Annonce
Østjylland

Masser af myter: Hvad fik vi ud af velfærdssamfundet?

Myten om kvinder fører meget med sig, også om deres seksualitet i en sen alder. Foto: Axel Schütt
Omfattende udstilling på kunstmuseet Aros om myter fra fortid til nutid og med voldsom aktualitet.
Annonce

AARHUS: Det har været et langt tilløb og med benspænd af det, der bliver en nutidig myte, coronaen. Men nu er kunstmuseets Aros' store satsning, udstillingen om verdens myter endelig kommet i gang.

Der er nok at se på, for værkerne fylder to niveauer på museet, niveau 1 og niveau 5.

Aros har hele tiden bebudet, at myterne skulle være på tre etager. Og det er der en særlig forklaring på: Det tredje sted er i kælderen ved "De ni rum". Her kommer et helt nyt værk af den fransk-albanske kunstner Anri Sala. Og der er det særlige ved værket, at Aros har købt det takket være en donation fra Augustinusfonden.

Det er bare ikke kommet endnu.

Men når det store videoværk fra 2017 med titlen "Take Over" dukker op, bliver det stående, når udstillingerne om myterne ellers forlader museet. Det får plads i det rum, hvor nogle af amerikanske Bill Violas videoværker er, altså i museets underetage. Viola var en af de første udstillere på Aros, da han viste sine betagende videoer i 2005.

Om cirka fire uger håber ledelsen på Aros, at vi kan opleve "Take Over".

Værket består af to glasplader, som krydser hinanden, mens der bliver spillet på klaver, Marseillaisen og Internationale på samme tid. Til sidst tager klaveret over for personen, og hvem styrer så, individet eller masserne? Det er en myte.

Udstillingen

  • Aros Aarhus Kunstmuseum. Udstillingen "Mythologies - The Beginning and End of Civilizations".
  • Kan ses til 18. oktober 2020.
Annonce

Myten om Hitler

Med myter forestiller vi os vist noget stort, omfangsrigt og omfavnende, undertiden uhåndgribeligt.

Men myter kan også være noget andet, og det er der talrige eksempler på. Værkerne kan også være en slags opgør med myter.

Der er for eksempel store malerier af fremtrædende verdenskunstnere, men der er også film med Hitler og hans regime, skabt af Leni Riefenstahl. "Viljens triumf" er en film fra 1935, hentet i Deutsches Bundesarkiv i Berlin.

I den nutidige del af udstillingen præsenterer den dansk norske kunstnerduo Elmgreen & Dragset (dem med den nedadhængdende by under Dokk1) "The Welfare Show", bøjet i neon. Et cirkelrundt transportbånd fra en lufthavn, hvor en kuffert kører rundt.

Det skal få os til at tænke over velfærdssamfundet. Er det bedste, vi har fået ud af det, at alle har fået mulighed for at rejse? Og så kan vi jo holde det op mod corona-tiden, hvor vi netop er afskåret fra at flyve ud på rejse. Det sætter tanker i gang, og på den måde har udstillingen en voldsom aktualitet.

Annonce

Myterne

Udstillingens titel er "Mythologies - The Beginning and End of Civilizations".

Mytologier eller myter favner vidt. Men hvad mener vi om og med dem?

"Vi tænker ofte på oldtidens trossystemer: egyptisk og græsk mytologi og så videre. Selv om ordet er stærkt forbundet med åndelighed og tro, har vi også en tendens til at tænke mytologier og myter som noget, der ikke er objektivt sandt, nærmest på linje med eventyr", skriver Aros-direktør Erlend G. Høyersten og kunsthistoriker, inspektør Jakob Vengberg Sevel i en introduktion til udstillingen.

De skriver videre:

"I det 19. århundrede udviklede læren om myter sig til en selvstændig forskningsdisciplin i Europa. Tiden var farvet af den industrielle revolution, videnskabelige fremskridt, redefinering af nationalstatens egne fortællinger og imperiers fremvækst. Et dominant træk ved denne akademiske praksis var at forstå, beskrive og kontrollere de religioner i Afrika, Sydamerika og Asien, som blev underlagt kolonialiseringen fra europæisk side. At beskrive noget som en myte betød at se på noget primitivt, usandt eller af mindre vigtighed, og ordet blev brugt til at ophøje europæisk dominans og suverænitet, åndeligt og kulturelt, og den betydning gælder fortsat uden for akademiske cirkler."

Inspektør Jakob Vengberg Sevel ved første og ældste del af myterne. Værket på væggen er en kopi af et af de værker, der endnu ikke er nået frem. Foto: Hans Petersen
Annonce

Store navne

Der er værker om religiøse og videnskabelige myter, om nationen og folket og om kvinder og mænd.

Der er mange udenlandske og mange store danske kunstnere med som Bertel Thorvaldsen, C. W. Eckersberg, Nicolai Abildgaard, Fredrik von Scholten, Martinus Rørbye, Peter Nicolai Arbo og Fritz Melby.

Variationen er enorm, ja selv en flok polske vægtløftere er kommet med på en video, hvor de viser, hvordan de løfter skulpturer, blandt andet på torvet i Warszawa. Den slags er jo noget af det første, der sker, når man erobrer land. Tænk bare på, hvordan skulpturen af Saddam Hussein blev væltet i Irak. En myte væltes for, at nye kan komme til.

Udstillingen er særdeles omfattende med sine 70 værker. Desværre er 17 ikke nået frem, men museet regner med, de kommer inden så længe. Og der er nok at se på alligevel.

Med dette lille, men detaljerede billede er C. W. Eckersberg repræsenteret. Foto: Hans Petersen
Et billede fyldt med myter. Francis Danbys "Syndfloden" malet 1837-39. Foto: Aros
Mennesker kan lide at kravle på monumenter og lade sig fotografere, selv om værkerne kan være vidnesbyrd om dræbte og lemlæstede. Annika Schwarzloses værk "To Make Oneself Like Something Else" er en skulpturel videoinstallation fra 2014. Foto: Axel Schütt
Høsten og leen guldbelagt. Kunstneren er Anselv Kiefer, værket hedder "Sichelschnitt" og er fra 2019. Det er olie, akryl, shellak, strå, træ, metal og bladguld på lærred. Foto: Axel Schütt
Vandet og havet har mange myter i sig om flygtninge, drab, tragedier, rejser. Foto: Axel Schütt
Damien Hursts skulptur "Mermaid" er et miks af mange ting. I det hele taget har stort set alle kulturer en variant af havfruen. Foto: Axel Schütt
Myten om kvinderne fører os i skoven med en blodig frakke. Værket er af Pauline Curnier Jardin, en video på 16 minutter. Foto: Axel Schütt
Hvad har vi fået ud af velfærdssamfundet, spørger Elmgren og Dragset. Foto: Hans Petersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce