Annonce
Hedensted

Mangel på dagplejere breder sig

Flere stordagplejer er de senere år skudt op i Hedensted Kommune. Billedet her er fra Tørring, hvor den nyeste stordagpleje åbnede i august 2018. Nu barsler Ølsted muligvis også med en stordagpleje. Foto: Michael Svenningsen
Mangel på dagplejere har sat tanker i gang om at oprette en vuggestue-gruppe i Ølsted. Men forældre vil hellere have en stordagpleje.

Ølsted: I årevis har forældre i Hedensted Kommune råbt på flere vuggestuepladser, og selvom børnetallet har været faldende, har ventelisterne til vuggestuerne kun været stigende.

Imens er antallet af kommunalt ansatte dagplejere halveret, men noget tyder dog på, at dagpleje som pasningsform igen vinder frem hos forældrene i Hedensted Kommune.

I hvert fald takkede en gruppe forældre i Ølsted forleden nej tak til en potentiel mulighed for at oprette vuggestue-pladser i byens børnehave.

- Ølsteds forældre er generelt glade for det nuværende tilbud i byen, nemlig dagplejen. Men hvis det ikke kan lade sig gøre, er anden prioritet at arbejde på at få en stordagpleje til byen i stedet, fortæller Sune Jensen, der er formand for den fælles forældrebestyrelse for dagplejen i Hedensted Kommune.

Hvad er en stordagpleje?

En stordagpleje er i følge Hedensted Komunnes definition, normeret til 10 børn, hvor en almindelig dagpleje normalt har fire børn. Der er tre ansatte dagplejere i en stordagpleje.
Dagplejere, der passer børnene i eget hjem, er ansat 48 timer om ugen, mens dagplejere ansat i en stordagpleje er ansat 36 timer.
Der er ingen madmor, rengøringshjælp e.l. i en stordagpleje. Det er som i de almindelige dagplejer, dagplejerne selv, der i samarbejde med børnene sørger for at løse de praktiske opgaver.
Børn i en stordagpleje har som andre dagplejebørn fuld kost og bleer inkluderet i prisen, der i øvrigt er mindre end prisen for en vuggestueplads. I en vuggestue er der typisk ikke inkluderet fuld kost og bleer.
Stordagpleje er for kommunen den dyreste pasningsform for de 0-2 årige, mens dagplejen er den billigste. Prisforskellen er dog i følge Ole Vind (V) ikke betydelig.

Ingen dagplejere

Konklusionen drager han efter han sammen med forældrebestyrelsen for Ølsted Børnehave og Skole tirsdag havde indkaldt forældre og repræsentanter fra Hedensted Kommune til en snak om pasning af byens mindste børn.

Baggrunden er, at det på trods af flere opslag ikke har været muligt at finde nye dagplejere i byen. Aktuelt mangler der to dagplejere i Ølsted og som konsekvens deraf passes flere børn i dag udenfor byen eller som femte barn hos en lokal dagplejer. Udfordringen har fået Ølsted Børnehave til at foreslå, at der evt. oprettes en vuggestuegruppe hos dem.

- Fra vores side er en vuggestuegruppe, hvad der kan tilbydes, men vi bakker selvfølgelig op om dagpleje eller stordagpleje. Pasningsformen er knap så vigtig. Det vigtigste er, at Ølsteds børn bliver passet i Ølsted, så de også forsætter i børnehave og skole i byen, lyder det fra Laust Bjerg fra den fælles bestyrelse for Ølsted Skole og børnehave.

Annonce

Generel udfordring

Ifølge leder af dagplejen i Hedensted Kommune Søs Bach-Petersen er det en generel udfordring at finde nye dagplejere i kommunen. Udover Ølsted har der for nylig været udfordringer med at finde dagplejere i Uldum, Rask Mølle og Løsning. For to år siden var det Ølholm, der var udfordret på pasningspladser i byen til de mindste, fordi der ikke kunne findes nye dagplejere. Det blev efter forældrenes ønske løst med oprettelsen af en stordagpleje. Også Tørring har for nylig fået en ny stordagpleje, fordi der ikke kunne findes almindelige dagplejere.

