Annonce
Horsens

Mange ved det ikke: Her gemmer sig 100 år gammel naturhave

Irma Calonius ved den lille sø, der er rester fra en gammel mergelgrav. Foto: Mette Mørk
Bag høje buske og træer gemmer der sig en imponerende have midt i Egebjerg. I weekenden kan alle besøge haven.

Egebjerg: Det er snart 10 år siden, Inge Calonius og Cramer Christensen senest åbnede deres 5000 kvm store have for offentligheden.

Når der i weekenden bliver holdt landsdækkende havefestival, kan udefrakommende igen få mulighed fro at besigtige den meget gamle have.

- Der er mange, der bliver overraskede over, at der ligger sådan en stor gammel have på 5000 kvm midt inde i Egebjerg, fordi den er skjult af store træer og buske, fortæller Irma Calonius, mens hun viser rundt i haven.

- Huset er fra 1912, så haven er formentlig lige så gammel. Vi flyttede hertil i 1984, efter jeg startede som praktiserende læge her i Horsens. Det var godt nok et faldefærdigt hus dengang, men haven var fantastisk, fortæller hun.

Haven bliver betegnet som en gammel naturhave, og Irma Calonius understreger da også, at det ikke er en prydhave i traditionel forstand.

Her finde man store områder med skvalderkål, brændenælder og tidsler - men det er helt bevidst.

- Hvis man gerne vil have mange sommerfugle, så er man nødt til at have brændenælder, som larverne kan leve i. Tidslerne tiltrækker insekter, og skvalderkål kan man spise. Jeg går faktisk ikke ret meget op i, hvad de forskellige planter hedder, fortæller haveejeren.

Haven passer hun sammen med sin mand Cramer Christensen.

- Vi har hver vores opgaver. Han slår f.eks. græsplænen. Det tager fire timer, fortæller hun.

Haven kan deles op i tre hovedafsnit.

Den midterste del vokser på resterne af en gammel mergelgrav. Der er en dam med åkander i midten og stejle sider rundt om. De mange gamle træer er kæmpestore og imponerende, men en kæmpe bøg og et næsten lige så stort valnøddetræ, er to at de træer, som Irma Calonius selv fremhæver.

- Valnøddetræet er mit yndlingstræ. Sidste år gav det 160 kilo valnødder, fortæller hun med et smil.

Hun har placeret bunker med kvas rundt om på grunden for at give optimale forhold for insekter og andre dyr.

- Vi har pindsvin, og udover de mange insekter har vi salamandere og frøer i søen, fortæller Irma Calonius, da hun sætter sig ned på en lille bro i dammen og stikker fødderne i det helt klare og rene vand i søen.

- Også fugle har vi mange af. Min mand har talt 15 forskellige arter, fortæller hun og viser vej gennem noget krat, som hun kalder for junglestien.

Den munder ud i en helt anden type have med frugtbuske og gamle frugttræer.

- Heldigvis ligger det her stykke jord på en sådan måde, at det aldrig er blevet udstykket, siger hun.

Annonce
Der er mange, der bliver overraskede over, at der ligger sådan en stor gammel have på 5000 kvm midt inde i Egebjerg, fordi den er skjult af store træer og buske.

Irma Calonius, haveejer

Slapper af

Hvis man følger vejen fra frugthaven og går forbi mergelgraven, kommer man til en stor græsplæne foran det velholdte hus.

Midt på plænen står en gigantisk hængebirk.

- Jeg har aldrig set så stor en hængebirk før, fortæller Irma Calonius.

Der er også i denne afdeling af haven, hvor hun har et stort bed med skvalderkål.

- Men om foråret er bedet endnu mere fantastisk. Der er et utal af blomsterløg, fortæller hun.

Selv om haven en stor og de begge har haft fuldtidsarbejde som læger og derudover har haft tre børn at tage sig af, så er netop havens indretning som naturhave det, der gør, at den har været overskuelig at passe.

- Hvis vi har haft travlt, så kan man sagtens lade den være, hvis bare man slår græsplænen. Men hvis man har haft en travl dag, og der har været meget at se til, så slapper jeg godt af i haven, fortæller hun.

Haven på Egebjergvej 164 er åben for offentligheden lørdag og søndag, begge dage kl. 10-15.

Havefestival 2019

Ca. 300 private haveejere åbner i weekenden 24.-25. august havelågerne og inviterer alle, der har lyst, indenfor.

Det er niende gang, at Haveselskabet står i spidsen for en landsdækkende havefestival og forsøger at få så mange som muligt til holde åben have i samme weekend.

Alle, der er medlem af Haveselskabet, kan melde sin have til på Haveselskabets hjemmeside, hvor der en lang liste med alskens åbne haver.

- Haveejerne er som regel selv til stede og er klar til at dele haveglæden og gode ideer til havens indretning, valg af planterne og meget mere med de besøgende. Så der er masser af inspiration at få med hjem til sin egen have, hvad enten den er stor eller lille, fortæller Bente Enert, kommunikations- og pressechef, på Haveselskabets hjemmeside.

Havefestivalen flytter hvert år til en ny weekend, fordi haver opleves helt forskelligt afhængigt af, om man besøger den på en forårsdag, i juni eller som i år i slutningen af august.

Yderligere info på haveselskabet.dk/havefestival

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Leder: Dårligt argument for dyrere børnepasning

Fra nytår bliver det dyrere at få passet sine børn i Horsens Kommune. Den slags er en politisk beslutning, og Horsens Byråd er naturligvis i sin gode ret til at sætte prisen op og ned alt efter politisk prioritering. Så langt så godt, og indrømmet, det er svært tit og ofte at skulle forklare prisstigninger, men det er er altså tæt på være verdens dårligste argument, når man forklarer prisstigningen med, at kommunen tilfører syv millioner kroner ekstra til området. Flere kommunale kroner er altså lig med, at man som forældre skal betale mere, lyder logikken. Argumentet holder også så langt, at for at få økonomien til at hænge sammen, når vi skal have passet de små i vuggestue, dagpleje, børnehave eller sfo, er der også en forældrebetaling. Den må maksimalt andrage 25 procent. En sats, der er indført, så ingen kommuner uhæmmet bruger den knap at skrue på, når der skal lægges budget. Nøgleordet her er maksimalt. For det er klart, at forældrebetalingen stiger, når procentsatsen fastholdes, og det samlede budget stiger, men i ordet maksimalt ligger også, at man selvfølgelig kan sætte satsen ned, så forældrene ikke skal betale mere for at få passet børn efter nytår. Der kan være mange gode argumenter for at tilføre midler til børnepasning og at lade forældrebetalingen stige, men der er ingen sammenhæng mellem flere midler og øget forældrebetaling. Horsens Byråd kunne uden problemer vedtage, at det fra nytår skulle være billigere for forældrene at sende deres børn i kommunale pasningstilbud og samtidig tilføre flere midler for at kunne ansætte eksempelvis flere pædagoger. Det kunne eksempelvis være begrundet i at ville tiltrække flere børnefamilier til kommunen. Det er en politisk beslutning med tilhørende solide argumenter, som man så kan være enig eller uenig i, men at sige, at forældrene skal betale mere, fordi kommunen bruger flere penge på området, har ingen logisk sammenhæng.

Annonce