Annonce
Horsens

Martin Ravn: Grønne tage kan ikke erstatte liv mellem husene og god arkitektur

Grønne tage er en trend i nye byggerier, bl.a. som her ved det planlagte byggeri på Dana Feed-grunden på Nordhavnen. Visualisering: Casa A/S

Venstres gruppeformand advarer mod at stirre sig blind på begrønning af nye boligbyggerier. Det er vigtigere, at der er liv imellem husene, mener han.

Horsens: "Begrønning" er blevet et buzzword, der kan bruges til at lægge sminke hen over manglende arkitektonisk kvalitet i nye byggerier - eller til at få et for tæt byggeri uden grønne områder mellem husene til at glide ned hos beslutningstagerne.

Sådan lyder det fra Martin Ravn (V), gruppeformand og formand for plan- og miljøudvalget i Horsens Byråd, i et læserbrev i Folkebladet fredag, hvor han slår til lyd for, at Horsens skal plante flere træer langs vejene i kommunen.

Til Folkebladet uddyber han, at han mener, at politikerne skal fokusere mere på at fylde rummet mellem husene med liv - og mindre på grønne tage.

- Begrønning er et ord, man støder mere og mere på. Vi ser i lokalplaner flere og flere visualiseringer af boligbyggerier med grønne tage og en efeu op ad facaden. Det ser fint ud, og det er helt sikkert godt for beboerne, og de borgere, der bor højt nok til, at kunne nyde dem. Men det er jo et fåtal. For mig er det rummet mellem husene, der skal prioriteres. Det åbne rum, hvor vi alle får glæde af det, konstaterer han.

- I en tid, hvor især unge mennesker bruger mere og mere tid foran skærmen, er det vigtigt, at vi sørger for at have nogle attraktive rum, vi kan bevæge os ud i, siger han.

Annonce

I en tid, hvor især unge mennesker bruger mere og mere tid foran skærmen, er det vigtigt, at vi sørger for at have nogle attraktive rum, vi kan bevæge os ud i.

Martin Ravn (V), gruppeformand og formand for plan- og miljøudvalget

Måger elsker grønne tage

Martin Ravn slår fast, at han ikke ønsker at kritisere specifikke lokalplaner eller byggerier i Horsens. Heller ikke to umiddelbart oplagte eksempler: Det kommende almene boligbyggeri på Kvickly-grunden, hvor grønne taghaver erstatter de grønne områder mellem husene. Eller det kommende byggeri på Dana Feed-grunden på Nordhavnen, der også bliver grønt på toppen.

- Jeg hejser bare advarselsflaget fremadrettet. Jeg er ikke vild med de grønne tage, men det kan nok gå på Kvickly-grunden, hvor man forsøger at aktivere parkeringsarealerne, og hvor der er planer om et butiks- og oplevelsescenter, som folk vil søge henimod, siger han.

Et andet problem med de grønne tage er, at de ifølge Martin Ravn tiltrækker de måger, som kommunen ellers rigtig gerne vil have ud af midtbyen.

Udvalgsformanden var i slutningen af maj på studietur i Aalborg med plan- og miljøudvalget, hvor han fra den nordjyske bys campus-område kunne se over på et byggeri med fladt, grønt tag. Her blev han forundret over, hvor mange måger der havde fast bopæl på det grønne tag.

- Mågerne syntes, at det var et vældigt sted. Og de var fuldstændigt ligeglade med, at vi stod fire-fem meter fra dem, og at der var opsat plastic-ugler til at skræmme dem væk, konstaterer han.

Visualeringer kan snyde

I lokalplanerne for et byggeri, bruges der ofte såkaldte referencefotos, der med eksempler fra andre byer viser, hvordan et byggeri kunne komme til at se ud. Det kan være problematisk, mener Martin Ravn.

- Et meget brugt eksempel på visualisering er fra et højhus i Milano, hvor der er begrønning i flere etager opad. Et meget smukt byggeri, men næppe et byggeri, der kan lade sig gøre i Horsens. Arkitekterne er også dygtige til at præsentere visualiseringer med elementer, der reelt ikke har noget med byggeriet at gøre. F.eks. en mand, der ror i kajak i åen. Man bruger alle virkemidler for at få et byggeri til at se sympatisk ud. Her er det vigtigt for politikerne, at vi ikke glemmer kvaliteten.

- P-huset i Levysgade er et godt eksempel på, at virkeligheden ikke altid lever op til tankerne bag. Da vi blev præsenteret for det, var der begrønning hele vejen op ad facaden, men her, flere år efter, er den vel kun nået halvanden meter op, konstaterer han.

Martin Ravn nævner vinteropbevaringspladserne på lystbådehavnen som et område, Venstre vil kæmpe for at bevare som et åbent område uden boliger.

- Men her kæmper vi altså mod nogle kræfter, der vil presse boliger helt op ad foreningslivet, konstaterer han.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Leder: Dårligt argument for dyrere børnepasning

Fra nytår bliver det dyrere at få passet sine børn i Horsens Kommune. Den slags er en politisk beslutning, og Horsens Byråd er naturligvis i sin gode ret til at sætte prisen op og ned alt efter politisk prioritering. Så langt så godt, og indrømmet, det er svært tit og ofte at skulle forklare prisstigninger, men det er er altså tæt på være verdens dårligste argument, når man forklarer prisstigningen med, at kommunen tilfører syv millioner kroner ekstra til området. Flere kommunale kroner er altså lig med, at man som forældre skal betale mere, lyder logikken. Argumentet holder også så langt, at for at få økonomien til at hænge sammen, når vi skal have passet de små i vuggestue, dagpleje, børnehave eller sfo, er der også en forældrebetaling. Den må maksimalt andrage 25 procent. En sats, der er indført, så ingen kommuner uhæmmet bruger den knap at skrue på, når der skal lægges budget. Nøgleordet her er maksimalt. For det er klart, at forældrebetalingen stiger, når procentsatsen fastholdes, og det samlede budget stiger, men i ordet maksimalt ligger også, at man selvfølgelig kan sætte satsen ned, så forældrene ikke skal betale mere for at få passet børn efter nytår. Der kan være mange gode argumenter for at tilføre midler til børnepasning og at lade forældrebetalingen stige, men der er ingen sammenhæng mellem flere midler og øget forældrebetaling. Horsens Byråd kunne uden problemer vedtage, at det fra nytår skulle være billigere for forældrene at sende deres børn i kommunale pasningstilbud og samtidig tilføre flere midler for at kunne ansætte eksempelvis flere pædagoger. Det kunne eksempelvis være begrundet i at ville tiltrække flere børnefamilier til kommunen. Det er en politisk beslutning med tilhørende solide argumenter, som man så kan være enig eller uenig i, men at sige, at forældrene skal betale mere, fordi kommunen bruger flere penge på området, har ingen logisk sammenhæng.

Horsens

Til kamp mod nethandel: Butikkernes arbejde har skabt 'positive vinde' i Horsens

Annonce