Annonce
Horsens

Mai-Britts gode idé sikrer endnu mere tøj på hylderne i genbrugsbutik

Så blev snoren til sorteringscentralen i Danmarks største genbrugsbutik, Blå Kors Genbrug på Vejlevej, klippet. Fra venstre ses chef for Ekstern Beskæftigelse i Horsens Kommune Sven Preisel, idemager og frivillig Mai-Britt Therkelsen samt projektleder for indretning af sorterinsgcentralen Jonas Schou Søndergård. Foto Michael Svenningsen
Blå Kors Genbrug på Vejlevej var ved at drukne i brugt tøj, og meget af det kom aldrig i butikken. Det skal nyt beskæftigelsesprojekt rette op på.

Horsens: Sække med aflagt brugt tøj hobede sig op i Blå Kors Genbrug på Vejlevej. Tøjet nåede ikke ud af poserne og blev sorteret, i stedet blev de solgt videre.

Det huede ikke Mai-Britt Therkelsen, som er leder af tøjafdelingen i genbrugsbutikken.

- Tøjet var jo afleveret til Blå Kors, og der var også genbrugsguld i sækkene.

Der var bare ikke nok frivillige, som kunne sortere tøjet i sækkene. Og så fik hun en god idé om at lave en sorteringscentral som et beskæftigelsesprojekt.

Hun præsenterede ideen for Anders Christensen, chef for Blå Kors Genbrug, som også kunne se formålet med at få ideen omsat til virkelighed. Han tog kontakt til Horsens Kommune, som ligeledes så potentiale i ideen. Det er der kommet et fælles projekt ud af, som kan give flere vindere.

Annonce
- Når vi får sorteret og solgt mere, får vi flere penge til at hjælpe med, lød det blandt andet fra Anders Christensen (t.v.), chef for Blå Kors Genbrug. Foto Michael Svenningsen

3,6 ton tøj om måneden

En af dem er Birthe Hansen. Hun var med til indvielsen og er klar til sin første arbejdsdag i sorteringscentralen tirsdag. Hun er førtidspensionist, har før været frivillig hos Røde Kors og er en af brugerne i Væksthuset i Tordenskjoldsgade, som er et kommunalt aktivitets- og værested.

- Jeg kan godt li' at stå og rode med sådan noget, og så glæder jeg mig til at blive en del af det her, lød det glad.

Ud over at vurdere tøjets stand skal hun og kollegerne også sortere mærkevaretøjet fra, som har sit eget afsnit i den store genbrugsbutik. Og det krøllede tøj skal dampes, så det fremstår lige så flot som dengang, det blev solgt første gang.

Når centralen kommer helt op i omdrejninger, skal der sorteres 362 sække tøj hver måned. Det svarer til lige godt 3,6 ton tøj.

Menneskelige værdi er størst

Tøjudvalget i Blå Kors butikken bliver endnu større, og når det bliver hverdag, vil centralen også levere tøj til andre Blå Kors genbrugsbutikker i Danmark. Det skulle gerne øge omsætningen og dermed overskuddet, som går til at hjælpe udsatte børn, unge og voksne i Danmark.

Og Mai-Britt Therkelsen har allerede endnu en idé, der skal optimere Blå Kors genbrug.

Det tøj, som bliver sorteret fra, fordi det er i meget dårlig stand, bliver i dag sendt til forbrænding.

- Men jeg har en idé om, at det kan bruges til noget andet, så det heller ikke går til spilde. Jeg har set, at det kan genanvendes. Og det vil jo være rigtig godt.

Anders Christensen glæder sig over idérigdommen og samarbejdet med kommunen.

- Det er et pilotprojekt, og hvad det betyder for omsætningen, ved jeg ikke, men det er den menneskelige værdi i projektet, der er den største.

Så blev den første sæk tøj tømt ud på en af de seks arbejdsstationer, og Birthe Hansen, som skal arbejde to timer om ugen i centralen, fik en kort introduktion af Helle Tiphede Snedker fra Horsens Kommune, som er tovholder og støtte i sorteringscentralen. Foto Michael Svenningsen
- I er meget velkomne. Vi er 18 frivillige damer, der arbejder i Kræmmerhuset, og vi glæder os hver dag til at komme herud, lød det fra nogle af de erfarne frivllige fra Kræmmerhuset i Blå Kors Genbrug. Foto Michael Svenningsen
Der blev skålet i boblevand. Uden alkohol selvfølgelig. Foto Michael Svenningsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Leder: Folkedomstolen i aktion

Skulle hun have været dømt for uagtsomt manddrab, den 28-årige kvinde, der i maj måned sidste år overtrådte færdselsloven og som konsekvens af det kørte ind midt i et cykelløb og ramte en 18-årig cykelrytter, der et døgn senere døde af sine kvæstelser? Nej, mente retten i Aarhus, der mandag middag idømte den 28-årige kvinde fra Odder en bøde på 1500 kroner. Det er samme bøde, som man får, hvis man taler i mobiltelefon, mens man kører. I den situation får man også et klip i kørekortet. Det koster også en bøde på 1500 kroner at køre imod ensretningen uden at ramme nogen, eller at køre mellem 84 og 90 kilometer i timen i en 70 kilometers zone. Hvis der er vejarbejde, bliver bøden fordoblet. Ikke overraskende har dommen i cykelløb-sagen affødt mange kommentarer på diverse Facebook-sider. Ikke mindst kommentarer, der udtrykker undren over, at det kun koster 1500 kroner at køre et andet menneske ihjel. Retsfølelsen er krænket, er overskriften for mange af de kommentarer, der vælter ind på de sociale medier, hvor folkedomstolen peger på alt fra lang fængselsstraf til fratagelse af kørekort. Dommerne i folkedomstolen har talt. Dommen er for mild, retssystemet en hån og retsfølelsen sat ud af spil. Men god gammeldags forargelse er heldigvis ikke nok til at afgøre en passende dom. For hvilken straf er egentlig den rigtige, når man ved et uheld tager et andet menneskes liv? Vil en fængselsstraf overhovedet give mening? Hun gjorde det helt sikkert ikke med vilje, og hun har formentlig straffet sig selv hvert eneste sekund siden den fatale dag i maj sidste år. Forældrene får ikke deres søn tilbage, og man må formode, at den 28-årige uanset straffens størrelse vil undgå at gentage fejlen resten af livet. Og er straffen ved at skulle leve resten af livet med bevidstheden om, at hun har taget et andet menneskes liv, måske ikke straf nok. Og at hun ved, at hun i nogles øjne slet ikke burde gå frit rundt.

Annonce