne til i år. Og da vi allerede havde flere forskellige partnerskabsaftaler på plads, blev vi enige om, at vi havde mod på og en basis for at forsætte, fortæller Anne-Mette Knattrup, der i dag er direktør i firmaet, som til trods for en hård tid stadig eksisterer.

- Det er klart, at når vi har lagt ned så længe, som vi har, fordi mange ikke har taget telefonen, har været hjemsendt eller har været i tvivl om, hvad de kan og ikke kan, så taler vi ikke bare om, at vi skal til at begynde igen nu her. Vi skal begynde forfra, siger hun.

- Men vi har mødt en utrolig opbakning og fået hjælp fra alle mulige leder og kanter. Så det har været så utroligt rørende, og også forpligtigende til, at det her skal ende med at blive en succes, slår hun fast.

Annonce

Flere gæster på vej

Det sidste år har da også vist tendenser, som har bekræftet Anne-Mette Knattrup i, at der er behov for et firma som GoRanders. Blandt andet tog hun sidste forår på besøg hos nogle af de norske rederier, hvis gæster plejer at lægge vejen forbi Randers på deres tur til Danmark.

- Og her viste det sig, at der var sket lige præcis det, jeg havde frygtet: Randers var faldet ud af deres program, fortæller Anne-Mette Knattrup.

- Så inden ugen var omme, sørgede jeg for, at vi kom tilbage i programmet på niveau med Skagen, Aalborg og Aarhus. Og det havde været fedt, hvis ikke lige corona havde ødelagt det hele, fortæller hun med et afmægtigt grin.

Foruden de norske og svenske rederier har direktøren også været i fuld sving med at få aftaler i hus med blandt andet erhvervsliv, mødebookere og et busselskab, hvilket har resulteret i, at firmaet i skrivende stund ser frem mod flere gæster i byen hen mod efteråret.

Blandt andet har firmaet fået til opgave at vise en gruppe svenskere rundt i byen. De skal stå for alt det praktiske i forbindelse med et årsmøde for en avlsforening af en særlig kvægrace med 500 gæster, og de får to busfulde af gæster på besøg til oktober. Og så har de også planer om, måske allerede fra maj, at sætte gang i en række gåture under navnet GoTours, hvor randrusianere og byens gæster kan lære mere om Randers’ DNA ved blandt andet at deltage i historiske byvandringer eller temabyvandringer.

- Mange randrusianere kender kun det nærmeste lokalmiljø, så de skal ikke langt væk for at blive overraskede over, hvad der gemmer sig, fortæller Anne-Mette Knattrup, der også går med planer om at åbne en popup-butik over sommeren, der skal sælge gode oplevelser i Randers samt lokalt producerede produkter fra kommunen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Opdateret kort over sognene: Sønderbro kan åbne om en uge - hvis smitten holdes nede

Annonce