Annonce
Odder

Møllen maler: Frivillige styrer maskinerne

Odder Vand- og Dampmølle er en møllefabrik, der består af mange maskiner. Det har været en udfordring for møllelauget at få møllen op at køre. Foto: Morten Pape
Møllelauget på Odder Museum har efterhånden lært at bruge maskinerne i Odder Vand- og Dampmølle. De mødes hver tirsdag for arbejde med de mange maskiner i den lille fabrik.

Odder: "Er vi klar? Vi starter." Møllelauget har efterhånden styr på maskinerne i den store mølle på Odder Museum, og efter et par advarende bip-lyde skramler maskineriet i gang.

Lyden er ikke alt for høj, så man kan stadig snakke. Det er praktisk, for en del af møllelaugets arbejde denne sommer har været at fortælle gæster, hvordan møllen virker, mens den kører.

10 maskinfolk og fire formidlere udgør møllelauget, som laver korn til gryn og grød. En af dem har det nærmest i blodet. Jens Henrik Sørensens far, bedstefar, oldefar og tipoldefar var møllere. Han er selv maskinmester, og de sidste år af sit arbejdsliv arbejdede han med produktion af sojamel.

- Når jeg er stødt på møller, har jeg altid tænkt, at det kunne være dejligt at være med i et møllelaug. Så dukkede muligheden op her, og jeg sagde ja med det samme, fortæller Jens Henrik Sørensen, der også er blevet formand for Odder Arkiv- og Museumsforening, efter han kom med i lauget.

Annonce
Det er en halvhøj mølle, og så har vi porcelænsvalser. Det er det unikke ved møllen.

Jens Henrik Sørensen, møllelauget

Sindrig anordning

Ud af de 10 maskinfolk er der fire landmænd, to maskinmestre, en smed, en tømrer, en urmager og en edb-tekniker. Det er en god sammensætning, for møllen er en sindrig anordning med mange maskiner.

Lauget mødes hver tirsdag for at arbejde med maskineriet, og de fik til opgave at gøre det klar til at lave Stærkodder Byggryn, der er møllens gamle varemærke. I 1910 kom en ny møller til, og han havde fået ideen med at valse korn. Så kunne husmødrene halvere kogetiden, når de lavede grød.

Møllelauget har efterhånden fået styr på, hvordan maskineriet virker, og hvordan de valsede gryn får den rette størrelse. Det er også blevet lavet nogle reparationer undervejs, og smeden Christian Vestergaard er en af dem, der har haft gang i svejsemaskinen og sine kreative evner.

- Det er spændende at arbejde med, og vi skal prøve os lidt frem, siger han og demonstrerer porcelænsvalsen.

De runde valser af porcelæn er noget af det unikke ved Odder Vand- og Dampmølle, der som noget andet særligt er et halvhøjt mølleri.

Elevatorer af træ

I gamle dage kom landmænd ind med korn, som blev hejst op på den øverste af de tre etager. Med hjælp fra hjul, remme, aksler, elevatorer og maskiner kunne kornet tage turen oppefra og ned og op igen et par gange eller tre, før det endte som det færdige produkt.

Når kornet transporteres i små træelevatorer, er der svært at holde helt rent efter nutidig standard, så man kan ikke købe Stærkodder Byggryn.

- Men i princippet kan vi lave det hele, fra grutning til grise og høns over valsede gryn til fuldkornsmel. Hvis vi skal lave finmel, skal det sigtes. Vores ambition er at vise maskinerne køre og snurre, når folk er på besøg, siger Jens Henrik Sørensen.

Museet har en særlig mølleudstilling, som lige nu vises i hovedbygningen. Derefter kommer den over i møllebygningen.

- Og så har vi en idé om at få gjort stenovnen i møllerens hus (nabohuset, red.) aktiv igen, siger Jens Henrik Sørensen.

Der er guidede rundvisninger torsdag 1. august klokken 10-13, og det er en god idé at melde sig til på forhånd.

Hver tirsdag formiddag mødes maskinfolkene fra møllelauget og arbejder på maskinerne. Foto: Morten Pape
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce