Annonce
Odder

Møllenaboer: Vi kunne godt have undværet dem

Poul Bro Nielsen og Karen Nielsen var imod, der blev bygget vindmøller syd for Hundslund. Nu er møllerne kommet op omkring 700 meter fra deres hus, og de er meget synlige. Foto: Søren E. Alwan

Huset er blevet mindre værd, og vindmøllerne fylder godt i udsigten. Men støjen er til at leve med, og dyrene er ikke blevet væk, mener nogle af de nærmeste naboer.

Hundslund: Nu står de der, møllerne. Og det gik ikke helt så slemt, som nogle af de nærmeste naboer, Poul Bro Nielsen og Karen Nielsen, havde frygtet.

- Kan du se, der går et par rådyr. Nogle gange går der 10-11 stykker, siger Karen Nielsen og peger fra køkkenvinduet op mod møllerne, der står omkring 700 meter væk fra ægteparrets hus på Oddervej.

Hun er mere generet af møllerne, end ægtemanden er, fordi hun går mere hjemme i huset. Parret har været gift i 51 år, og Poul Bro Nielsen driver stadig nedbrydningsfirmaet Genbro Aps Trustrup.

Det fik også lidt at lave, da møllerne for lidt mere end et år siden blev sat op. For at sætte de to møller på Tendrup Vestermark op, skulle der laves en grusvej, og ejendommen Kronholm blev revet ned. Men det er ikke fordi, Poul Bro Nielsen har tjent lidt på møllerne, at han ikke føler sig generet.

Annonce

Vi hører dem ikke. Men vi ser dem. Vi kan ikke undgå at se dem.

Karen Nielsen, vindmøllenabo
Selv om møllerne er kommet op, har det ikke skræmt dyrene væk, siger ægteparret, der bor lidt syd for vindmøllerne ved Tendrup Vestermark. Foto: Søren E. Alwan

Gård blev fjernet

- De købte det materiale til vejen, som jeg havde til rådighed. Og vi har fjernet gården, Kronholm, som lå deroppe. Men entreprenøren var meget prisbevidst, så jeg har ikke fået guldringe på fingrene, siger Poul Bro Nielsen og griner.

- Ja, de har fjernet Kronholm, der var faldet sammen. Det er positivt, siger Karen Nielsen.

Parrets hus har de selv bygget, og det ligger mellem landevejen og møllerne.

- De generer ikke mig, siger Poul Bro Nielsen.

- Vi hører dem ikke. Men vi ser dem. Vi kan ikke undgå at se dem. Vi ville da gerne have undværet dem. Men vores hus er indrettet, så der ikke er ret mange vinduer den vej. Og hvis vinden er i nord, så kan vi godt høre dem. Det kommer an på vinden. Hvis jeg sidder ude, flytter jeg mig, så der er læ, siger Karen Nielsen.

Parret har haft to 125 meter høje vindmøller som naboer i et års tid. Foto: Søren E. Alwan

Sov ude om natten

Nogle af protesterne mod møllerne gik på, at de foruden de lyde, øret kan høre, også vil lave infralyd, som er lydbølger med lave frekvenser. Infralyd kan man ikke høre, men nogle mener, at det går ud over helbredet. Men parret har ikke følt sig generet på den måde.

- Kører der en bil på landevejen, så kan vi ikke høre dem. Jeg er solbader om en hals, og det er dejligt at sove på terrassen. Sidste sommer var god, jeg tror, jeg sov jeg derude i fem måneder, og det havde jeg ikke problemer med. Det er mere landevejen, jeg hører. Men når solen går ned i vest, kan møllerne sommetider kaste skygger, og der er skygger ovre på skoven, siger Poul Bro Nielsen.

Parret protesterede også mod møllerne, fordi de frygter, at værdien af deres hus er blevet lavere. Den frygt har de stadig. De har ikke fået erstatning for værditab efter den ordning, der findes.

- Men selvfølgelig er der sket en værdiforringelse, siger Karen Nielsen.

- Vi ligger med en afstand til møllerne, så vi ikke uden videre kunne søge erstatning. Vi har ikke sat huset til salg, og foreløbig bliver vi boende, til vi vælter. Men jeg synes også, møllerne skulle have været ude på havet. Vi får nok en million mindre, når vi sælger, mener Poul Bro Nielsen.

Dyrene er her stadig

Rådyrene er ikke de eneste dyr, der færdes i nærheden af møllerne.

- Der var et stort vandhul, som efterfølgende er temmelig udtørret. Men der er flagermus deroppe. Den røde glente er her endnu, og musvågen. Og der er syv lærkepar i græsmarken, siger Poul Bro Nielsen.

- Møllerne har ikke lavet om på vores liv. Men jeg kunne godt have undværet dem. Ville du købe et hus så tæt ved vindmøller, spørger Karen Nielsen.

- Vi må erkende, at vi får omkring 40 procent af vores energi fra vindmøller. Skal vi op på 70 procent, det kommer vi nok ikke. Jeg synes også, at de her møller skulle have været stillet op på havet. Men hvis du ikke kan få den, du elsker, så må du tage den, du kan få. Og vi vil søge om at få sat ejendomsskatten ned, fordi værdien er faldet, siger Poul Bro Nielsen.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce