Annonce
Østjylland

Flere byer udsat for hærværk: Maskeret gruppe hængte nazistisk propaganda op i butikscenter

Arkivfoto: Katrine Becher Damkjær
Den nazistiske gruppe Nordfront har fra søndag til mandag spredt nazistisk propaganda i flere lokale byer. Politiet efterspørger videoovervågningsmateriale, mens en lokal butiksejer er forbandet over hærværket.

Kronjylland/Mariagerfjord: Nordjyllands Politi modtog søndag aften klokken 19.21 en anmeldelse fra en kvindelig butiksansat i Butikscenter Hadsund, som havde konfronteret en gruppe på fem maskerede mænd, der hængte propagandaplakater op i centeret og langs Storegade.

Da politiet nåede frem, var de maskerede mænd forsvundet, og det var ikke muligt for politiet at få et signalement, da de netop var maskerede.

I alt var der hængt 45 plakater op, som politiet nu har fjernet og sikret med henblik på sporsøgning for at finde bevis for, hvem der står bag.

Nordjyllands Politi vil ikke oplyse, hvad der stod på plakaterne, men det fremgår, at de er hængt op af gruppen Nordfront.

Nordfront - eller Den Nordiske Modstandsbevægelse, som de også kaldes - er en nazistisk gruppering, som stod bag et stort koordineret angreb mod jøder i hele Norden på kalenderdatoen for krystalnatten sidste år, hvor der blev udøvet hærværk og klistret nazistisk propaganda op ved jøders private hjem, på synagoger og jødiske forretninger.

Fem hurtige om Nordfront

  1. Den Nordiske Modstandsbevægelse - også kendt som Nordfront - opstod i Sverige, og gjorde for alvor sit indtog i Danmark i 2017. Organisationen har også afdelinger i Norge og Finland.
  2. Medlemmerne betegnes af eksperter som nazister af den gamle skole. De kæmper for at skabe et "racerent" Norden og vil fjerne alle, der ikke er af arisk herkomst.
  3. Det er en stærk hierarkisk og autoritær bevægelse. Som medlem skal man bevise, at man er villig til at ofre sig for sagen.
  4. Gruppens masterplan er at afskaffe demokratiet og overtage magten. Det er et krav, at medlemmerne lærer at slås med kniv og betjene våben, så de er forberedte på en revolution.
  5. I sin seneste vurdering af terrortruslen har PET øget trusselsvurderingen af højreekstremistiske grupper som Den Nordiske Modstandsbevægelsen. Frygten er et terrorangreb som det, Anders Behring Breivik udførte i Norge.

To mænd, som handlede på vegne af Nordfront, er for nylig blevet kendt skyldige i blandt andet hærværk mod den jødiske gravplads i Randers, hvor der blev hældt grøn maling ud over 84 gravsten.

Annonce

På spil flere steder

Det er ikke kun i Hadsund, at der er blevet hængt uønskede plakater og klistermærker op med relation til Nordfront.

Østjyllands Politi modtog søndag aften klokken 20.48 en anmeldelse fra Netto i Spentrup, da der var blevet klistret plakater op på butikkens facade.

Derudover har politiet modtaget anmeldelser om propagandamateriale i lygtepæle og skraldespande i Storegade i Assentoft og Søndergade i Hadsten i løbet af søndag aften og natten til mandag.


Der vil altid være nogle få, som hylder den slags, men det er uden for min fatteevne, at de tror på, at de kan vende en folkemængde til at synes, at deres budskaber er fantastiske. Jeg håber, at det giver yderligere antipati hos rigtig mange, at de udøver den form for hærværk.

Lars Simonsen, butiksejer i Hadsten


- Det betegnes som hærværk, og vi har henvendt os til Randers og Favrskov Kommuner, så de kan få det pillet ned, da det hænger på offentlige genstande, oplyser Jannie Lundager, som er kommunikationsmedarbejder ved Østjyllands Politi.

- Vi afsøger muligheden for, om der er videoovervågning de her steder, som kan være med til at identificere personerne, som har hængt det op, og så sikrer vi plakater for at se, om det kan give nogle spor. Hvis nogle har set de her personer og kan give et signalement, vil vi rigtig gerne høre fra dem, tilføjer hun.

Nordfront skriver selv på dens hjemmeside, at de har sat 600 plakater op i Hadsten, Langå, Assentoft, Spentrup, Hadsund, Mariager og Hobro fra søndag til mandag.

Annonce

Makabre symboler

Lars Simonsen, som er forretningsdrivende i Søndergade i Hadsten, er en af de borgere, som er stødt på det nazistiske propaganda fra Nordfront.

- Jeg er forbandet over, at en lille minoritetsgruppe synes, at de kan tillade sig at komme til byen og bringe sådan et budskab. Det er ret makabre og morbide symboler med en galge og så videre, siger Lars Simonsen og fortsætter:

- Der vil altid være nogle få, som hylder den slags, men det er uden for min fatteevne, at de tror på, at de kan vende en folkemængde til at synes, at deres budskaber er fantastiske. Jeg håber, at det giver yderligere antipati hos rigtig mange, at de udøver den form for hærværk.

I Hadsten har Nordfront plastret Søndergade til med tre forskellige slags plakater/klistermærker. Privatfoto
Annonce
Hedensted For abonnenter

Schæferhunden Buller advarede om nattebrand: Få minutter senere stod Christina på gaden med tre-årige Felix i favnen

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce