Annonce
Ikast-Brande

Mange landejendomme får fortsat ikke tømt skraldespanden

Ganske mange skraldespande ved ejendomme på landet bliver enten ikke tømt eller kun tømt uregelmæssigt. Foto: Mikael Lund
Det er ikke så let at komme af med skraldet, når man bor på landet.
Annonce

Ikast/Brande: Efter et års indkøringsperiode har en femtedel at alle landejendomme i Ikast-Brande Kommune stadig ikke fået tømt deres dagrenovationsbeholder. En anden femtedel får ikke tømt beholderen regelmæssigt.

Teknisk Område, som dagrenovationen henhører under, oplyser selv, at man har oplevet ”visse udfordringer med indsamlingen” i forbindelse med udmøntning af regulativet fra Folketinget, der foreskriver indsamling af dagrenovation ved alle husstande uden undtagelse. Tidligere var det frivilligt for private husstande på landet, om de ønskede at være tilmeldt den kommunale ordning for dagrenovation eller en privat operatør, men den kommunale ordning blev sidste år gjort obligatorisk.

De i alt godt 600 affaldsspande blev leveret i løbet af maj 2019 og tømningen igangsat 1. juni, men efter et års indkøringsfase er der stadig en række ejendomme, som ikke får tømt affaldsbeholderen regelmæssigt.

En opgørelse over tømninger fra 1. kvartal i år viser, at der er 375 landejendomme, som har fået tømt deres affaldsbeholder regelmæssigt i perioden. 114 ejendomme har fået tømt uregelmæssigt (færre end syv gange), og 118 ejendomme har slet ikke fået tømt deres affaldsbeholder i første kvartal 2020.

Det kan f.eks. skyldes, at grundejer ikke ønsker at være tilmeldt den kommunale ordning, at grundejer af forskellige årsager nægter renovatøren adgang til ejendommen, at renovatøren ikke kan finde affaldsbeholderen på adressen, eller at der er forhold på ejendommen, som vanskeliggør færdsel.

Annonce

Mindelig løsning

Formand for Ikast-Brande Kommunes teknik- og miljøudvalg, Henrik Engedahl (V), erkender, at det er flere end forventet, der har givet udfordringer. Han lægger op til, at man stille og roligt finder en mindelig løsning med de respektive grundejere:

- Først kontakter vi folk, forklarer han, og hvis det ikke fører til et resultat, er næste skridt en henstilling og derefter en advarsel. I sidste ende kan kommunen skride til det, der betegnes som ”håndhævelsesskridt”, men fokus er at finde en løsning, så affaldsbeholderen kan blive tømt.

- Der er tale om nye metoder, så vi må være lidt tålmodige, lyder det forsonligt fra Henrik Engedahl.

Som absolut sidste udvej, når alle andre muligheder er afsøgt uden resultat, kan der blive tale om en politianmeldelse, oplyser Teknisk Område.

Uanset om man får tømt sin affaldsbeholder eller ej, bliver man som grundejer opkrævet for 26 tømninger årligt over ejendomsskatten.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce