Annonce
Horsens

Mange indlagte og sygdom blandt personalet: Horsens får patienter ind fra hårdt ramte Herning

Regionshospitalet Horsens modtager patienter fra Vestjylland for at aflaste Hospitalsenheden Vest. Arkivfoto: Morten Pape
Herning har markant flere Covid-19-patienter end resten af Region Midtjylland, og derfor bliver nogle af de vestjyske patienter sendt til Horsens. Det gælder nogle få allerede indlagte, men ellers er det patienter, der bliver henvist af egen læge.
Annonce

Horsens: De seneste tal siger det ret tydeligt. Vestjylland er hårdt ramt af coronavirus. Markant hårdere end resten af Region Midtjylland, og derfor er blandt andet hospitalet i Horsens begyndt at hjælpe til.

Regionens optælling fra søndag viser, at 35 patienter er indlagt med Covid-19 i Hospitalsenheden Vest, hvis primære sygehuse ligger i Holstebro og Herning, og hvor sidstnævnte modtager coronapatienterne. I Horsens er fem indlagt, og på regionens største sygehusenhed, Aarhus Universitetshospital, er der 26.

I midten af sidste uge aftalte hospitalsenhederne derfor, at man ville begynde at fordele antallet af patienter for at undgå en assymetrisk arbejdsbyrde på tværs af regionen. Det fortæller lægefaglig direktør på Regionshospitalet Horsens Nils Falk Bjerregaard.

- Vi har flyttet ganske få allerede indlagte, men ellers handler det om at omvisitere patienter. Når de bliver henvist af egen læge eller af vagtlægen, så bliver de i stedet for at komme til Hospitalsenheden Vest bedt om at køre til et af de andre sygehuse, siger han.

Det har hjulpet dem i Herning med at tage trykket, for dels har de mange patienter, dels er der meget sygdom blandt personalet. Vi er vant til at hjælpe hinanden på tværs af hospitalerne og har blandt andet gjort det under influenzaepidemier, og derudover sker det også til tider, at et hospital er mere ramt end andre, og der har vi en plan for, hvordan vi hjælper hinanden

Nils Falk Bjerregaard, lægefaglig direktør på Regionshospitalet Horsens

Annonce

Tage trykket fra Herning

Ifølge den lægefaglige direktør har det i første omgang været fra torsdag og frem til mandag, at man har kørt med ordningen, og det er fire-fem patienter, der dagligt er blevet sendt videre til hver af de andre hospitaler i regionen.

- Det har hjulpet dem i Herning med at tage trykket, for dels har de mange patienter, dels er der meget sygdom blandt personalet. Vi er vant til at hjælpe hinanden på tværs af hospitalerne og har blandt andet gjort det under influenzaepidemier, og derudover sker det også til tider, at et hospital er mere ramt end andre, og der har vi en plan for, hvordan vi hjælper hinanden, siger Nils Falk Bjerregaard.

Han kan ikke sætte et præcist antal på, hvor mange allerede indlagte patienter der er blevet flyttet fra Herning til andre hospitaler i regionen, men han siger, at nogle af dem har været intensivkrævende patienter. Dem vil man dog så vidt muligt undgå at flytte på.

- Vi vil gerne omfordele på en måde, så man ikke skal flyttes, når man er for dårlig og allerede har haft et forløb et sted, siger Nils Falk Bjerregaard.

Annonce

Tænke over tid og ressourcer

Han understreger, at patienterne selvfølgelig får en ordentlig behandling på samtlige regionens hospitaler, og at situationen i Herning ikke er uhåndterbar for hospitalets personale. Men Nils Falk Bjerregaard medgiver, at det er mest optimalt, hvis man kan blive indlagt på sit lokale sygehus.

- Selvfølgelig er det for patienterne bedre at komme på det lokale hospital, hvor der - hvis man har været indlagt før - er kendte rammer, og hvor pårørende måske også har nemmere ved at kunne følge med. Men når man er oppe over en vis belastning, skal man også tænke over, hvor meget tid og hvor mange ressourcer man har til den enkelte patient, siger han.

I alt er 85 indlagt med Covid-19 i Region Midtjylland, hvoraf 28 er på intensivafdelingerne. Regionen er i forbindelse med coronaepidemien gået fra 85 til 282 intensivpladser, hvoraf 210 af dem er reserveret til Covid-19-patienter, mens de restererende 72 er tiltænkt andre patienter.

Fordeling på Region Midtjyllands hospitaler

Sådan her ser det ud for hospitalsenhederne i Region Midtjylland. Tallene for indlæggelser er indhentet søndag klokken 13.

I alt er 85 patienter indlagt med Covid-19, og heraf er 28 på intensivafdelinger. Regionen oplyser ikke, hvor mange intensivpatienter der er på de enkelte hospitaler, men statistisk set er en tredjedel af de indlagte patienter på intensiv.

Regionshospitalet Horsens

Indlagte med Covid-19: 5

Intensivpladser til Covid-19: 29

Aarhus Universitetshospital

Indlagte med Covid-19: 26

Intensivpladser til Covid-19: 113

Regionshospitalet Randers

Indlagte med Covid-19: 6

Intensivpladser til Covid-19: 18

Hospitalsenheden Vest

Indlagte med Covid-19: 35

Intensivpladser til Covid-19: 26

Hospitalsenhed Midt

Indlagte med Covid-19: 12

Intensivpladser til Covid-19: 24

Lægefaglig direktør Nils Falk Bjerregaard fortæller, at det primært drejer sig om, at praktiserende læger og vagtlæger henviser vestjyske patienter til andre sygehuse end det i Herning, da det i forvejen har flest indlæggelser af hospitalerne i Region Midtjylland. Arkivfoto: Morten Pape
Annonce
Annonce
Danmark

Opdateret onsdag: 558 nye smittede i Danmark

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Posthuset sætter navn på de otte street food-boder: Der skal kun være én, der serverer indisk

Horsens

Rød tråd savnes: Teater-folk er frustrerede efter festival-aflysning

Horsens

Onsdagens corona-tal: Horsens Kommune kravler under bekymringsgrænsen - men det ændrer ingenting

Annonce