- Min oplevelse er, at udfordringerne med at finde dagplejere er meget afhængig af området. Vi ansætter også nye dagplejere, men nogle steder, når der er flere, der stopper på samme tid, kan det være svært. Den lave arbejdsløshed spiller ind og dem, der så ønsker at være dagplejer, skal jo så være heldige at bo lige der, hvor vi har brug for dem, fortæller dagpleje-lederen.

Også den politisk ansvarlige på området, Ole Vind (V), mener, at udfordringen med at finde dagplejere bl.a. skyldes konjunkturerne. Han mener ikke, at det, at Ølsted-forældrene gerne vil have dagpleje, nødvendigvis er symptomatisk for hele kommunen.

- Mit indtryk er, at det er meget områdebestemt, hvilken pasning forældrene vil have. Måske er der i de lidt større af vores byer en tendens til, at flere ønsker vuggestue, mens man er mere glade for dagplejen i de små samfund, lyder det fra Ole Vind.

Annonce

Mere nærhed

Tilbage i Ølsted håber man, at det vil blive nemmere at finde personale til en stordagpleje, end det har været at finde almindelige dagplejere. Vigtigst er det dog, at pasningssituationen bliver løst så hurtigt som muligt.

- I en stordagpleje vil der være noget af den samme nærhed som i en almindelig dagpleje, og vi kommer ikke ud i en situation, hvor de helt små pludselig bliver passet sammen med børnehavebørnene. Jeg tror, at ønsket om dagpleje hænger sammen med, at mange af dem, der vælger at bo i de mindre samfund, netop sætter pris på det lokale nærvær, som dagplejen kan tilbyde. Samtidig falder det også sammen med hele debatten om normeringer i daginstitutionerne. I dagplejen er der bare lidt mere voksenkontakt, lyder det fra Sune Jensen fra dagplejens bestyrelsen.

Hvad, der nu konkret kommer til at ske, er endnu ikke afgjort. I følge Ole Vind, der også deltog i mødet i Ølsted, vil politikerne på deres næste møde drøfte, om der skal arbejdes på en stordagpleje-løsning i Ølsted.

- Vi har jo en politik om at det skal være forældrenes ønsker, der skal være afgørende for hvilket pasningstilbud, der etableres, så jeg tænker bestemt, at vi vil arbejde videre med en stordagpleje. Jeg synes, det er rigtig positivt, at borgerne i Ølsted har taget initiativet til mødet, lyder det fra Ole Vind, der i øvrigt opfordrer andre områder til at gøre det samme, hvis de oplever lignende udfordringer.

Annonce
HH Elite For abonnenter

HH Elite i vild optur: Jans Leslie forvandlede døde høns til et vinderhold med stærke keepere og blev belønnet med en sejr

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: 370 nye coronatilfælde - antal indlagte falder med en

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Skilte og pyloner i 5,5 meters højde tillades i Horsens N, men decideret "skilteskov" udebliver

Horsens For abonnenter

Se visualiseringerne af omstridt omfartsvej: Stor landskabsbro på otte søjler gennem naturskøn ådal er på tegnebrættet

Kultur

Vrede DGP-brugere tropper op til fredspibe-møde: Håber på et tryk på pauseknappen

Odder

Fem til otte års ventetid: Der er en særlig grund til, at der mangler ledige pladser i mange lystbådehavne

Navne

Hun har ikke tabt en kamp i otte år: Suveræn PL-guldvinder blev hyldet i Horsens

AC Horsens For abonnenter

Fodbold eller ingenting: AC Horsens' James Gomez måtte springe maden over og gå to kilometer i bare tæer til træning

Erhverv For abonnenter

Sådan så tallene ud, da Casa blev solgt: Overskuddet blev løftet med 72 procent i første halvår

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Erhverv

To unge kvinder fik en idé - et lille år efter er det blevet til en blomstrende virksomhed

Erhverv

Droppede drømmejobbet og levede for 1800 kroner om måneden: Bo trak stikket og begyndte at brygge

Kultur

Lidende Elton John udskyder dele af sin farvel-turné: Satser stadigvæk på besøg i Horsens

BOLIG For abonnenter

38 husmænd skabte ny landsby for 100 år siden: I dag er Skovbys boliger eftertragtede lystejendomme

Horsens

Tricktyv stjal 15.000 kroner: Udgav sig for at være bankmand og fik udleveret hævekort og kode

Annonce