Annonce
Brædstrup

Maskinforretning lukker og indgiver konkurs: Ansatte fik ikke udbetalt løn for juni

Direktør for maskinstationen Jøla A/S Jan Bilstrup har været nødt til at indgive konkursbegæring til skifteretten, efter banken har valgt at lukke for kassekreditten. Arkivfoto
Maskinforretning Jøla A/S, som lever af at sælge landbrugsmaskiner, samt ejendomsselskabet Jøla Ejendomme valgte fredag 28. juni at indgive en frivillig konkursbegæring, efter banken smækkede kassen i dagen forinden. Dermed kunne virksomheden ikke udbetale løn til dens ansatte for juni.

Brædstrup: Over 60 års historie med maskinforretning Jøla A/S i Brædstrup fik formentlig en ende fredag 28. juni, da ledelsen valgte at indgive konkursbegæring for både Jøla A/S og ejendomsselskabet Jøla Ejendomme.

Jøla A/S, som lever af at sælge landbrugsmaskiner og redskaber, har i flere år kørt med små overskud og en lille egenkapital, men et dårligt 2018-regnskab har været med til at vælte forretningen, oplyser kurator for konkursboet, advokat Jan Bech fra advokatfirmaet DLA Piper Denmark i Aarhus.

- Det, der er gået galt, er, at man er kørt tør for likviditet. Det har været for svært at drive forretningen, og det har ikke været muligt at opnå et overskud på driften. Derfor kommer man til et punkt, hvor man skal overveje, om man vil skyde flere penge i foretaget, eller om man er nødt til at stoppe. Det, der konkret skete, var, at banken lukkede for kreditten i torsdags, og det vil sige, at man ikke kunne betale lønnen, som forfaldt i fredags, og derfor valgte ledelsen at indgive en egenbegæring om konkurs, siger Jan Bech.

Annonce
Det, der er gået galt, er, at man er kørt tør for likviditet. Det har været for svært at drive forretningen, og det har ikke været muligt at opnå et overskud på driften.

Jan Bech, kurator

En hård branche

Jøla A/S står opført til at have mellem 10 og 20 ansatte, og de blev alle opsagt fredag, og de tidligere ansatte må nu vente på juni-lønnen fra Lønmodtagernes Garantifond.

- Det har været min vurdering, at virksomheden ikke kan sælges, og det er derfor, vi har valgt at opsige medarbejderne. Vi prøver derfor at sælge bygningen og varelageret separat. Det begrunder vi i, at ledelsen i meget lang tid har forsøgt at få investorer ind eller sælge virksomheden uden held, siger Jan Bech.

Mange små maskinforretninger stopper i disse år, og det er netop konjunkturerne for branchen, som Jøla A/S har lidt under, mener kuratoren.

- Det er en svær branche, som er meget konkurrencepræget, og som i stigende grad bliver domineret af importørdrevne virksomheder. Man kan f.eks. se, Semler Gruppen er gået ind og har investeret massivt i forhandlere af John Deere-maskiner, så det er den vej, det går. Ligesom med bilforhandlere, hvor der bliver færre og færre små selvstændige bilforhandlere, og sådan vil det nok også gå i denne branche, siger Jan Bech.

Han vurderer, at der ikke bliver nogen likvider i Jøla til overskud, når gælden er betalt.

- Ejendommen er pantsat for mere, end den er værd, så det bliver banken, der løber af med den. Der er også virksomhedspant i varelager, og det betyder, at banken har pant i hele varelageret, så der bliver ikke nogen frie aktiver til rest, siger Jan Bech.

Ansatte sagt op

Kuratoren betegner generelt konkursen som ulykkelig.

- Det er en ret trist sag, for det er et gammelt firma med en lang historie. Værkføreren, som jeg var ude og afskedige i fredags, havde f.eks. været ansat i 30 år. Så det var en rigtig træls dag for mange i fredags, for nu at sige det på godt jysk, siger Jan Bech.

Der er to lejere, som bor til leje i nogle af lokalerne hos Jøla A/S på Søbækvej 2, men konkursen ændrer ikke noget for dem, oplyser kuratoren.

- Det kommer ikke til at betyde noget for dem. De får blot nogle nye udlejere, siger Jan Bech.

Det har i forbindelse med artiklen ikke været muligt at komme i kontakt med direktør Jan Bilstrup for Jøla A/S og Jøla Ejendomme.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce