Annonce
Navne

Mary fra Canada reddede Hopballe Mølle: Pludselig stod hun som enke med fem børn og et pensionat til 42 gæster

Mary Estella Christensen kom til Danmark og skabte sig en usædvanlig karriere med sit canadiske gå-på-mod. I dag fylder hun 90 år. Privatfoto
Canadiske Mary Estella Christensen flyttede med til Jelling, da hendes mands slægtsgård Hopballe Mølle skrantede. Med nye idéer fik parret vendt forretningen.
Annonce

90 år: Mary  Estella Applegate Christensen, bosiddende i Aarhus, fylder 90 år i dag, 21. september.

I 1961 vinkede 30-årige Mary Christensen farvel til virksomhed, familie og venner i Canada. Med sig havde hun en mentalitet de færreste danskere endnu havde mødt, sin danske mand Jørgen, fire børn og en idé om at gøre bondegårdsferie på Hopballe Mølle mellem Jelling og Vejle til danskernes foretrukne ferieform.

Annonce

Underviste på tv

Det lå ikke i kortene, at Mary Estella Applegate Christensen skulle leve sine voksne år i Danmark. I slutningen af 50’erne var hun designer og optrådte på TV, hvor hun lærte de canadiske kvinder at sy på symaskine derhjemme. Sammen med sin mand Jørgen Kastberg Christensen havde hun nemlig en virksomhed, der, som nogle af de første, solgte symaskiner og husholdningselektronik til canadierne. Mary og Jørgen havde fire børn, et nybygget hus ned til vandet i Prince Albert og en Oldsmobile i indkørslen. Et liv de fleste ville misunde.

Lige indtil en forårsdag i 1961, hvor der lå et brev fra slægtsgården Hopballe Mølle i postkassen. “Kom hjem og red vores elskede Hopballe Mølle” lød budskabet. Og det kom fra Jørgens familie i Danmark. Tre måneder senere ankom familien Christensen med Amerikabåden til København Havn. Virksomheden og huset var solgt, og nu skulle de sammen bygge et nyt liv op i Danmark.

En ung Mary Estella Applegate Christensen fotograferet på en af ridehestene på Hopballe Mølle. Hun havde ellers travlt med drive pensionat, lave mad til gæsterne og familiens fem børn.
Annonce

Fik barn og plantede juletræer

Jørgen og Mary nåede ikke at pakke flyttekasserne ud, før frøene til tilværelsen i Danmark var sået. Et femte barn var i Marys mave, mens de etablerede en kyllinge- og æggeproduktion. Ædelgran blev plantet i skovene omkring Hopballe, så de kunne have forretning omkring juletid, og som de første i Danmark startede Mary og Jørgen opdræt af labradorer. Samtidig virkeliggjorde de deres helt store drøm - et pensionat på Hopballe Mølle med plads til 42 gæster. Et sted, hvor velhavende københavnere kunne holde ferie med rideture på Hopballes 20 heste, fiskeri og kanosejlads i mølleåen. Og fuld pension med Marys hjemmelavede måltider morgen, middag og aften.

På få år fik parret så stor succes, at de fik vendt den konkurstruede Hopballe Mølle til en sund og ikke mindst personlig forretning. Ligesom de drømte om.

Annonce

Mary blev alene som 40-årig

Den 27. november 1971 blev drømmen til et mareridt. Marys mand Jørgen døde af en blodprop i en alder af 43 år. Og der stod Mary Estella Applegate Christensen så. 40 år gammel og med ansvaret for familiens slægtsgård, fem børn i alderen 10 - 15 år og den ubeskrivelige sorg, der rammer, når manden, man har bygget sit liv sammen med, pludselig er væk.


Med en arbejdsmoral, andre kan lære noget af, førte Mary Estella Christensen Hopballe Mølle sikkert gennem livskrisen, oliekrisen og frem til 1982.


Sådan en situation kræver karakter at overkomme. Og det har Mary Christenesn. Med sin canadiske "you-can-do-it-mentalitet" og kærlige væsen formåede hun at sige farvel til sin Jørgen og finde benene som "strong independent woman" og alenemor til fem børn. Med en arbejdsmoral, andre kan lære noget af, førte Mary Estella Christensen Hopballe Mølle sikkert gennem livskrisen, oliekrisen og frem til 1982, hvor hun kunne videregive nøglerne til sin ældste søn Brent, som i dag producerer kyllinger og driver butik og restaurant på Hopballe Mølle.

Mary Estella Applegate Christensens familie tæller i dag de fem børn, svigerbørn, 18 børnebørn og 10 oldebørn. Til dem alle har hun i dag et helt specielt bånd, som er blevet skabt, fordi Mary har brugt masser af tid sammen med dem.  Privatfoto
Annonce

Mary besøgte familien en uge ad gangen

Mary blev nu "Mama". Hun kunne nu bruge al sin tid på det, hun elsker allermest - sin familie. Hendes fem børn, 18 børnebørn og 10 oldebørn. Til dem har hun i dag et helt specielt bånd, som er blevet skabt, fordi Mary Estella Christnsen har investeret tid i at lære dem at kende som børn og voksne mennesker. Det startede med bondegårdsferie med fuld pension hos Mama på Hopballe, siden sleepovers på sofaen i Aarhus og indimellem Danmarks-turnéer, hvor Mama indlogerede sig på skift hos sine fem børn en uge ad gangen med TV-dinners, lange snakke, tusindvis af krammere og skålevis af Coco Pops. Året rundt.

Mary Estella Applegate Christensen elsker at være sammen med alle sine børnebørn og oldebørn. 

Mary bor i dag i Aarhus. Her har hun været ivrig deltager i byens American Womens Club, og hun har en stor omgangskreds og taler veloplagt med alle, hun møder på sin vej. I sin lejlighed følger hun via Facebook, Instagram og CNN med i, hvordan det går familien, vennerne og den store verden, hun har været del af og sat sit tydelige præg på i nu 90 år.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Frank Jensen: - Man kan opfatte, at min glæde bliver for overvældende

AC Horsens For abonnenter

Tankevækkende klø i Aarhus: Tre store problemer i AC Horsens

Annonce