Annonce
Kultur

Mad, vinyl og cykler på Torvet: Trio åbner 'verdens mindste storcenter'

Der har ikke været butik i lokalerne på hjørnet af Torvet og Borgergade siden 2016. Nu rykker Benjamin Blender (t.v.) og Jesper Bowman (t.h.) ind sammen med Andrei Lazureanu. The Square skal indrettes med vintagecykler på væggene, brugt og ny vinyl i kasser og mad og drikke på cafébordene. Foto: Jakob Hedegaard-Høgh
- Hvem ved? Det kan være, Thorkild Thyrring suser forbi en aften med beaujolais og nye kartofler fra Samsø, siger Benjamin Blender om fusions-biks mellem Vinylbiksen, Vinöl og The Bicycle Company.
Annonce

Horsens: Få fikset din vintagecykel, spis din frokost, skyl den ned med en øl og køb et stykke vinyl med hjem.

Det er i overskriftsform de dele af den menneskelige behovspyramide, man fra februar næste år kan få dækket i en ny forretning på Torvet i Horsens.

I de lokaler på hjørnet af Torvet og Borgergade, der har stået tomme, siden cafeen Kaffe Brød og Co. lukkede i 2016, flytter nu en trio af kendte ansigter fra byens butiksliv sammen: Jesper Bowman fra Vinylbiksen, Benjamin Blender, der er kendt som tidligere ejer af Den Gyldne Hest og butikschef i Biledgaard Profil, og Andrei Lazureanu, der er cykelsmed med vintagecykel-ekspertise i The Bicycle Company.

Sammen vil de skabe det, Jesper Bowman kalder "verdens mindste storcenter". Han har længe haft en vision om at samle netop mad, musik og cykler under samme tag.

- Det er drøm, der går i opfyldelse for mig, og jeg tror på, at det kan fungere i Horsens. Vinylmarkedet er her - det kan jeg se i min butik, og det, vi kombinerer, er jo tre ting, der aldrig går af mode: Du skal have noget at spise, vi danskere er det mest cyklende folkefærd i verden målt pr. indbygger, og folk hører sgu’ altid musik, siger Bowman.

- Jeg tror, det at gå sammen, som vi gør, er en måde for mindre specialbutikker at overleve, uddyber han.

Jeg tror, det at gå sammen, som vi gør, er en måde for mindre specialbutikker at overleve.

Jesper Bowman

Annonce

Kører videre som selvstændige forretninger

Det ny sted kommer til at hedde The Square, og ideen er, at de tre butikker kører videre som selvstændige, men med navnet The Square som paraply: Vinylbiksen fortsætter som Vinylbiksen, The Bicycle Company, der hidtil har boet sammen med Vinylbiksen i Borgergade, fortsætter, mens Benjamin Blender støder til med sin café, der kommer til at hedde Vinöl.

Benjamin Blender, hvis café kommer til at fylde mest på de små 130 kvm i The Square, glæder sig til at hoppe ud i et nyt eventyr.

- Jeg havde Den Gyldne Hest i nogle år og har altid haft lyst til at lave mad. Jeg er også ret fornuftig til det, så jeg tænkte: ”Skal jeg gå i voksenlære som kok og stå og pille rødløg sent om aftenen? Nej, det gider jeg sgu’ ikke, for jeg har en lille derhjemme. Skal jeg gå ind i et introforløb på Learnmark og komme i praktik i kantinen på Amcor og lære at lave salatbuffet? Nej, det gider jeg heller ikke”. Bedste mulighed for at komme i gang med det, jeg gerne vil, er at starte noget selv, siger han om, hvorfor han slog til, da han og Jesper Bowman tidligere i år snakkede om muligheden for at skabe det ny sted på Torvet.

- Jeg trængte bare til, at der skulle ske noget nyt, så det er ikke noget, vi har gået og puslet med i lang tid, konstaterer Blender, der kommer fra et job som butikschef i Biledgaard Profil.

Annonce

Ingen salade nicoise

Med Jesper Bowman, der er uddannet kok og har mange års erfaring, som makker i den ny butik har han ekspertise at læne sig op ad, og tanken er at køre en café med en enkel profil: fast morgenmadsmenu, frokosttilbud og kaffe, kage og øl til eftermiddagskunderne.

- Både vinylplader og cykelsport er jo langt hen ad vejen mandeting, og det smitter også af på menukortet. Det bliver noget med stuvning og braiserede svinekæber og lune specialiteter snarere end salade nicoise. Ikke så meget skyr eller speltgrød med chiafrø, siger han om en menudelen af cafékonceptet.

Der skal også kulturelle arrangementer på plakaten på Torvet.

Jesper Bowman har tidligere trukket prominente musikere til sin butik med såkaldte in store-koncerter. Dem vil han fortsætte med i The Square, hvor han vurderer, at han bedre kan tiltrække større navne, og derudover håber trioen løbende at lancere små og større tiltag. Der er ikke faste punkter på programmet endnu, men der er højt til loftet i idébanken.

- Hvem ved? Det kan være, Thorkild Thyrring suser forbi en aften med beaujolais og nye kartofler fra Samsø, siger Benjamin Blender grinende.

Inden for kort tid kommer der bannere op i vinduerne ud mod Torvet og Borgergade, der proklamerer åbningen af The Square. Foto: Jakob Hedegaard-Høgh
Annonce

Åbent hus før jul

Hvis man gerne vil se lokalerne og møde indehaverne, inden butikken åbner i februar, bliver der mulighed for det allerede før jul, søndag 22. december.

- Da er vi forhåbentlig så langt med renoveringen, at vi kan stille et par borde op herinde, så folk kan komme og få en snak og en fornemmelse af, hvad det er, vi vil, siger Benjamin Blender.

Nærmere tidspunkt for åbent hus-arrangementet bliver offentliggjort i nær fremtid. Blandt andet på Vinylbiksens Facebook-side.

Benjamin Blender slog til, da Jesper Bowman tidligere i år nævnte muligheden for at leje lokalerne ud mod Torvet. Sammen med Andrei Lazureanu, der var bortrejst, da Horsens Folkeblad besøgte stedet, håber de, at Horsens Kommunens renovering af den centrale plads, der er i gang netop nu, kan være med til at sætte mere gang i den ende af gågaden. Foto: Jakob Hedegaard-Høgh
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Lokal meningsmåling: S udbygger føringen - to nye partier er på vej ind i Horsens Byråd

Annonce