Annonce
Horsens

Martin Ravn: Grønne tage kan ikke erstatte liv mellem husene og god arkitektur

Grønne tage er en trend i nye byggerier, bl.a. som her ved det planlagte byggeri på Dana Feed-grunden på Nordhavnen. Visualisering: Casa A/S

Venstres gruppeformand advarer mod at stirre sig blind på begrønning af nye boligbyggerier. Det er vigtigere, at der er liv imellem husene, mener han.

Horsens: "Begrønning" er blevet et buzzword, der kan bruges til at lægge sminke hen over manglende arkitektonisk kvalitet i nye byggerier - eller til at få et for tæt byggeri uden grønne områder mellem husene til at glide ned hos beslutningstagerne.

Sådan lyder det fra Martin Ravn (V), gruppeformand og formand for plan- og miljøudvalget i Horsens Byråd, i et læserbrev i Folkebladet fredag, hvor han slår til lyd for, at Horsens skal plante flere træer langs vejene i kommunen.

Til Folkebladet uddyber han, at han mener, at politikerne skal fokusere mere på at fylde rummet mellem husene med liv - og mindre på grønne tage.

- Begrønning er et ord, man støder mere og mere på. Vi ser i lokalplaner flere og flere visualiseringer af boligbyggerier med grønne tage og en efeu op ad facaden. Det ser fint ud, og det er helt sikkert godt for beboerne, og de borgere, der bor højt nok til, at kunne nyde dem. Men det er jo et fåtal. For mig er det rummet mellem husene, der skal prioriteres. Det åbne rum, hvor vi alle får glæde af det, konstaterer han.

- I en tid, hvor især unge mennesker bruger mere og mere tid foran skærmen, er det vigtigt, at vi sørger for at have nogle attraktive rum, vi kan bevæge os ud i, siger han.

Annonce

I en tid, hvor især unge mennesker bruger mere og mere tid foran skærmen, er det vigtigt, at vi sørger for at have nogle attraktive rum, vi kan bevæge os ud i.

Martin Ravn (V), gruppeformand og formand for plan- og miljøudvalget

Måger elsker grønne tage

Martin Ravn slår fast, at han ikke ønsker at kritisere specifikke lokalplaner eller byggerier i Horsens. Heller ikke to umiddelbart oplagte eksempler: Det kommende almene boligbyggeri på Kvickly-grunden, hvor grønne taghaver erstatter de grønne områder mellem husene. Eller det kommende byggeri på Dana Feed-grunden på Nordhavnen, der også bliver grønt på toppen.

- Jeg hejser bare advarselsflaget fremadrettet. Jeg er ikke vild med de grønne tage, men det kan nok gå på Kvickly-grunden, hvor man forsøger at aktivere parkeringsarealerne, og hvor der er planer om et butiks- og oplevelsescenter, som folk vil søge henimod, siger han.

Et andet problem med de grønne tage er, at de ifølge Martin Ravn tiltrækker de måger, som kommunen ellers rigtig gerne vil have ud af midtbyen.

Udvalgsformanden var i slutningen af maj på studietur i Aalborg med plan- og miljøudvalget, hvor han fra den nordjyske bys campus-område kunne se over på et byggeri med fladt, grønt tag. Her blev han forundret over, hvor mange måger der havde fast bopæl på det grønne tag.

- Mågerne syntes, at det var et vældigt sted. Og de var fuldstændigt ligeglade med, at vi stod fire-fem meter fra dem, og at der var opsat plastic-ugler til at skræmme dem væk, konstaterer han.

Visualeringer kan snyde

I lokalplanerne for et byggeri, bruges der ofte såkaldte referencefotos, der med eksempler fra andre byer viser, hvordan et byggeri kunne komme til at se ud. Det kan være problematisk, mener Martin Ravn.

- Et meget brugt eksempel på visualisering er fra et højhus i Milano, hvor der er begrønning i flere etager opad. Et meget smukt byggeri, men næppe et byggeri, der kan lade sig gøre i Horsens. Arkitekterne er også dygtige til at præsentere visualiseringer med elementer, der reelt ikke har noget med byggeriet at gøre. F.eks. en mand, der ror i kajak i åen. Man bruger alle virkemidler for at få et byggeri til at se sympatisk ud. Her er det vigtigt for politikerne, at vi ikke glemmer kvaliteten.

- P-huset i Levysgade er et godt eksempel på, at virkeligheden ikke altid lever op til tankerne bag. Da vi blev præsenteret for det, var der begrønning hele vejen op ad facaden, men her, flere år efter, er den vel kun nået halvanden meter op, konstaterer han.

Martin Ravn nævner vinteropbevaringspladserne på lystbådehavnen som et område, Venstre vil kæmpe for at bevare som et åbent område uden boliger.

- Men her kæmper vi altså mod nogle kræfter, der vil presse boliger helt op ad foreningslivet, konstaterer han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Leder: Det kan ramme andre at tage barnet ud for at holde ekstra ferie

Er det i orden at tage sit barn ud af skolen uden for skoleferierne, fordi det passer forældrene bedst at rejse på "skæve" tidspunkter? Tja, hvis Horsens Folkeblads følgere på Facebook er en rettesnor, er det helt op til forældrene. Omvendt slår lokale skoleledere fast, at det altså betyder noget at komme i skole hver dag - ikke mindst for klassens trivsel. Jeg kan godt forstå, at mange jagter en ski- eller solferie uden for de hundedyre rejseuger. En familie sparer mange penge ved at rykke afgangen en uge eller to. En anden anfører, at det for eksempelvis en sygeplejerske ikke er et ta' selv-bord at vælge ferie. Også et validt argument. I det hele taget lever mange i dag et arbejdsliv, hvor ferieugerne langt fra er skåret i granit. Traditionerne har flyttet sig gevaldigt på det punkt i de seneste generationer. Men der er også ting, der trækker alvorligt den anden vej: Antallet af forældre, der beder om fri på børnenes vegne, er stigende i Horsens Kommune. Det sker flere end 2000 gange på et skoleår - mod godt 1600 for bare tre år siden. En enkelt fridag til moster Odas begravelse tæller ikke med her. Vi taler om minimum fem dage inden for en kalendermåned, så i praksis handler det om ferierejser. Fortsætter den tendens, ender vi med klasser, hvor der i nogle uger bliver langt mellem eleverne. En skoleforsker i Politiken har også en pointe med følgende udmelding: - Danske forældre har en forbrugeragtig holdning til skolen. Forstået på den måde, at de ser det som skolens opgave at levere et godt tilbud til eleverne. Men deres egen indsats tænker de måske ikke så meget på at prioritere. Nej, et barn mister ikke vigtig læring af at være væk en uge eller fire i løbet af folkeskoleårene. Men handlinger har konsekvenser for andre: Lærere, skoleledere og ikke mindst klassekammeraterne. - Det er ren egoisme at tage barnet ud, lød det fra en forælder i Folkebladet. Så langt vil jeg ikke gå, for den enkelte kan have gode grunde til at bede om fri. Men tænk over signalet, der sendes: Det bør ikke være noget, "man bare lige gør".

Horsens

Se de mange billeder: Mange Horsens-borgere evakueret på grund af frygt for digebrud

Horsens For abonnenter

Anders har fire hektar jord under vand: Flaskehals på Gudenåen gør hans marker værdiløse

Horsens

Vandet er faldet 30 cm: Vi har været meget heldige

Annonce