Annonce
Hedensted

Manglende format, uanstændighed og brudte løfter: Sjælden aggressiv maratondebat lukkede smalt budgetforlig

Borgmester Kasper Glyngø (S) agerede både skydeskive og affyringsrampe, da et flertal af byrådet i Hedensted Kommune onsdag aften vedtog budgettet for 2021. Arkivfoto: Yilmaz Polat
Det store mindretal havde fyldt tasken med ammunition og var ikke bleg for at tømme magasinet, da flertalsgruppen i Hedensted Byråd onsdag aften vedtog budgettet for 2021.

Hedensted: Som oftest har byrådet i Hedensted Kommune for vane at indlede sine møder med en fællessang i nogenlunde enstemmighed.

Meget passende havde coronaen dog onsdag sat en stopper for traditionen under 2. behandling af budgettet for 2021, og efterfølgende lød tonerne fra hver sin side af salen i bedste fald som dur og mol.

I de mere kradse momenter havde partierne gang i hver sin sangbog.

Annonce

Bortset fra direkte skældsord føg det under det mere end tre timer lange møde om sig med tiltagende krasse bemærkninger om brudte løfter, manglende lederskab og gentagne pointeringer om decideret manglende respekt medlemmerne imellem.

Baggrunden for den sjældent aggressive stemning skulle findes i, at opbakningen til rammerne for næste års økonomi består af det mindst muligt flertal. Kort før lukketid forlod Venstre og Liberal Alliance forhandlingerne, primært fordi de finder budgettet uansvarligt, ryddet for vækstinitiativer og efterladende et økonomisk hul på børne- og skoleområdet.

- Jeg står faktisk med en grundfølelse af tristhed over, at Venstre ikke er med i budgettet. Vi sad med helt til sidste ende, fordi vi ville tage ansvar og sikre, børneområdet ikke blev løbet helt over ende. Da hele billedet stod klart, kunne Venstre ikke være med. Vi gav vores bidrag og viste den fornødne tålmodighed. Men desværre… sagde gruppeformand Ole Vind (V).

Flere stridspunkter

De grundlæggende rammer for budgettet er blandt andet, at både skole- og handicapområdet tilføres 10 mio. kr. hver. På skoleområdet fortsætter man dog med en demografimodel, som betyder, at det faldende børneantal på sigt giver færre midler til området.

Samme type demografimodel indføres til gengæld som noget nyt nu også på ældreområdet, hvilket betyder, at området tilføres flere penge, fordi antallet af ældre vokser. Hidtil har man blot videreført det samme budget år for år.

Samtidig vokser anlægsbudgettet fra vanlige 70 mio. kr. til godt 150 mio. kr.

I en afsluttende svada om blandt andet manglende respekt, tordnede Allan Petersen (DF) mod mindretallet under onsdagens afsluttende budgetforhandlinger. Arkivfoto: Yilmaz Polat

De nye tiltag bliver finansieret ved at kræve årlige besparelser på en halv pct. på alle områder, størstedelen af anlægsbudgettet betales gennem et ekstraordinært lån, og der er ikke penge tilovers til at polstre kommunekassen.

Sidstnævnte var blandt de evigt tilbagevendende stridspunkter, da der - afhængig af partifarven - langt fra var enighed om, i hvor god eller dårlig stand beholdningen var i.

- Der må være en kombination af, at man ikke kan forstå, og at man ikke vil forstå, så der er ingen grund til fortsat at tæske rundt i de tal, sluttede borgmester Kasper Glyngø (S) en semantisk diskussion om de forskellige måder at anskue situationen på.


Den helt store gordiske knude er skoleområdet, det er ingen hemmelighed. Gordiske knuder plejer at være uløselige, men denne knude her kan faktisk løses, hvis et helt byråd tager ansvar.

Birgit Jakobsen, KD


Blandt de øvrige emner var skoleområdet samt det faktum, at budgettet i de såkaldte overslagsår - altså perioden 2022-2024 - for nuværende ikke hænger sammen. Et faktum, der fik mindretallet til at rejse bekymringer, mens blandt andre Torsten Sonne Petersen (SF) i stedet bemærkede, at det er der tid til at forholde sig til senere.

Annonce

Det manglende alternativ

Flere brugte også taletiden på at angribe Kasper Glyngø for at bruge sin personlige Facebook-side på en efterlysning efter Venstre og LA's forslag til et budget, nu de stod ude.

- Jeg finder det beskæmmende, at borgmesteren i den grad skyder under bæltestedet. Han har med al tydelighed bevist, at han ikke er en samlende borgmester. Det er ikke ordentlighed, men sidder man på på flertallet, kan man selvfølgelig være ligeglad, sagde Lars Bro (LA), mens også tidligere borgmester Kirsten Terkilsen (V) i samme forbindelse savnede format fra borgmesteren.

Budget 2021

Skatter: 2185 mio. kr.

Udligning og tilskud: 757 mio. kr.

Indtægter i alt: 2942 mio. kr.

Serviceudgifter: - 2008 mio. kr.

Overførsler: - 835 mio. kr.

Driftsudgifter inklusiv renter: - 2846 mio. kr

Ordinær drift: 96,2 mio. kr.

Kilde: Hedensted Kommune

Omvendt fortsatte borgmesteren ufortrødent, stort set hver gang han havde ordet, jagten på, hvorfor Venstres ikke havde fremlagt deres eget forslag.

Typisk med en slet skjult hentydning til, at de under forhandlingerne havde leveret en række forslag, der ikke måtte se offentlighedens lys.

I sidste ende blev det for meget for Ole Vind, som mod slutningen igen tog ordet.

- På et tidspunkt var vi nået et sted, hvor vi synes, de andre partier havde forhandlet noget ud af budgettet, vi gerne ville have ind igen. Derfor kom vi med vores forslag til, hvordan det på det tidspunkt i processen kunne lade sig gøre. På Facebook er det så blevet til, at sådan et procespapir kan sammenlignes med et 130 sideres langt budgetforslag. Hvis man sammenligner de to ting, og mener det kan stå på mål med hinanden, er man uordentlig, sagde han.

Annonce

På med arbejdstøjet

I sidste ende kom det ikke som nogen overraskelse, at flertalsgruppens 14 mandater stemte for budgettet, mens Venstre og LA sendte deres 13 mandater i den anden retning.

Alle gav de dog håndslag på, at arbejdet med at få de næste år til at hænge sammen, allerede påbegyndes torsdag.

Forhåbentlig i en mere forsonende stemning.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

En vaskeægte, spil-levende legende blev hædret med kongelig belønningsmedalje, bog, taler og kærligt dril

Annonce