Annonce
Ikast-Brande

Mange penge til gode ideer: Lokalsamfund skal boble med nye projekter

Ejstrupholmerne er ved at gøre klar til noget helt nyt, der kan aktivere byen. Det kaldes borgerbudgettering, og der er afsat 100.000 kroner i første omgang. Foto: Peter Hald
Ejstrupholm varmer op til borgerbudgettering. Borgerne skal selv udtænke og skabe projekter - så vanker der penge.

Ejstrupholm: Borgerbudgettering er et ord, der vil blive brugt flittigt i Ejstrupholm i de kommende måneder. Det handler om penge, det handler om projekter - og først og fremmest handler det om at sætte gang i nye aktiviteter, som byens indbyggere selv er med til at udtænke.

Pengene kommer fra kommunen i første omgang. Byrådet har afsat 1,5 millioner til de fire mellemstore byer i Ikast-Brande Kommune - Ejstrupholm, Bording, Engesvang og Nørre Snede.

Ligesom de øvrige byer har Ejstrupholm fået penge fra denne såkaldte fireby-pulje. Der kom 100.000 kr i 2021, og yderligere 100.000 kr. kommer til i 2022.

Annonce

Da man ikke nåede at holde et borgermøde i foråret på grund af coronaen, nøjes man i denne omgang med at fordele 100.000 kroner til projekter - og næste år tager man en ny runde og fordeler 100.000 kroner igen

Pengene skal arbejde

Nu skal de første 100.000 kroner sættes i arbejde, og byens borgere skal bestemme, hvad pengene skal bruges på.

Og det er så her, at borgerbudgettering kommer ind i billedet.

Det er nemlig op til alle i Ejstrupholm at få ideer til projekter, der kan gavne byen og dens indbyggere. Der vil senere blive gennemført en afstemning om de (forhåbentlig) mange ideer, og de projekter, der får flest stemmer, kan blive ført ud i livet.

Men det kræver en indsats og engagement. De borgere, som foreslår et projekt, skal nemlig også sørge for, at projektet bliver gennemført.

- Vi har ikke på forhånd bestemt noget som helst om, hvilke projekter, der skal være tale om. Rammerne bliver meget vide, så der bliver plads til at tænke ud af boksen og få vilde ideer. Det må gerne være noget, der kan sætte fut i Ejstrupholm og sætte gang i en masse samarbejde og skabe sammenhold. Personligt håber jeg, at der kommer gang i mange projekter - måske fem eller ti, siger Ulrik Laursen, der er formand for Ejstrupholm Lokalråd.

- Vi har ikke på forhånd bestemt noget som helst om, hvilke projekter, der skal være tale om. Rammerne bliver meget vide, så der bliver plads til at tænke ud af boksen og få vilde ideer, siger Ulrik Laursen, formand for lokalrådet. Foto: Peter Hald

Sammen med erhvervsforeningen, pensionistforeningen, borger- og håndværkerforeningen, EIF og EGF er lokalrådet med i en styregruppe, der skal få det hele til at fungere.

Startskuddet bliver givet på et orienteringsmøde den 7. oktober klokken 19.15 på Ejstrupholm Skole.

Næste skridt er op til borgerne. Ideerne skal udvikles, og som nævnt kan alle være med.

Den 22. november bliver projekt-ideerne lagt frem, og næste meget afgørende dato bliver 18. januar, hvor der er afstemning om ideerne.

Grundtanken er, at hver borger har én stemme, og dem, der deltager på afstemningsdagen, er dem, der bestemmer. Borgerne i lokalområdet beslutter selv, hvor gammel man skal være for at deltage – mange andre steder er børn ned til 10-12 år stemmeberettigede, oplyser Bo Thorup, der også er med i lokalrådet.

Annonce

En aktiv by

- Det bliver meget spændende. Vi er gode til at få ting til at ske og at få meget ud af lidt i Ejstrupholm, siger Ulrik Laursen.

Der er som nævnt 100.000 kommunale kroner til at starte med, men det er ikke utænkeligt, at der kan spædes mere til via bidrag fra sponsorer og virksomheder, tilføjer han.

Borgerbudgettering - tidsplan og baggrund

7. oktober kl. 19.15 - orienteringsmøde i på skolen

22. november kl. 19.15 - fremlæggelser af projekt-ideer

18. januar kl. 18.00 - afstemning og årsmøde.

