Annonce
Rejser

Marsktårn i naturens tjeneste

Når vejret er bedst, kan man se helt til Esbjerg. Når det regner og rusker, kan man mærke svingningerne i tårnet. Foto: Henrik Anderson
Tårnet er spektakulært, men det er naturen, der er i centrum. Så hurtigt kan man opsummere årets store turistnyhed i det flade marsklandskab i det sydvestlige hjørne af Danmark.

Marsk Camp hedder det nyåbnede oplevelsescenter i udkanten af Skærbæk nær Rømø. Og det er uomtvisteligt det BIG-tegnede Marsktårn, som bemægtiger sig opmærksomhed. Med sine 25 meter rager tårnet godt op i det flade marsklandskab.

Tårnet åbnede denne sommer, og da vi tager turen i september, først op og siden ned på den modsatte side, er der da også godt med gæster på besøg. Tyske og danske turister i cirka lige fordeling samt større grupper af børn. Turen op i tårnet bliver aldrig klemt, fordi trappen op og trappen ned er to adskilte trapper uden kontakt. Derfor skal man ikke tage hensyn til modgående trafik undervejs.

Marsklandskabet i centrum

Tårnet snor sig med 146 trin mod udsigtsplatformen på toppen, hvor man blandt andet kan se til Rømø og helt til Esbjerg, når vejret er til det. Og det er her, hele projektet med det nyåbnede Marsk Camp åbenbarer sig. Det er marsklandskabet, som er stedets egentlige ærinde.

Man kan se bilerne køre på landevejene mellem markerne, hvor enkelte traktorer kører rundt. Nogle steder græsser får og køer. Bilerne kan man følge helt ud over diget ud til Rømø.

- Man kan se, at vandet har trukket sig fra vejen over til Rømø, siger lederen af Marsk Camp, Pia de Place, mens hun peger ud over det åbne landskab.

Trappen tæt på. Foto: Henrik Anderson

Landskabet for fødderne af Marsktårnet er både natur og kultur. Menneskets bemestring af landskabet med diger og marker. Selv om området er præget af mennesker over århundreder, er der stadig masser af natur at dykke ned i, og det er et felt, Marsk Camp vil dyrke. På denne tid af året er sort sol den helt store publikumsmagnet.

- Vi planlægger også sanketure, østersture og man kan køre en tur med Landkrabben, hvor man bliver kørt rundt i området, mens der bliver fortalt om naturen, siger Pia de Place.

Annonce

Naturen former oplevelsen

Turene skal give en bedre fornemmelse af det landskab, der har formet folket langs Vestkysten.

- Et besøg hos os ændrer sig med vejret. Hvis der er klar himmel, kan man se rigtig langt, og hvis det blæser og regner, får man en anden fornemmelse af det vejr, der har formet landskabet og livet her. Når man er ude at plukke østers, tager man waders og en sweater på. Selv om det er slud, er det stadig en fantastisk oplevelse, og man kommer hjem med røde kinder og føler sig helt frisk, siger hun.

Marsk Camp har et udekøkken, som blandt andet bruges i forlængelse af de ture, stedet planlægger med lokale naturvejledere. Her har man også en lille køkkenhave med et stort udvalg af urter, som for manges vedkommende har været brugt til medicinske formål.

Annonce

Flere danskere bruger naturen

Coronanedlukningen fik mange danskere til at søge ud i naturen på egen hånd væk fra lukkede oplevelsesparker og uden om arrangerede gruppeture. Friluftsrådet udgav i foråret en rapport baseret på en undersøgelse fra Gallup, som viste, at 40 procent af danskerne under pandemien har brugt naturen mere. Samtidig svarer 86 procent af dem, at de forventer fortsat at bruge naturen mere.

Marsktårnet

25 meter højt tårn ved Skærbæk nær Rømø.

146 trin op, og 131 ned.

Soklen består af 250 ton beton.

Tårnets stål vejer 300 ton.

Tårnet er 7 meter bredt i bunden og 12 meter i toppen.

Mange har altså fået øjnene op for naturens herligheder. Den interesse mærker de også hos Marsk Camp.

- Marsk Camp skal hjælpe til med at gøre opmærksom på vores område og Nationalpark Vadehavet. Jeg har altid sagt, at vores område har været lidt overset, men det er helt unikt i Danmark, siger Pia de Place, der selv kommer fra Ribe ikke så langt derfra.

Tårnet er åbent indtil en time efter solnedgang. Især blandt lokale med årskort er det blevet populært at se den uforstyrrede solnedgang mod vest fra toppen af Marsktårnet.

- Imens solen går ned, kan man se farverne skifte. Det er altid en halv time efter solnedgang, at det er flottest, siger Pia de Place.

Annonce

Autocampere og luksustelte

Foruden tårnet kræves der entré for at benytte den nyanlagte minigolfbane. Områdets øvrige faciliteter, inklusive legepladser er til fri afbenyttelse, så stedet kan også bruges som et frokoststop. Enten med medbragt madpakke eller på stedets café, restaurant og ishus.

For de overnattende gæster er der 126 autocamperpladser samt seks luksustelte, som der har været særligt stor interesse for blandt udenlandske turister.

Næste sæson er det planen at udvide antallet af glampingtelte, fordi de i år var meget populære. PR-foto: Marsk Camp

Med fast gulv, rigtige senge, sofagruppe, køleskab og tekøkken bringes teltets nærhed til naturen sammen med hotelovernatningens komfort. Hvert telt har en terrasse med havemøbler og grill samt vogn med eget bad og toilet. Og med 24 kvadratmeter og højt til loftet er der god plads i teltene, selv om det regner.

Annonce
Odder For abonnenter

'Nybyggerne' øvede sig først på et sommerhus: Caroline og Reece går op i de mindste detaljer

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Søndagens coronatal: 591 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens For abonnenter

Pest eller kolera for Kjeld i tuktuk: Bryd loven eller vær til gene for de andre på vejen

Horsens For abonnenter

Hjælp på vej til områder med parkeringskaos: Beboere byder licenser velkommen, men én ting bekymrer

AC Horsens

Karakterbogen: Indskifterne markerede sig positivt i pointdeling, hvor AC-offensiven manglede den sidste skarphed

Danmark For abonnenter

Kommunalvalg på vej: De nære ting, der fylder vores hverdag, bestemmer, hvor vi sætter krydset

Flere ferierejsende redder ikke rejsebranchens år

Kultur For abonnenter

Undskyld, men det handler altså om et neger-sangkor: Besøget var en sensation i Horsens

Kultur

Ny præst nær penthouse: Sogn køber luksus-lejlighed i Geiserne med storslået udsigt til Guds fri natur

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Hedensted

Hedensted oplever kæmpe babyboom: Nu skal børnene passes i busser

For abonnenter

Grundfos-topchef er træt af at blive kaldt 'arvingen': - Jeg slider og slæber

AC Horsens

Skuffelse og små hop på stedet i AC Horsens: To gange uafgjort flytter ingenting i tabellen

Kultur For abonnenter

Holder langemand i ro lidt endnu: Det Gule Pakhus håber på, at en "helt" træder ind på scenen

AC Horsens

Se videoanalysen: Trods powerplay i en halv time kunne AC Horsens ikke lirke Vendsyssel-defensiven op

Annonce