Annonce
Erhverv

Mange vil gerne arbejde efter pensionsalderen - men en stor del får ikke buddet

Hos Jual i Juelsminde har man i værktøjsmager Steen Darville og økonomidirektør Poul Quist, Jual Group, to eksempler på medarbejdere, der har ønsket at fortsætte deres arbejdsliv, selvom de kunne være gået på pension. Foto: Morten Pape

Kommunal undersøgelse viser, at mange gerne vil fortsætte med at arbejde, selvom pensionsalderen er nået. De "gamle" kan godt bruges, mener to direktører, der er åbne over for at have ansatte på seniorordninger.

Hedensted: Mange arbejdsdygtige mennesker vil fortsætte deres arbejdsliv, selvom en tilværelse som efterlønner eller pensionist byder sig til.

Det viser en kommunal seniorundersøgelse, der er blevet udarbejdet med henblik på at gøre politikere og forvaltning klogere på, hvad lokale borgere anser for at være et godt seniorliv.

Undersøgelsen er sendt ud til 7900 borgere, der betragtes som kommende seniorer, fordi de er i alderen 45 til 55 år. 2411 af dem har svaret på en række spørgsmål, blandt andet om tilknytning til arbejdsmarkedet.

En stor andel, 43 procent, har svaret, at de vil fortsætte med at arbejde så længe muligt, eller at de vil fortsætte så længe som muligt ved brug af en ordning om nedsat tid eller en anden seniorordning.

Tallene stemmer overens med udviklingen, man ser på landsplan i disse år, fortæller professor ved Institut for Statskundskab på Aalborg Universitet, Henning Jørgensen

- På 10 år er den gennemsnitlige tilbagetrækningsalder øget fra 62,4 år til lige godt 65 år. Det er ret fantastisk, og det er ikke bare tvang. Folk vil gerne blive, siger han.

Annonce

På 10 år er den gennemsnitlige tilbagetrækningsalder øget fra 62,4 til lige godt 65 år. Det er ret fantastisk, og det er ikke bare tvang. Folk vil gerne blive.

Henning Jørgensen, professor, Aalborg Universitet.

Det gode seniorliv

Hedensted Kommune udsendte i september sidste år spørgeskemaer til 7900 borgere i alderen 45-55. 2411 svarede helt eller delvist på spørgsmål om deres opfattelse af det gode seniorliv.Tilknytning til arbejdsmarkedet var et emne.


  • 26 pct. svarede, at de vil fortsætte så længe som muligt ved brug af nedsat tid eller anden seniorordning.
  • 17 pct. svarede blot "så længe som muligt".
  • 15 pct. svarede, at de vil gå på folkepension.
  • 16 pct. ønskede at gå på efterløn.
  • 14 pct. vil benytte pension, som de selv finansierer, så de kan gå fra, når de vil.
  • 12 pct. svarede "ved ikke".

Undersøgelsen indgår i en større senioranalyse, som et særlig opgaveudvalg har stået for.

Dyk længere ned i den på kommunens hjemmeside. Søg på "senioranalyse".

Der skal vises interesse

Byrådet er på baggrund af besvarelserne blevet anbefalet at styrke dialogen med virksomheder om vilkår for seniorer, der vil arbejde.

Det handler først og fremmest om udvisning af interesse fra arbejdsgiverens side, hvis medarbejdere i efterløns- eller pensionsalderen skal fortsætte, mener Henning Jørgensen.

- Af dem på efterløn har det vist sig, at 80 procent ikke har oplevet, at arbejdsgiveren har forsøgt at få dem til at blive. Samtidig kan man se, at mange af dem, der fortsætter, har haft en snak med arbejdsgiveren om nedsat tid eller en anden ordning, siger professoren.

Seniorer kan godt bruges

Hos Juelsminde-virksomheden Jual A/S, der producerer tilbehør til tag, har man haft sådanne snakke.

To medarbejdere, der kunne være gået på pension, er fortsat på ordninger, der passer dem, og endnu en er tilknyttet som løsarbejder.

- Det er fantastisk at kunne fastholde medarbejdere med erfaring. Det er absolut noget, der kan bruges, og der er plads til reduceret arbejdstid. Det er noget, vi ikke har været så opmærksom på tidligere, men vi er begyndt at se fordelene og den store værdi, der er i at have nogen med stor erfaring, siger Anders Jørgensen, adm. direktør i og ejer af moderselskabet Jual Group.

Erfaring er penge værd

Også Svend Andersen, adm. direktør for HiFlux Filtration A/S, der fremstiller filtre til industrielle formål, kan bruge medarbejdere, selvom de har nået pensionsalderen.

- Absolut. Det afhænger selvfølgelig af, hvordan de fysiske forudsætninger for at fortsætte er, men det er rigtig meget erfaring, der går ud ad døren, når 65- eller 67-årige stopper. Hvis de vil arbejde videre, så er det rigtig godt, siger direktøren, der også er medlem af Det Lokale Beskæftigelsesråd.

Han har ingen medarbejdere, der har nået alderen for efterløn eller pension, men han er åben over for at se på seniorordninger i form af mere fleksibel arbejdstid, når tiden kommer.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Unik flyvetur i lukket luftrum: Se lufthavn fra oven

Erhverv

Digital hjælp er blevet gratis

112

Flere byggepladser udsat for tyverier

Annonce