Annonce
Odder

Mølle i omdrejninger igen efter 63 års dvale: Det kører for møllelauget

Gæsterne på Odder Museum fulgte interesseret med, når folkene fra mølleluaget fortalte om, hvordan mekanikken virker. Foto: Yilmaz Polat
Mange benyttede sig af at opleve Odder Vand- og Dampmølle male korn igen, efter at et møllelaug har sat sig ind i og fået renoveret mekanikken.
Annonce

Odder: Om lidt starter vi for mekanikken, og så flygter musene. Og husk: kun fem mand på hver etage.

Der var taget højde for både sikkerhed samt skruet op for charmen, da museets møllelaug søndag kl. 10 lukkede det første hold gæster ind for at se det gamle mølleri i drift. Glæden varede dog ikke ret længe.

Bedst som det første hold gæster var blevet fordelt på tre etager med hver deres personlige mølleguide, standsede det imponerende maskineri nemlig. Og da alt er forbundet med store drivremme, betød det pludselig stilhed og lidt flakkende øjne blandt gutterne i det 20 mand store møllelaug.

Museet sætter fokus på mølledrift

Prøvekørslen af Odder Vand- og Dampmølle søndag var blot en del af et større projekt, med hvilket Odder Museum vil sætte fokus på mølledrift.

Søndag åbnede nemlig også udstillingen Møllen Maler. Her sætter museet fokus på historien om møllerne i Danmark, især i Hads Herred, hvor der omkring 1900 var mere end 30 vind- og vandmøller i drift på samme tid.

Projektet handler dog mest om Odder Vand- og Dampmølle, tidligere kendt som Sandager Mølle - herunder om de mennesker, som boede og arbejdede på møllen.

Man kan for eksempel høre, hvad møllersvend Karl Jensen i sin tid fortalte om arbejdet i møllen, og hvad møller Jeppesens døtre Else og Ingeborg fortalte om livet på Møllevej i 1920'erne og 1930'erne.

I udstillingen vises også små filmklip, hvor man kan komme tættere på møllelauget og deres arbejde og blive klogere på, hvordan det sindrige mekaniske maskineri i møllen egentlig fungerer.

Børn kan også prøve kræfter med en skubbekværn af den slags, som gennem flere tusind år blev brugt til at male mel i Danmark, længe før møllernes tid.

Man kan læse mere om sommerens aktiviteter på museets hjemmeside.

Annonce

En vidensbank

Men problemer er til for at løses, og der gik ikke længe, før møllefolkene havde styr på tingene, og der igen blev igen blev valset byggryn i den fredede mølle fra 1883, som ellers har stået stille i 63 år.

At det overhovedet er lykkedes at få maskineriet til at køre igen, skyldes ifølge museumsinspektør Klaus Markmann Jensen da også møllelauget, som blev nedsat for et halvt års tid tiden, og som mødes på museet hver tirsdag.

Lauget består af 20 personer, hvoraf halvdelen er maskinfolk, der ganske vidst ikke på forhånd kendte til møllens maskiner, men som takket være deres baggrund kender de grundlæggende principper om, hvordan maskiner fungerer. Da alt maskineriet siden har været skilt ad og samlet igen, har de nu fuldstændig tjek på de fem maskiner, som kornet skal igennem, før det bliver til mel eller gryn.

- Faktisk synes jeg, at det er fantastisk viden, de har fået opbygget. Så vidt jeg er orienteret, findes der i dag kun en nulevende person, som har arbejdet med møller som den her. Og han er midt i halvfemserne, siger Klaus Markmann Jensen.

Annonce

Byggrød og mølleøl

Ud over spændingen ved at se den gamle mølle i funktion blev søndagens gæster på Odder Museum også mødt af andre oplevelser, der alle relaterer til mølledrift.

Eksempelvis blev der serveret brød, der indeholder Stærkodder Byggryn, som var et af Odder Vand- og Dampmølles varemærker i gamle dage. På grund af strikse regler fra fødevaremyndighederne er grynene dog ikke blevet valset i Odder, ligesom brødet bliver bagt hos Fru Møllers Mølleri i Bjerager.

Senere på dagen var der også mulighed for at smage den Stærkodder Prima Mølleøl, som er blevet brygget af Søren Kvist på Brandbygegaard, ligesom gæster kunne få en smagsprøve på byggrød.

Og den var ikke så ringe endda.

En sjælden mølle

Odder Vand- og Dampmølle er en meget speciel og i dag desuden meget sjælden mølle, nemlig den type, som repræsenterer overgangen fra håndværk til industri.

Den blev oprindelig bygget som en traditionel vandmølle, der blev drevet alene på vandkraft. Omkring 1910 blev de første maskiner imidlertid installeret, ligesom man fik turbiner. Møllen repræsenterer derfor også et meget vigtigt kapitel i historien, ikke bare om møllerne, men også om Hads Herred og Danmark i andelstiden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Pandemier. Det er vores egen skyld

Horsens

Historisk stort grundsalg: DSV opfører Europas største logistikcenter i Horsens

Annonce