Styregruppe består af 7-9 personer fra erhvervsforeningen, EIF, EGF, pensionistforeningen, Lokalrådet, EHB + 3 åbne pladser enhver kan søge om at få.

Kriterier for ansøgning til projekter: Det skal ligge indenfor et afgrænset område omkring Ejstrupholm
Det skal være til alles gavn. Forslagsstillere skal selv være tovholdere på projekterne, lægge budget for disse samt sørge for tilladelse til, at projektet kan gennemføres.

Kriterier for valg:
-vedligeholdelse (1-5) -fællesskabende (1-5)
-tilgængelighed (1-5) -brugervenlighed (1-5)
-merværdi/bonusfaktor (1-5) -realiserbar (1-3)
Disse kriterier bruges til en rating

Der er en pulje på 100.000 kr.

Oplæg med budget og skitser skal sendes digitalt (gerne med billeder) til Bo Thorup på mailen bt@midtjyskefterskole.dk

Ideerne deles senere på hjemmesiden samt printes og udstilles.

Styregruppen rater de enkelte projekter og fremlægger til årsmødet.

Stemmeberettigede er de, der møder op til årsmødet.

På førstkommende lokalrådsmøde efter årsmødet inviteres styregruppen med, og i fællesskab evalueres forløbet.

I flere andre kommuner er der gode erfaringer med borgerbudgettering. Blandt andet i Hedensted Kommune, hvor man har konstateret, at resultatet er større engagement og større interesse for lokalsamfundet, ligesom der bliver dannet nye netværk og kommer flere frivillige til de forskellige foreninger og grupper.

- Signalet vil blive, at Ejstrupholm er en aktiv by, og jeg håber, at mange af de yngre indbyggere og børnefamilier også kommer med. Der er grøde i tingene, og jeg er optimist. Folk er klar til at gå i gang, siger Ulrik Laursen.

Optimismen er velbegrundet. Der mangler ikke engagement i Ejstrupholm. Der er for eksempel en kolossal interesse for at renovere Ejstrupholms smukke gamle lystanlæg. Her er en masse frivillige i gang. Det seneste nye er tanker om et Lokalinvest, hvor man finde penge til at etablere seniorboligprojekter, der kan stimulere boligmarkedet i byen. Samtidig har kommunen vist interesse for byen ved at afsætte 21,5 millioner kroner til en renovering og modernisering af Ejstrupholm Skole.

Nu kommer der så sandsynligvis en stribe sprælske projekter på grund af borgerbudgetteringen, og lokalrådet håber, at det kan køre videre i de kommende år med flere tilskud fra fireby-puljen.

Annonce
Horsens

Tag kandidattesten her

AC Horsens For abonnenter

Genlæs livebloggen: AC Horsens tabte et nyt skridt i oprykningskampen

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Lørdagens coronatal: Igen over 1200 testet positiv

Annonce
Annonce
Annonce
KOMMUNALVALG

'Når det ikke er alle, der dropper dem, gør vi heller ikke': Valgplakaterne møder modstand - men nu er de hængt op alligevel

Horsens For abonnenter

Han sad fængslet længere end sin dom, men får ikke erstatning: - Det har været et ekstremt belastende forløb

AC Horsens

AC Horsens-træner ved en skillevej oven på ny skuffelse: En kamp mindre til at rette op på det i

Kultur

Perlerække af Pretty Maids-anekdoter i ny bog: - Vi havde den samme drøm - vi ville være rock stars

Tre gode podcasts til en grå efterårsdag

AC Horsens For abonnenter

Karakterbogen: Han greb chancen, men holdkammeraterne skuffede

Horsens

Så er der rykket en ny eksotisk madbod ind på Posthuset: Klar med Danmarks største taco

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Løvkvist: Venstre vakler på vippen i Jylland - og det er Ellemanns store chance

AC Horsens

Se videoanalyse og højdepunkter: Årsagerne til AC Horsens-nederlag er åbenlyse

Horsens For abonnenter

560 medlemmer og et jammerligt klubhus: Nu er spørgsmålet, om fodboldklub skal blive eller rykke i retning af Hatting

Debat

Kære politikere: Lad os få et røgfrit Horsens

Annonce